MVV Maastricht - Telstar: 2 - 0

MVV wint met hard werken van Telstar: twee doelpunten van Anthony van den Hurk (2-0)

Ook matige wedstrijden winnen is een kunst. En dat deed MVV Maastricht vrijdag 1 februari jl. tegen Telstar door twee mooie treffers van Anthony van den Hurk, die de weg naar het vijandelijke net weer duidelijk heeft gevonden. Sowieso is MVV scorend op dreef: in de laatste drie wedstrijden werd 7 maal gescoord. Door deze zege haakt MVV aan bij de subtop in de Keuken Kampioen Divisie.

MVV-trainer Ron Elsen startte met dezelfde elf als tegen Helmond Sport. “Die jongens hebben het vorige week prima gedaan. Dan geef je ze ook nu het vertrouwen.” Dat betekende dat Luc Mares en Pieter Nys – beiden terug van een schorsing – deze keer op de bank begonnen. Pieter Nys zal sowieso vanaf eind deze maand ontbreken. Hij wordt geopereerd.

MVV lijkt er de laatste tijd patent op te hebben: razendsnel scoren. Lag de bal er tegen Jong PSV binnen 19 seconden in, nu hadden de MVV’ers er een paar meer nodig om 1-0 te scoren. Na welgeteld 40 tellen vond Anthony van den Hurk het doel. Hij kopte fraai een strakke voorzet van Maxime Gunst in de touwen. MVV bleef de tegenstander vastzetten op eigen helft maar grote kansen bleven vooralsnog uit. Na 25 minuten kreeg Telstar meer grip op de wedstrijd, mede ook omdat het Maastrichtse spel slordiger en onrustiger werd. De Witte Leeuwen kwamen nu wel enkele keren in de buurt van de zestien van een hard werkend MVV. De grootste kans was er op het halve uur voor de vrijstaande Moreira. Hij kreeg weliswaar een voorzet achter zich gespeeld maar wist met een omhaal de bal toch te raken. Zijn inzet was desondanks te zacht om MVV-goalie Luuk Koopmans te verontrusten. Richting de thee was Anthony van den Hurk bij de pinken toen hij een lang gespeelde bal over zich en zijn tegenstander liet stuiten. Hij rukte vervolgens snel op naar de rand van het strafschopgebied en haalde hard uit. De Telstar-doelman was kansloos, alleen verdween de bal aan de – voor MVV – verkeerde kant van de paal.

Telstar kwam na rust feller uit de kleedkamer waardoor MVV zich achteruit liet duwen. In de 52e minuut begon invaller El Idrissi aan een fraaie solo maar zag zijn schot vanaf 18 meter op de Maastrichtse paal uit elkaar spatten. Het doelpunt viel wél aan de overzijde. In de 61e minuut zeilde een MVV-hoekschop over alles en iedereen heen maar niet over Anthony van den Hurk. Hij stond de bal bij de tweede paal op te wachten en knikte de bal opnieuw in het net: 2-0. De wedstrijd bleef matig met veel balverlies aan beide zijden. Na 25 minuten leek Joshua Holtby op weg naar succes. Vanaf de achterlijn zette hij op vijf meter de bal voor die via een ouderwetse carambole in het Telstar-doel leek te eindigen. Onfortuinlijk ging de bal echter net naast. Twee minuten later counterde Joeri Schroijen snel en liet iedereen zijn hielen zien. Vanaf 18 meter haalde hij diagonaal uit. Zijn schot werd echter mooi door Telstar-doelman Zonneveld uit het doel geslagen. In de 76e minuut leek de hattrick mét het hoofd voor Anthony van den Hurk een feit. Een voorzet vanaf de achterlijn viel zo op het hoofd van de geheel vrijstaande aanvoerder. Vanaf zes meter knikte hij goed naar het hoekje alleen op miraculeuze wijze ranselde de Telstar-sluitpost de bal uit het doel. Aan de overzijde ging het dan in de 79e minuut bijna mis. Maar op twee gevaarlijke Telstar-inzetten had Luuk Koopmans ook even zo vaak een passend antwoord. Het slotakkoord leek voor Koen Kostons. Hij werd in de diepte aangespeeld door Van den Hurk en leek op weg naar de 3-0. Alleen liet Kostons de bal van zijn voet springen. “Ik zat er helemaal doorheen. Wellicht dat daarom de bal wegsprong. Het wordt wel weer eens tijd voor een doelpuntje”, lachte Kostons na afloop. “Het gaat voor de rest lekker. Het valt nu net voor ons iedere keer wel eens onze kant op. Als je eenmaal in de flow zit dan gaat het allemaal net iets makkelijker. We speelden vandaag degelijk vanuit een goede organisatie. We stonden compact, een goed slot op de deur.” Ook Anthony van den Hurk was in zijn nopjes. “Jammer dat ik die derde er niet inprikte. Maar ook met twee doelpunten ben ik tevreden. Ik heb het vertrouwen van de trainer en MVV gekregen, ook in de periode dat de doelpunten er niet kwamen. Ik werkte hard, speelde goed maar niet altijd doeltreffend. En nu in twee wedstrijden, drie doelpunten.”

Trainer Ron Elsen vindt dat zijn ploeg na het snelle doelpunt rommelig speelde. “We lieten in balbezit te veel liggen. Maar drie punten met hard werken binnen harken is ook een verdienste.”

Opstelling MVV:   Luuk Koopmans, Dimitri Lavalee, Shermar Martina, Marnick Vermijl (83. Hawbir  Moustafa), Maxime Gunst, Shermaine Martina (77. Luc Mares), Joshua Holtby (72. Tuur Houben), Jerome Deom, Koen Kostons, Joeri Schroijen, Anthony van den Hurk. Scheidsrechter: Van Herk. Gele kaarten: Korpershoek (Telstar). Toeschouwers: 3.500.