MVV Maastricht - N.E.C. Nijmegen: 4 - 1

MVV kent geen genade met koploper NEC in spectaculair duel: 4-1

Inzet, passie, vechtlust, doelpunten, fraaie combinaties, dolenthousiaste supporters en drie punten. Ingrediënten vrijdagavond in De Geusselt die er voor zorgden dat er - ondanks de vrieskou -  een hartverwarmende en kwalitatief hoogstaande pot voetbal te zien was waardoor op de tribunes de Vastelaovend-sfeer nog even werd vastgehouden.  De Nijmeegse koploper NEC kreeg in Maastricht een gevoelige tik om de oren en verloor volkomen terecht met 4-1. Opvallend is dat dit de vierde uitwedstrijd onder het bewind van de nieuwe trainer Pepijn Lijnders (35) is en ook de vierde uit-nederlaag van de Nijmegen Eendracht Combinatie.

MVV begon voorzichtig aan het duel en kreeg in de zesde minuut een waarschuwing via de voet van Groeneveld. Na een snelle omschakeling kon hij oprukken richting MVV-doel maar zijn inzet ging voorbij het Maastrichtse doel. Het bleek achteraf zo ongeveer de enige echte Nijmeegse gerichte doelpoging van deze avond.

Het eerste wapenfeit van de thuisclub viel in de 12e minuut te noteren. Een hoekschop belandde op het hoofd van de vrijstaande Christophe Janssens, echter was zijn kopbal niet nauwkeurig genoeg om op dit moment NEC angst in te boezemen. MVV had totaal geen ontzag voor de koploper uit Gelderland en vocht voor iedere meter. De ploeg won ook vrijwel alle duels en trok langzaam maar zeker de wedstrijd naar zich toe.

In de zestiende minuut kreeg Atilla Yildirim de bal vlak over de middellijn aangespeeld na een goede onderschepping van de sterk spelende Luc Mares en besloot vanaf 25 meter uit te halen. Verwoestend bleek zijn fraaie schot. Want de knal bleek loepzuiver en verdween over de vertwijfeld duikende NEC-doelman Delle in het net: 1-0.

MVV bleef fel in de duels en controleerde het duel. Iedere tweede en zelfs derde bal viel voor de voeten van de strijdbare Maastrichtenaren. Het was dan ook niet verwonderlijk dat NEC in de 32e minuut opnieuw het nakijken had. Het was aanvoerder Pieter Nys die zelf de aanval opzette en op rechts de bal bij Joeri Schroijen deponeerde. Nys zocht direct positie voor het doel en kreeg  de bal achter zich gespeeld maar wist met kunst en vliegwerk het leer toch zodanig te raken dat de 2-0 in de Geusselt op het scorebord verscheen. NEC bleef het moeilijk hebben met MVV en kreeg geen vat op de vliegensvlugge rood-witte formatie van Ron Elsen. Ook verdedigend stond de thuisclub als een huis. Ex-MVV'er Sven Braken beleefde één van zijn moeilijkste avonden in de Nijmeegse punt.

In de tweede helft kreeg MVV koud uit de kleedkamers direct een flinke tegenslag te verwerken. In een onschuldig duel met een zachte schouderduw in de zestien zag scheidsrechter Makkelie tot verrassing van velen een strafschop. Rayhi pakte dit onverwachte presentje dankbaar uit: 2-1. MVV ging echter niet bij de pakken neerzitten en ging verder waar het in de eerste helft gebleven was. Het was dan ook niet verwonderlijk dat  in de 55e minuut de marge weer op twee gebracht werd. Een afgeslagen hoekschop kwam op de punt van het strafschopgebied bij Joeri Schroijen terecht en na het uitkappen van een tegenstander kon hij vanaf 14 meter doeltreffend uithalen: 3-1.

NEC ging vanaf de 70e minuut vol op de aanval spelen waardoor MVV op de counter kon loeren. Het was in de 76e minuut dan ook Okita die zelf op pad ging. Hij rukte op tot in het strafschopgebied van NEC maar zijn inzet werd - met moeite - door de NEC-doelman tot hoekschop verwerkt. De daarop volgende hoekschop kwam via-via bij Pieter Nys terecht en hij kon op vier meter vrij voor het doel uithalen. Hij raakte de bal echter niet goed waardoor de NEC-keeper fraai kon redden. In de 81e minuut werd het verdict van Maastricht definitief over NEC uitgesproken. Jonathan Okita ontfutselde de NEC-achterhoede de bal, omspeelde zijn directe tegenstander en liet vervolgens de NEC-goalie geen kans: 4-1. In de slotfase kon Tuur Houben nog in kansrijke positie uithalen maar via een NEC-been belandde zijn inzet in het zijnet waardoor MVV met dezelfde cijfers won waarmee eerder dit seizoen in Nijmegen werd verloren. Het was sinds 30 april 2000 weer de eerste thuiszege voor de Maastrichtenaren op NEC.  Door deze overwinning houdt MVV aansluiting met de concurrenten en klimt het een plek op de ranglijst (13e).

De volgende thuiswedstrijd is vrijdag 23 februari. Om 20.00 uur heet dan Almere City FC de tegenstander. Een week later staat de derby in Sittard tegen Fortuna op het programma.