MVV Maastricht - Sparta Rotterdam: 0 - 2

MVV vergeet trekker over te halen en laat koploper Sparta ontsnappen (0-2)

"Wel de complimenten maar niet de punten." Treffender had hij de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam (0-2) niet kunnen samenvatten. MVV-coach Ron Elsen kreeg na afloop van iedereen loftuitingen over het getoonde spel van de Maastrichtenaren. Zelfs van Rotterdamse zijde. Maar de punten gingen mee naar de hevenstad.

Vooral in de laatste minuten van de eerste helft kwam het Maastrichtse probleem meermaals aan het licht: de doeltreffende trekker overhalen. Het grootste gedeelte van de wedstrijd domineren, voldoende kansen creëren, maar uiteindelijk de ploeg van trainer Henk Fräser onnodig met de drie punten uit de Geusselt laten ontsnappen: 0-2. "Het is zuur. Heel zuur. Zo veel kansen, zo lang domineren en dan nog met lege handen staan", was het commentaar na afloop  van aanvoerder Ricardo Ippel. "Het is bijna een wonder dat de bal er niet in vliegt. Zeker in de slotfase van de eerste helft", aldus trainer Ron Elsen.

Al na vier speelminuten een ijskoude douche in De Geusselt voor  MVV. Bij het eerste Rotterdamse doelgevaar, kopte Veldwijk bij een hoekschop de 0-1 binnen. Weliswaar ging er een overtreding van de Rotterdamse topscorer aan vooraf - hij duwde zijn directe tegenstander omver - maar dat was scheidsrechter Van den Kerkhof in de drukte in het strafschopgebied ontgaan. MVV had zichtbaar ontzag voor de Eredivisie-degradant. Niet verwonderlijk dat de volgende kans ook voor Sparta was. Terwijl MVV even met tien man in het veld stond - Shermaine Martina moest naar de kant wegens een blessure - stond Rayhi plots vrij voor het doel. Vanaf twaalf meter raakte hij de bal verkeerd waardoor de Maastrichtse schade beperkt bleef. MVV leek na dit moment wakker te schrikken en kreeg meer en meer zelfvertrouwen en nog beter: men ging het spel bepalen.

Het eerste grote gevaar in de eerste helft van MVV-zijde kwam in de 35e minuut. Bij een scherp aangesneden hoekschop kreeg de thuisclub drie opgelegde kansen op rij. Sparta wist met kunst en vliegwerk het doel schoon te houden. Twee minuten later was het Anthony van den Hurk die een strakke voorzet hard inkopte. Maar ook nu ging de bal net niet in de touwen. MVV had de smaak te pakken en een minuut later opnieuw pech. Een hard afstandsschot van Jérome Deom ging net naast het Rotterdamse doel. Sparta hapte langzaam maar zeker naar de broodnodige thee en dus rust maar de thuisclub zette nog eens aan voor een slotoffensief. Een harde voorzet in de slotseconde van de eerste helft schoot door het Sparta-strafschopgebied. Het was Drenthe die de bal in grote paniek tot hoekschop kon werken voordat inlopende MVV'ers de op dat moment meer dan verdiende gelijkmaker tegen de touwen konden lopen. Eenzelfde situatie in blessuretijd: Dogan Golpek nam het Sparta-doel vanaf de zijkant van het strafschopgebied onder vuur. Ook nu weer geen MVV- maar Sparta-been dat de bal tot hoekschop wist te werken. Deze corner leek vervolgens een fraaie prooi voor Luc Mares te worden. Op vier meter voor het lege doel wist hij de bal niet goed te raken. "We weten dat scoren niet makkelijk gaat maar het is haast een wonder dat we in deze fase niet de bal over de lijn weten te krijgen", aldus Ron Elsen na afloop.

MVV begon in de tweede helft opnieuw met Sparta flink onder druk te zetten en domineerde al snel weer het spel. De Rotterdammers voelden zich duidelijk niet op hun gemak en zochten de verdedigende stellingen op. De eerste grote kans was desondanks voor Sparta. Een afstandsschot in de 55e minuut van Verhaar ging ternauwernood naast. In de 64e minuut maakte Asumah Abubakar bijna een vliegende start bij zijn invalbeurt. Via een omhaal leek hij een voorzet in het doel van de gasten  te werken. Ook doelman Kortsmit keek verslagen de bal na. Maar ook nu bleef de hatelijke Maastrichtse nul op het scorebord staan. MVV wisselde aanvallend en ging massaal op zoek naar de gelijkmaker. Natuurlijk komen er dan ook kansen voor de tegenstander. Zo werd invaller Dervisoglu na een snelle aanval in het strafschopgebied in de 77e minuut vrijgespeeld. Vanaf 12 meter wist hij niet tot scoren te komen. In de 81e minuut voltrok Veldwijk het definitieve vonnis over MVV. Marnick Vermijl verloor als laatste man slordig de bal waardoor Sparta ongehinderd richting Luuk Koopmans kon oprukken. De topscorer liet zich dit onverwachte buitenkansje niet ontnemen en schoot via de binnenkant van de paal de 0-2 binnen.

Ippel: "Ik weet niet wat het is. Misschien in de beginfase te veel respect voor de tegenstander. We hebben laten zien wat we waard zijn, daarbij veel kansen maar uiteindelijk geen doelpunt weten te maken. Staan we weer met lege handen." Sparta-trainer Henk Fräser was natuurlijk tevreden over het resultaat maar was ook eerlijk: "We hebben geluk gehad, zeker aan het einde van de eerste helft." Spits Anthony van den Hurk: "Hier viel vandaag meer te halen. We gingen vanaf de 20e minuut volle bak, jammer dat de bal er uiteindelijk niet in viel." Dogan Golpek: "We hadden hier vandaag toch minimaal een gelijkspel verdiend."

MVV kan nu de wonden likken voor het volgende duel. Immers vielen de gebroeders Martina, Hawbir Moustafa en Ricardo Ippel (tevens vijfde gele kaart) geblesseerd uit. De volgende wedstrijd staat vrijdag 9 november op het programma. Dan spelen de Sterrendragers in en tegen Volendam. De eerste thuiswedstrijd is op zondag 18 november en wel tegen Roda JC, aanvang 12.15 uur.

Scoreverloop: 4. en 81. Lars Veldwijk 0-1 en 0-2.

Opstelling MVV: Luuk Koopmans, Shermar Martina (90. geblesseerd uitgevallen), Luc Mares, Hawbir Moustafa (62. Asumah Abubakar), Marnick Vermijl, Ricardo Ippel (72. Tuur Houben), Jérome Deom, Shermaine Martina (17. Koen Kostons), Dogan Golpek, Anthony van den Hurk, Joeri Schroijen.Toeschouwers: 4716. Scheidsrechter: Van den Kerkhof. Gele kaarten: Ippel (MVV), Deom (MVV), Kortsmit (Sparta), Saksela (Sparta), Harroui (Sparta)