MVV Maastricht - SC Cambuur: 1 - 1

MVV met tien man gelijk tegen Cambuur (1-1)

Een 1-1 puntendeling in een enerverende wedstrijd tegen een makkelijk spelend SC Cambuur was deze avond uiteindelijk het maximaal haalbare voor MVV Maastricht, dat de wedstrijd met 10 man moest uitspelen. In de 79e minuut kreeg Steven Pereira zijn tweede gele kaart - en dus rood. Cambuur was een groot gedeelte van de wedstrijd de bovenliggende partij, ondanks het feit dat de kansen over beide ploegen ongeveer gelijk verdeeld waren. Door deze puntendeling zakt MVV een plekje op de ranglijst en moet nu Jong Ajax en Fortuna Sittard boven zich dulden.

Het was duidelijk dat SC Cambuur de laatste wedstrijden van MVV goed bestudeerd had. De derde wedstrijd in een week zat de Maastrichtenaren duidelijk niet in de koude kleren. Het duel tegen AZ had drie dagen geleden maximale inspanning van de Maastrichtenaren gevergd, terwijl Cambuur redelijk simpel met Helmond Sport afrekende (1-5). Dat was ook aan het spel af te lezen.

Daar waar de Friezen normaliter afwachtender in uitwedstrijden beginnen, zetten ze deze keer vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Higler druk op de verdediging van de thuisploeg. MVV had met name in de eerste vijftien minuten moeite om de bal in de ploeg te houden. Cambuur combineerde goed en snel maar miste de hele wedstrijd een sterke eindpass. In de eerste échte aanval van de Maastrichtenaren werd Atilla Yildirim naar de grond getrokken. Scheidsrechter Higler - die deze avond wel erg royaal strooide met de kaarten (7) - weigerde echter de bal op de stip te leggen. Langzaamaan begon MVV zich aan de greep van Cambuur te ontworstelen en Jonathan Okita diende na een kwartier een eerste waarschuwing uit. Hij wist het strafschopgebied binnen te dringen maar zijn schot spatte op de vuisten van doelman Bertrams uit elkaar. In de 16e en 17e minuut was de ploeg uit Friesland dichtbij het MVV-doel. Veelbelovende schoten werden echter door de MVV-defensie vakkundig onschadelijk gemaakt. Een onhoudbare vrije trap vanaf 20 meter was even later te zien van de voet van Alessandro Ciranni. Pech voor hem: de bal belandde een paar centimeter aan de verkeerde kant van de paal. MVV kwam duidelijk beter in het eigen spel en dat werd in de 25e minuut beloond met een doelpunt. Een verre voorzet van links van Christophe Janssens belandde op het hoofd van Jonathan Okita, die diagonaal over de doelman kopte: 1-0. Een minuut later had de 2-0 op het scorebord moeten staan. Opnieuw was het  Jonathan Okita: hij drong het strafschopgebied binnen maar zijn schot was niet nauwkeurig genoeg en werd gestopt door de Cambuur-goalie. De terugspringende bal was een prooi voor Atilla Yildirim. Helaas raakte hij, staand zowat op de achterlijn, de paal. De ploeg uit Leeuwarden herpakte zich en drong weer aan. De grootste kans kreeg de formatie van trainer Dijkhuizen vlak voor rust. Rossi stond plotseling op de rand van het strafschopgebied vrij en stiftte de bal over de vallende MVV-doelman Michael Verrips, die in de eerste 45 minuten niet echt in actie hoefde te komen. Geluk voor de Maastrichtenaren: de bal verdween ook net naast de paal.

Ook in de tweede helft was Cambuur grotendeels de bovenliggende partij. MVV had het moeilijk de bal lang in de ploeg te houden. De eerste twee kansen waren dan ook voor de ploeg uit Leeuwarden. Doel trof men echter niet. In de 60e minuut kwam MVV bijna op 2-0. Een snelle uitbraak leverde een harde scherpe voorzet vanaf links van Joeri Schroijen op. Cambuur-aanvoerder Schilder raakte de bal echter verkeerd en knalde de bal loeihard op de eigen lat. Zes minuten later moest de MVV-verdediging capituleren. Een steekpass sneed door het hart van de Maastrichtse defensie waarbij invaller Barto - recht voor het doel - de bal simpel tot 1-1 kon promoveren. In de 70e minuut had de thuisclub over fortuin geen klagen, de MVV-lat stond op dat moment Fries succes in de weg. Desondanks had MVV vijf minuten later alsnog de 2-1 op het scorebord kunnen zetten. Jonathan Okita speelde Joeri Schroijen in de 16-meter helemaal vrij, de MVV-aanvaller vond de Cambuur-doelman echter op zijn weg. In de 79e minuut maakte de tweede gele kaart voor Steven Pereira een einde aan de MVV-aspiraties om nog op jacht te gaan naar de drie punten. Zaak was het nu om de laatste minuten zonder verdere kleerscheuren uit de strijd te komen. Dat lukte: 1-1.

De volgende thuiswedstrijd is op vrijdag 13 oktober. Dan staat dé derby tegen Fortuna Sittard op het programma. De komende twee vrijdagen speelt MVV uit. Eerst tegen NEC en een week later tegen Almere City. 

Fotoverslag