MVV Maastricht - RKC Waalwijk: 1 - 1

MVV naar halve finale Play-Offs dankzij gelijkspel tegen RKC (1-1)

MVV heeft zich middels een gelijkspel tegen RKC Waalwijk geplaatst voor de halve finale van de Play-Offs. Door een domme rode kaart van aanvoerder Nick Kuipers moest MVV de hele tweede helft met een man minder spelen, maar de tien overgebleven Sterrendragers sleepten met man en macht een punt over de meet.

Door: Stephan van Appeven

Een hoop gereken, diverse scenario’s die door de Maastrichtse hoofden schoten; het duel MVV-RKC zou hoe dan ook een boeiende worden. En dat bleek. MVV speelde slordig de eerste helft, maar creëerde, zoals gewoonlijk, toch weer een berg kansen. De eerste was voor Patrick N’Koyi, die onder een voorzet van Joeri Schroijen doorging. Uit diezelfde aanval schoot de linksbuiten zelf nog voorlangs. Vijf minuten later bolde het net wel, maar dan aan de overzijde. Een combinatie tussen twee ervaren RKC’ers, Voskamp en Benson, werd afgerond door die laatste. Het bleek een lesje in effectiviteit, waar MVV enkele minuten later niet van leerde. Eerst speelde Leroy Labylle zich knap alleen voor de doelman, maar schoot tegen de knieën van Williams. In diezelfde minuut vuurde Patrick N’Koyi na een pracht van een aanval, in vrije positie, de bal net over de kruising. Ook Luis Pedro kon niet scoren. Zijn geschampte kopbal dwarrelde voorlangs. Een slimme actie van Ricardo Ippel bracht wel succes. De aanjager ging op avontuur en wist precies wanneer hij zich moest laten vallen. Scheidsrechter Van den Kerkhof wees direct naar de stip. Vanaf elf meter bleef Patrick N’Koyi, die vorige week nog miste in Volendam, nu wel koel: 1-1. Tien minuten voor rust deed de tandem aan de linkerkant tussen Leroy Labylle en Joeri Schroijen weer eens positief van zich spreken. Er was wat zand in de geoliede machine aan de linkerflank gekomen de laatste wedstrijden, maar de linksback vond zijn maatje twee maal binnen de minuut met een fantastische steekpasses. De eerste keer was er niemand voor het doel om af te ronden, de tweede keer schoot Emrullah Güvenç op de benen van een RKC-verdediger. En weer kon MVV een overwicht aan kansen niet omzetten in een voorsprong. Ook Patrick N’Koyi, behoorlijk op schot sinds hij basisspeler is, lukte dat in de 36ste minuut niet na een prima actie van Luis Pedro. Hij vuurde recht op Williams. En waar iedereen zich opmaakte voor het rustsignaal en MVV, op de goal na niks van RKC te vrezen had, gebeurde in de laatste minuut van de eerste helft datgene dat de ploeg niet kon gebruiken. Nick Kuipers liet zich provoceren door de uitgekookte Voskamp en deelde een tikje uit, gezien door de scheidsrechter, die direct rood trok. MVV ging de kleedkamer in met een man minder.

Na de pauze ontstond een spelbeeld dat zich nog niet heel vaak voordeed in De Geusselt: de tegenstander bepaalde en MVV moest hopen op een spaarzame counter. Noodgedwongen, want met een man minder kon de ploeg niet anders. Het eerste ‘kansje’ was dan toch voor de Maastrichtenaren. Een vrije trap van Alessandro Ciranni van halverwege de RKC-helft was een ambitieus plan, maar bleek niet haalbaar (over). Na dat moment kreeg RKC het duel ook aanvallend wat in handen en ontstonden er wat kansjes. Bo Geens, die zeer solide keepte, pakte klem op een schot van Langedijk. Een minuut later had deze buitenspeler de voorsprong opnieuw op het hoofd. Nadat eerst Rienstra al stuitte op Bo Geens, pakte de MVV-keeper de rebound van Langedijk ook heldhaftig. De doelman scoorde daarmee zijn latere ‘Man of the Match’-verkiezing. Weer een minuut later een nieuwe grote Brabantse kans. Benson kopte maar nipt over. Het was een fase waarin de MVV-supporter zijn hart vasthield, want de RKC-kansen regen zich aaneen. Maar gek genoeg ging de storm liggen. RKC kwam er simpelweg niet meer doorheen na een uur. Twintig minuten voor tijd leek het voor elke meter knokkende Maastrichtse tiental dan toch te zwichten, maar weer schoot Langedijk niet met scherp: Steven Pereira blokte. MVV kwam simpelweg een man te kort na rust om nog een uitgespeelde kans te creëren. Een afstandsschot van de ingevallen Kelechi Nwakali in de 88ste minuut was eigenlijk het enige gevaar. MVV was met die tussenstand in de slotfase, met een 0-2 voorsprong van NAC in Almere, zeker van het overslaan van ronde 1 in de Play-Offs. RKC moest op dat moment nog vol gaan voor de zege, want aan een punt had het niet genoeg om überhaupt aan het toetje mee te kunnen doen. Langedijk was dichtbij om heel Waalwijk te verlossen in de laatste minuut, maar zijn schot scheerde langs de kruising. Toch hoefde hij de Brabanders niet per se in veilige haven te schieten, want op een ander veld moest concurrent Eindhoven een late gelijkmaker slikken, wat een play-offticket betekende voor RKC. En MVV, dat werd bevrijd door het laatste fluitsignaal. Tien man knokten na rust voor elke meter en plaatsten zich, na een ietwat moeizame tweede seizoenshelft, voor de halve finale van de Play-Offs. Het sterke sc Cambuur is daarin donderdag 18 mei (19.45) de tegenstander in De Geusselt. De return volgt drie dagen later in Friesland (14.30 uur).