N.E.C. Nijmegen - MVV Maastricht: 0 - 1

Zwaar gehavend, maar gedisciplineerd spelend MVV scoort verdiende driepunter in Nijmegen (0-1)

MVV Maastricht heeft drie verdiende punten uit het Nijmeegse Goffertstadion weten te slepen. Matchwinnaar werd Luc Mares die in de eerste helft de bal in het netje schoof. Meest opvallende speler bij MVV Maastricht was Xavier Mbuyamba. De 16-jarige Havo-5 scholier van het Porta Mosana collega speelde een bijna perfecte wedstrijd bij zijn basisdebuut.

Hij moet eind deze maand nog 17 worden maar tegen NEC maakte hij zijn debuut in de basis van MVV: Xavier Mbuyamba. Niet uit luxe maar uit nood geboren. Immers, bij MVV ontbraken de geblesseerden Koen Kostons, Pieter Nys, Shermar Martina, Marnick Vermijl en Hawbir Moustafa. Xavier acteerde als een volleerd prof, of hij al jaren vaste kracht op die plek is. Hij schakelde zijn directe tegenstander(s) constant uit en was zelfs geregeld in de aanval te vinden. "Ik heb afgelopen week niet aan alle trainingen kunnen deelnemen. Tja, school hè", lachte Mbuyamba zijn tanden in de catacomben van De Goffert bloot. Genietend van zijn debuut, voor de camera van Fox Sport en de verzamelde pers. "Het was de eerste keer dat ik voor zo veel mensen gevoetbald heb. Ik heb echt genoten. Ik ben tevreden over mijn optreden. Hoop dat ik nu nog meer minuten mag gaan maken." Iedereen feliciteerde Xavier die al vanaf de D-jeugd bij MVV speelt. Ook zijn trainer Ron Elsen was meer dan tevreden natuurlijk. "Hij heeft een prima partij gespeeld. Ik heb voor de wedstrijd gezegd dat ik een bepaald beeld van hem heb, dat zou niet veranderen als het vandaag minder zou gaan. Maar het is juist heel goed gegaan." Elsen was sowieso vol lof over zijn team. "Het was een puike teamprestatie. Veel discipline, veel vertrouwen en prima voetbal. Daarbij is er heel goed verdedigd. Een verdiende overwinning."

Het treffen met NEC had ook het karakter  van een kleine reünie, immers Jonathan Okita, Sven Braken en Leroy Labylle verdedigden in het verleden de kleuren van MVV. De Sterrendragers begonnen voortvarend aan de wedstrijd en waren niet van plan zich te verstoppen. De eerste kans van de wedstrijd was voor de Maastrichtenaren. Een hoekschop van Joeri Schroijen werd half geraakt door Braken waarna doelman Van Duin met een uiterste reflex de bal uit het doel kon werken. MVV speelde compact en liet zich bij balbezit van de tegenstander ver tegen de eigen verdedigingslinie zakken. NEC had het moeilijk met de speelwijze van MVV en kwam er in de eerste 25 minuten totaal niet aan te pas. Pas in de 25e minuut kreeg NEC een enorme kans. Een voorzet belandde op de voet van Okita maar vanaf tien meter mikte hij naast het  MVV-doel. MVV bleef goed combineren waardoor NEC geregeld achter de feiten aan liep. Helemaal in de 33e minuut. Een vrije schop vanaf de rechterflank door Shermaine Martina belandde op het hoofd van Dimitri Lavalée, zijn inzet kon NEC-doelman Van Duin echter niet vasthouden. De mee opgerukte Luc Mares zei dankjewel en tikte de 1-0 voorsprong voor MVV in. Op dat moment zeker niet onverdiend. Ook het restant van de eerste helft hadden de Nijmegenaren geen antwoord op het compacte spel van de gasten uit de Limburgse hoofdstad.

De tweede helft een gelijk beeld als in de eerste. MVV goed georganiseerd, NEC vertwijfeld op zoek naar de opening, de juiste combinatie en de vrije speler. De Maastrichtenaren zetten de bespelers van 'De Goffert' meer dan goed de voet dwars. Letterlijk uit de lucht kwam in de 64e minuut de beste kans van de wedstrijd voor NEC. Een voorzet werd op de slof genomen door Achahbar, deze competitie al goed voor zeven treffers. Zijn knal ging rakelings over de rood-witte lat. In de 71e minuut een scherpe counter van NEC maar Okita wachtte te lang schuin voor het doel, waardoor zijn inzet door Maxime Gunst tot hoekschop verwerkt kon worden. NEC bleef zoeken maar kon het antwoord ook in het tweede bedrijf niet vinden. MVV bleef goed overeind en pakte verdiend de punten in de Nijmeegse Bloedkuul. Door deze zege passeert MVV de Nijmeegse titelkandidaat op de ranglijst en staat nu tiende.

De volgende wedstrijd van MVV is zondag 23 december. Dan speelt MVV in de Geusselt tegen Cambuur. Aanvang: 14.30 uur.

Opstelling MVV: Luuk Koopmans, Dimitri Lavalée, Luc Mares, Maxime Gunst, Jerome Deom (86. Tuur Houben), Shermaine Martina, Xavier Mbuyamba, Ricardo Ippel, Anthony van den Hurk, Joeri Schroijen (90. Nino Everaers), Dogan Golpek 76. (Asumah Abubakar).

Scheidsrechter: Richard Martens. Gele kaarten: Luc Mares (MVV), Anthony van den Hurk. Toeschouwers: 8.326