MVV Maastricht - RKC Waalwijk: 1 - 4

Grootste thuisnederlaag voor MVV dit seizoen: 1-4 tegen RKC

Onder zware stormachtige omstandigheden – waar van tijd tot tijd de regen met bakken uit de lucht kwam – heeft MVV Maastricht in eigen De Geusselt-stadion een kansloze 1-4 nederlaag geleden tegen RKC Waalwijk. De grootste thuisnederlaag dit seizoen. MVV lijkt in de Keuken Kampioen Divisie het winnen verleerd. Na vijf zeges op rij behaalde MVV in de laatste drie wedstrijden slechts 1 punt. Opvallend ook: het was het zevende thuisduel dat in eigen stadion verloren ging. Daar staan dit seizoen in De Geusselt vijf winstpartijen en twee gelijke spelen tegenover. Opvallend is dat MVV ‘uit’ alleen van Volendam en GA Eagles verloor. Door de nederlaag tegen RKC vinden we MVV nu een plekje lager terug, met Roda JC gedeeld zevende. Echter slechts twee puntjes méér dan de nummer dertien, Almere City.

De ploegen hadden het zwaar in de eerste helft. Het weer speelde niet echt mee om er een fraaie pot van te maken. Veel toevalsvoetbal, veel balverlies en slordigheden aan beide zijden. Kansen waren over en weer schaars. De beste was er in de beginfase nog voor Luc Mares. Een doorgeschoten hoekschop belandde in de 21e minuut voor zijn voeten. Hij leek de bal in het lege doel te schuiven maar de bal was te hoog om gecontroleerd het leer in het net onder te brengen. RKC kreeg beter en beter grip op het weer, het natte veld en vooral op MVV.  De Waalwijkers vonden elkaar makkelijker en in de 21e minuut leek Sow te bal in te kunnen koppen nadat international Shermar Martina voor het eigen doel uitgleed. Sow kwam echter enkele centimeters tekort. Even later was het grillige rechtsbuiten Seys die door RKC in het MVV-strafschopgebied vrij werd gespeeld. De Belg – die in het verleden voor Club Brugge uitkwam – liet zich deze buitenkans niet ontnemen: 0-1. MVV sleepte zich meer en meer door de eerste 45 minuten. Het hoogtepunt aan Maastrichtse zijde viel in de 41e minuut te noteren. Joeri Schroijen zette op links aan voor een solo, liet twee RKC-verdedigers zijn hielen zien en kwam plots oog-in-oog met RKC-doelman Vaessen. De Maastrichtse aanvaller schoof de bal tegen de voet van de goalie. 

In de tweede helft begon MVV direct furieus. Na 30 tellen haalde Anthony van den Hurk vernietigend hard uit vanaf rand strafschopgebied; 1-1. De omstandigheden werden er in De Geusselt niet beter op. De regen ging langzaam over in hagel waarbij de sluizen van de hemel maximaal werden geopend. Dit hinderde RKC niet en wist het overwicht op het veld in de 58e minuut in opnieuw een voorsprong om te zetten. In een ‘klutssituatie’ - na een afgeslagen hoekschop - belandde de bal plotseling voor de voeten van Meulensteen die zich niet lang bedacht en de 1-2 in de touwen schoot. MVV zocht de aanval en werd daardoor kwetsbaarder. In de 67e minuut leek RKC dan ook op 1-3 te komen. Sow speelde de verdediging en doelman Koopmans helemaal uit. Wonderwel schoof hij de bal naast het lege Maastrichtse doel. Aan de overzijde was het Jordy Croux die in een moeilijke hoek voor de RKC-doelman uitkwam. Te moeilijk. Dat bleek ook wel: zijn inzet strandde op de goalie. RKC bleef het de Maastrichtenaren moeilijk maken. De Waalwijkers stoorden vroeg en zaten de MVV’ers dicht op de huid. Terwijl MVV naarstig offensief op zoek ging naar de gelijkmaker en Deom in de 77e minuut als laatste wissel inbracht, ging RKC richting het strafschopgebied aan de overzijde. Ricardo Ippel trok echter aan de noodrem: strafschop. Opnieuw was het Seys die mocht uithalen en de wedstrijd in het slot gooide: 1-3. Dat even later Maatsen via een uitbraak nog 1-4 scoorde was alleen nog voor het scorebord belangrijk. De Waalwijkers hadden inmiddels de drie punten verdiend op zak.

Na de grootste thuisnederlaag van het seizoen (1-4) probeerde aanvoerder Ricardo Ippel in de catacomben de vinger op de zere plek te lekken. “Misschien zijn we wel niet zo goed als iedereen dacht na die vijf zeges op rij. Het was vandaag tegen RKC geen pretje. We waren slordig aan de bal. Dat zijn we wel vaker. Maar tegen sommige teams kun je dat nog verbloemen. Tegen ploegen als RKC Waalwijk wordt dat moeilijker. We proberen altijd zelf het spel te bepalen maar daar hebben we soms moeite mee. Je ziet na de 1-2 dat we moeten komen maar daar dus niet altijd goed in zijn. We liepen te vaak achter de feiten aan.”  Maar Ippel ziet ook wel lichtpuntjes: “Uit dit team is meer te halen. Helaas lukt het niet altijd. Deze nederlaag moeten we samen verwerken. Het is een dipje of beter gezegd, om doodziek van te worden. Maar de mensen moeten ook begrijpen dat wij niet zo maar in staat zijn thuis van iedereen te winnen.”

Ook trainer Ron Elsen heeft al betere avonden in De Geusselt gekend. “Terecht verlies”, vatte hij na afloop het duel samen. “We waren niet creatief genoeg. In de eerste helft heb je dan nog de kans om op voorsprong te komen maar dat lukte helaas niet. Na de 1-1 denk je dat je makkelijker gaat voetballen. Helaas. RKC kwam weer redelijk snel op 1-2. We gingen aanvallend wisselen waardoor de defensie natuurlijk onder druk komt te staan. RKC profiteerde hier optimaal van. De teleurstelling is dan ook uiteindelijk groot. Een vervelende nederlaag. Ik voel de pijn van het publiek. We staan nog steeds op de spannende plaatsen op de ranglijst. Maar voor MVV zal het vechten blijven tot en met de laatste wedstrijd.”

De volgende wedstrijd is zondag 24 maart. Dan speelt MVV in Kerkrade tegen Roda JC. Aanvang 16.45 uur. De eerste wedstrijd in de Geusselt is op vrijdag 29 maart. Dan heet om 20.00 uur FC Volendam de tegenstander.

Van minuut tot minuut:

7. De grillige RKC-rechtsbuiten Dylan Seys wordt op rand strafschopgebied vrijgespeeld en haalt hard uit. Schot gaat rakelings langs MVV-doel.

8. Joeri Schroijen lijkt gevaarlijk te worden na onderschepping van de bal maar raakt vanaf 18 meter de bal verkeerd.

18. Schot na snelle aanval MVV van Jordy Croux vanaf 22 meter. Bal gaat gedragen door de harde wind hoog over.

21. Na hoekschop komt bal bij Luc Mares terecht. Vanaf vijf meter raakt hij – vrijstaand voor het doel – de bal verkeerd en gaat het leer naast.

21. Voorzet RKC, Shermar Martina glijdt uit waarna Sow lijkt in de te kunnen koppen. Hij komt echter net enkele centimeters tekort waardoor bal geen gevaar oplevert.

22. Harde RKC-voorzet, Dimitri Lavalée raakt de bal verkeerd en schiet bal in eigen doel. De grensrechter had echter buitenspel geconstateerd.

30. Opnieuw slordig balverlies MVV in de achterhoede. Handig uitgebuit door Seys die in strafschopgebied wordt vrijgespeeld: 0-1.

32. Vrije trap MVV vanaf 26 meter recht voor het RKC-doel. Ondanks de stormwind in de rug te zacht om gevaarlijk te worden.

41. Schitterende solo van Joeri Schroijen op links. Hij laat twee RKC-verdedigers zijn hielen zien, speelt zich vrij maar schiet tegen de voet van doelman Vaessen op.

46. Nog maar 30 seconden in het tweede bedrijf gespeeld en Anthony van den Hurk haalt vernietigend uit vanaf rand strafschopgebied: 1-1.

50. Gevaarlijke aanval RKC kan op laatste moment onschadelijk worden gemaakt door Shermar Martina.

58. Uit een hoekschop en de ‘kluts’  in het MVV-strafschopgebied valt de bal voor de voeten van Meulensteen die hard uithaalt: 1-2.

67. RKC lijkt op 1-3 te komen. Sow kapt verdediging en doelman Koopmans uit. Vervolgens schuift hij de bal naast het lege doel.

68. Jordy Croux komt in een moeilijk hoek tegenover doelman Vaessen. De MVV-aanvaller schiet de bal tegen de goalie op.

77. Overtreding in strafschopgebied van Ricardo Ippel. Strafschop. Opnieuw de Belg Seys die Koopmans geen kans laat: 1-3.

84. RKC breekt massaal uit richting Koopmans. Invaller Maassen maakt geen fout: 1-4.

Opstelling MVV: Luuk Koopmans, Dimitri Lavalée, Shermar Martina (77. Jerome Deom), Maxime Gunst (46. Dogan Golpek), Marnick Vermijl, Luc Mares, Koen Kostons (67. Tuur Houben), Ricardo Ippel, Anthony van den Hurk, Jordy Croux, Joeri Schroijen. Scheidsrechter: Mulder. Toeschouwers: 3.682.