Roda JC - MVV Maastricht: 2 - 2

Veerkrachtig MVV sleept na 2-0 achterstand verdiend punt uit vuur in Kerkrade (2-2)

De Sterrendragers hebben zondag 24 maart jl. tijdens Dé Derby van het Zuiden veerkracht getoond in Kerkrade. Terwijl MVV Maastricht het grootste gedeelte van de wedstrijd de betere ploeg  op het veld was, leek Roda JC met de drie punten aan de haal te gaan. Na een 2-0 achterstand bleef MVV in de eigen kansen geloven en boog het om naar een 2-2 gelijkspel.  MVV staat nu tiende, met een punt achterstand op Top Oss, dat zesde staat.

Beide ploegen begonnen in het Parkstad Limburg Stadion, dat met 10.069 toeschouwers gevuld was, voorzichtig. Roda JC kwam al snel, na vier minuten, dichtbij een doelpunt. Het was dat Engels en Simakala elkaar in het strafschopgebied in de weg liepen waardoor de bal uiteindelijk naast hobbelde. Het bleek ook direct het laatste wapenfeit van de Kerkradenaren in de eerste helft. MVV begon meer druk naar voren te zetten en nam het initiatief op het veld volledig over. In de twaalfde minuut leek het Roda JC-strafschopgebied meer op een schiettent. Ricardo Ippel (van richting veranderd schot op de voeten van de doelman en in tweede instantie een schot op de lat), Koen Kostons (op de paal) én Joeri Schroijen (via Roda-been over het doel) wisten binnen tien seconden het Kerkraadse netje niet te vinden. MVV bleef de eerste 45 minuten de bepalende partij: goed verzorgd veldspel, ruimtes opzoeken, rustig uitverdedigen en op zoek naar een doelpunt. Roda JC kwam nauwelijks aan bod. Dat resulteerde in de 33e minuut in opnieuw een goede Maastrichtse mogelijkheid. Jérôme Deom speelde zich op twintig meter knap vrij voor het doel. Zijn schot kon nipt tot hoekschop worden verwerkt door de vingertoppen van oud-MVV doelman Muyters. In de laatste fase van de tweede helft vielen er geen grote kansen meer te noteren. De ruststand was dan ook de befaamde ‘brilstand’.

Slordig balverlies van MVV en niet alert in de defensie de tegenstander volgen leverde snel na rust tegen de verhouding in de 1-0 op voor Roda JC (53e minuut). Milts – al dan niet in buitenspelpositie - mocht zijn handtekening onder het doelpunt zetten. Roda JC werd feller en maakte de speelruimte voor MVV kleiner en zocht zelf de gaten op het veld op. In de 63e minuut beloonde MVV zich opnieuw niet. Een fraaie snelle aanval kwam voor de voeten van Joeri Schroijen. Hij kon vanaf 12 meter uithalen maar doelman Muyters werkte de bal op miraculeuze wijze uit het Roda-doel.

In de 66e minuut werd Ricardo Ippel als een van de achterste MVV-spelers onreglementair op het middenveld van de bal gelopen, scheidsrechter Mulder zag er opnieuw geen Roda-overtreding in en Roda mocht op Luuk Koopmans afstomen. Uiteindelijk rondde Mart Remans af: 2-0. MVV ging niet bij de pakken neerzitten en ging op zoek naar de aansluitingstreffer. Mede ook omdat MVV aanvallend wisselde en Joeri Schroijen naar de linksback-positie verhuisde. Daar kon hij zich helemaal uitleven en rukte keer op keer gevaarlijk op. De 2-1 viel dan ook snel. In de  78e minuut via Anthony van den Hurk. Hij kon een vloeiende aanval en een voorzet van Joeri Schroijen binnen tikken. Daaraan vooraf ging overigens een steekpass van wereldniveau. Asumah Abubakar, ingevallen voor Maxime Gunst, passeerde in één keer vier zwart-gele tegenstanders en bereikte Joeri Schroijen in de loop. Spits Anthony van den Hurk had vlak daarna al de gelijkmaker op zijn voeten. De bal belandde na een vrije trap plots voor de MVV-spits. Vanaf zes meter schoot hij – zwaar gehinderd - over. De verdiende gelijkmaker kwam er echter toch. Vier minuten voor het einde was het Jordy Croux die het net wist te vinden: 2-2. Het voorbereidende werk was ditmaal van een andere invaller: Tuur Houben. En voor de tweede keer mocht Joeri Schroijen de assist achter zijn naam zetten. In de slotfase bleef MVV drukken en ging het zelfs voorzichtig op zoek naar de winnende treffer. Nog twee keer waren de rood-witten dichtbij de winnende treffer. Maar in kansrijke positie misten Anthony van den Hurk en Asumah Abubakar. Zo werd MVV Maastricht bij het laatste fluitsignaal van Mulder tot de morele winnaar van de Derby van het Zuiden. In het hol van de leeuw het betere van het spel hebben én terugkomen van een 2-0 achterstand. Een knappe prestatie!

De volgende wedstrijd is vrijdag in eigen Geusselt tegen FC Volendam. Aanvang: 20.00 uur.

Opstelling: Luuk Koopmans, Dimitri Lavalée, Luc Mares, Marnick Vermijl, Maxime Gunst (67. Tuur Houben), Jerome Deom (90. Xavier Mbuyamba), Koen Kostons (73. Asumah Abubaker), Ricardo Ippel, Anthony van den Hurk, Jordy Croux, Joeri Schroijen. Toeschouwers: 10.069. Scheidsrechter: Siemen Mulder. Gele kaarten: Daryl Werker en Mart Remans (Roda JC), Maxime Gunst, Dimitri Lavalée (MVV)

Van minuut tot minuut:

4. Grote kans Roda JC. Engels speelt zich vlak voor het doel vrij en lijkt uit te halen. Simakala wil te graag en daardoor lopen beide spelers zich zodanig in de weg dat bal naast huppelt.

12. Eerste kans voor MVV en wel nog in viervoud. Tot vier maal toe ontsnapt Roda JC aan een achterstand. Ippel eerst via een van richting veranderd schot op de voeten van doelman Muyters en hij schiet vervolgens ook nog op de lat. De terugspringende bal wordt door Koen Kostons op de paal geschoten, waarna Joeri Schroijen via een Roda JC-been de bal over knalt.

19. Daryl Werker torpedeert de benen van de ontsnapte Jordy Croux. Scheidsrechter Mulder is mild en geeft de man uit Limburgs Mechelen slechts geel.

29. Voorzet Simakala en kopbal van Remans makkelijke prooi voor Luuk Koopmans.

33. Jérôme Deom speelt zich fraai vrij op 20 meter, hij haalt uit. Doelman Muyters krijgt er net de vingertoppen tegen.

38. Uitbraak MVV. Uit een moeilijke hoek haalt Joeri Schroijen uit. Zijn schot gaat ruim naast.

48. Hoekschop Roda JC gaat net naast.

53. Livio Milts mag al dan niet in buitenspel-positie de 1-0 scoren na balverlies van de Sterrendragers.

63. Snelle MVV-aanval over diverse schijven. Bal komt bij Joeri Schroijen. Hij haalt van dichtbij uit maar doelman Muyters haalt de bal met een fantastische redding uit het doel.

66. Ricardo Ippel wordt na een Roda-overtreding de bal ontfutselt door Engels, Roda JC countert snel en via Mart Remans wordt het 2-0

78. Asumah Abubakar geeft een steekpass van wereldniveau. Joeri Schroijen pikt de bal op bij de achterlijn, zet voor in de voeten van Anthony van den Hurk die de 2-1 binnen werkt.

84. Na een vrije trap komt de bal voor de voeten van Anthony van den Hurk. Vanaf 6 meter afstand schiet hij, zwaar gehinderd door El Makrini, over.

86. Prachtige aanval via Tuur Houben en Joeri Schroijen brengt de bal op 11 meter voor de goal bij Jordy Croux. Hij houdt zijn hoofd koel en drukt af: 2-2.

89. En 90. Anthony van den Hurk en Asumah Abubakar krijgen nog schietkansen maar het blijft 2-2.