RKC Waalwijk - MVV Maastricht: 1 - 1

MVV Maastricht heeft in Waalwijk een punt uit de strijd gesleept. MVV keek in de tweede helft ruim twintig minuten tegen een 1-0 achterstand aan. Na het inbrengen van Ricardo Ippel kwam er meer rust in het MVV-spel waardoor Jonathan Okita voor de uiteindelijke puntendeling zorgde, die zeker verdiend te noemen mag. Door dit gelijkspel blijft MVV op koers met het oog op de play-offs en neemt nog steeds plaats 10 op de ranglijst in.

"Het was niet de hele tijd groots vanavond. Verdedigend stonden we prima, RKC wist ons zelden echt pijn te doen. Alleen het vertrouwen ontbrak in sommige fases op ons middenveld", stelde MVV-coach Ron Elsen na afloop. MVV begon controlerend aan de wedstrijd en hield RKC ver van het eigen doel af. Zo ontstond er voor de Maastrichtenaren een optisch overwicht zonder zelf echt gevaarlijk te worden. Het eerste spektakel viel in de 17e minuut te noteren. Johan Voskamp kon twee keer doelman Michael Verrips op de proef stellen. Met een vrijwel onmogelijke redding hield Verrips de stand op 0-0. In de tegenaanval was het woord aan Jonathan Okita. Hij kon een mooie voorzet vrij voor het doel inkoppen, alleen was de bal net 2 centimeter te hoog voor de Belgische aanvaller.

Beide ploegen verstopten zich niet en zochten de aanval waardoor de wedstrijd een open karakter kreeg. In de 29e minuut counterde RKC na balverlies van MVV op het middenveld en bracht Kökcü in stelling. Zijn kopbal verdween bij de tweede paal net over de Maastrichtse lat. Het spel werd in het vervolg van de eerste helft slordiger, veel balverlies aan beide zijden waardoor echte grote kansen voor de thee verder uitbleven. Vlak voor rust moest wel Atilla Yildirim vroegtijdig afscheid van de wedstrijd nemen. Hij kwam bij een kopduel zodanig hard op zijn rug terecht dat Joeri Schroijen zijn plek diende in te nemen.

MVV kwam na rust goed uit de kleedkamer. Na een snelle aanval via Joeri Schroijen, belandde de bal op de rand van het strafschopgebied bij Tuur Houben. Zijn kansrijke schuiver ging langs doelman Deckers maar helaas ook net langs het RKC-doel. Totaal uit het niets viel in de zestigste minuut de 1-0 voor de thuisclub via Dylan Seys waarbij de bal tergend langzaam het doel inrolde. Drie minuten later had Jonathan Okita de gelijkmaker op zijn voet. Alleen schoot hij na een snelle aanval tegen een RKC-been op waardoor de bal niet in maar naast het doel belandde. Na het inbrengen van Ricardo Ippel kreeg MVV meer controle op het middenveld en kon meer druk zetten. In de 69e minuut ontsnapte een counterend RKC echter even aan de aandacht en was het aan Verrips te danken dat de Waalwijkers niet verder konden uitlopen. 

MVV zette aanvallend steeds meer druk, zeker ook na de aanvallende wissel van Elsen waarbij hij Golpek in het spel bracht. De Maastrichtenaren stonden nu met een 4-2-4-formatie te spelen. RKC begon het moeilijker te krijgen en zag de MVV'ers de macht op het veld meer en meer overnemen. Zodanig zelfs dat Okita in de 81e minuut zijn handtekening onder de 1-1 van MVV mocht zetten. Hij liet de kans, die Schroijen hem bood, niet onbenut. Nog voordat MVV goed en wel uitgefeest was, sloeg de schrik om het Maastrichtse hart. Greene was het die het MVV-doel teisterde, zIjn inzet belandde echter op de deklat. In de 86e minuut lanceerde Nwakali een voetzoeker richting RKC-doel. Zijn projectiel ging echter nipt over de Brabantse lat. Een minuut later had Schroijen de winnende treffer op zijn voet. Hij penetreerde sterk het vijandelijke strafschopgebied en stifte de bal over de RKC-doelman, maar zijn inzet eindigde in het zijnet.

"Die had er wat mij betreft wel in gemogen", stelde Elsen dan ook na afloop. Elsen zag zijn ploeg na de achterstand pas echt goed op gang komen. "Nervositeit speelt in deze fase van de competitie blijkbaar toch een rol. RKC heeft ons vandaag niet echt pijn kunnen doen. Daarbij hebben we na nog steeds de play offs vol in het vizier. Je weet dat het in deze competitie kiele-kiele is. Veel ploegen zijn aan elkaar gewaagd."

Ricardo Ippel was tevreden met zijn optreden. "Ik kan weer klachtenvrij spelen. Het is ook mooi te zien dat na mijn entree in de wedstrijd wij meer controle kregen en meer druk vooruit wisten te zetten." De aanvoerder beseft dat nu de beslissende fase gaan aanbreken: "Ik ben er klaar voor. Ik heb afgelopen week tien minuten tegen FC Volendam, 45 minuten tegen Jong Roda JC en vandaag dus bijna dertig minuten tegen RKC gespeeld. Wat mij betreft kan ik in de thuiswedstrijd er weer 90 minuten staan. In ieder geval minimaal 75 minuten."

MVV speelt vrijdag 23 maart in De Geusselt tegen FC Eindhoven. De wedstrijd begint om 20.00 uur.