N.E.C. Nijmegen - MVV Maastricht: 4 - 1

MVV moet meerdere erkennen in NEC: 4-1

MVV Maastricht mocht in Nijmegen - na de 1-1 gelijkmaker - even hopen op een positief resultaat. Echter was het NEC dat vrijwel de hele avond het betere van het spel had en verdiend met een 4-1 zege drie punten mocht bijschrijven. MVV - dat vijf afwezigen telde -  zakt na deze eerste seizoensnederlaag op de ranglijst en staat samen met NEC gedeeld derde. Koploper blijft Jong Ajax met vijf punten voorsprong. Tweede is Fortuna Sittard met vier punten voor op de Maastrichtenaren.

Het gedegradeerde NEC heeft voor dit seizoen maar één doelstelling: direct terug naar de Eredivisie. In de zes voorgaande wedstrijden kon NEC de tegenstander niet de duimschroeven aandraaien. En dat was men tegen MVV duidelijk wel van plan.

Dat er na 45 minuten nog maar 1-0 op het scorebord stond was te danken aan het goede keeperswerk van Michael Verrips, maar ook aan het feit dat bij NEC het vizier niet op scherp stond. Maar liefst 10 kansen -  waarvan 5 niet te missen mogelijkheden - wist de Nijmeegse ploeg niet in scorebordactiviteiten om te zetten. Eén keer lukte dit wel: in de 11e minuut was het Golla die een hoekschop doeltreffend wist af te ronden. Hij was de MVV-defensie, die door de nodige omzettingen duidelijk moest wennen, te slim af: 1-0. In de rest van de eerste helft waren het vooral de snelle en slim spelende voorwaartsen van NEC die constant geflankeerd werden door het  sterk spelende Nijmeegse middenveld. MVV wist in de eerste helft twee keer dichtbij het NEC-doel komen. Een scherpe voorzet door het vijf meter-gebied werd echter in de laatste minuut van de eerste helft niet binnengelopen.

In de tweede helft kregen de Maastrichtenaren meer grip op de tegenstander en dus op het spel. Een feller MVV mocht in de 51e minuut dan ook juichen. Een goede aanval van de bezoekers werd doeltreffend door Dogan Golpek, die zijn debuut maakte in de MVV-basis, afgerond. MVV ging opportunistischer spelen en drong NEC terug. De Gelderse defensie oogde fragiel onder de MVV-druk en daar maakte Jonathan Okita in de 71e minuut - bijna - gretig gebruik van. Hij werd in het strafschopgebied door Dogan Golpek knap vrijgespeeld. Alles wat Maastricht was sprong op, de 1-2 leek een een formaliteit. Helaas kwam de MVV-aanvaller niet voorbij doelman Delle. Bij de daaropvolgende corner liep massaal naar voren. De bal werd weggewerkt en NEC counterde richting MVV-doel. Een fraaie solo-actie van Rayhi zorgde vervolgens voor 2-1 in Nijmeegs voordeel. Het verzet van het moedig spelende MVV was gebroken. Dankzij enkele knappe reddingen van Michael Verrips bleef de schade in eerste instantie beperkt. Echter, in de slotfase kon hij niet voorkomen dat NEC verder uitliep. Eerst soleerde Kadioglu naar Nijmeegs succes en vlak voor het eindsignaal bepaalde Groeneveld de einstand op 4-1.

"We waren niet verrast door de felle start van NEC", liet MVV-trainer Ron Elsen na afloop weten. "Met name onze eerste 25 minuten waren niet best. De linies stonden te ver uit elkaar waardoor we geen grip kregen op de tegenstander. Van minuut 30 tot 75 deden we het duidelijk beter en hebben we onze kansen gehad. Echter mocht het vandaag niet zo zijn. NEC heeft terecht gewonnen. Geen punten mee terug naar Maastricht."

Fotoverslag