MVV Maastricht - Jong FC Utrecht: 4 - 2

MVV boekt 4e overwinning op rij: Jong FC Utrecht wordt met 4-2 verslagen

MVV Maastricht is aan een ware unieke reeks bezig. Het is sinds voorjaar 2015 niet meer voorgekomen dat MVV meer dan drie wedstrijden op rij wist te winnen. Door de 4-2 zege vrijdagavond in De Geusselt tegen Jong FC Utrecht brengt MVV de zegereeks op vier. Uit de laatste vijf wedstrijden behaalde MVV 13 punten en staat nu zevende op de ranglijst. In de derde periode nemen de Sterrendragers zelfs plek 1 in. FC Twente heeft 1 punt achterstand maar speelt maandag uit in Eindhoven tegen Jong PSV. En ook opmerkelijk: in de laatste vijf wedstrijden wist de ploeg 14 maal het net te vinden.

In 2019 werd alleen thuis – en dan ook nog ongelukkig – van FC Twente (0-2) verloren. Aansluitend behaalde MVV bij Jong PSV  (met tien man) een gelijkspel en werd er vervolgens van Helmond Sport (3-0), Telstar (2-0), Top Oss (3-1) en nu dan van Jong FC Utrecht – na een moeizame eerste 55 minuten - gewonnen. Een plek in de subtop is de beloning.

De wedstrijd begon voortvarend met eerst een kans voor Joeri Schroijen na drie minuten en even later aan de overzijde voor Nick Venema. De man die geregeld bij het eerste team van Dick Advocaat zijn kunsten mag vertonen en vorig seizoen tegen MVV verantwoordelijk was in Utrecht voor beide treffers.

In de negende minuut was Koen Kostons dichtbij de voorsprong. Zijn harde knal werd echter gestopt door doelman Paes. Twee minuten later een snelle aanval van MVV die de thuisclub dan toch op voorsprong bracht.  Anthony van den Hurk ontdeed zich van zijn tegenstander en rukte op naar het Utrechtse doel. Zijn inzet werd gestopt door de goalie uit de Domstad, de terugspringende bal werd echter een prooi voor Koen Kostons: 1-0. In de 19e minuut kreeg MVV een unieke kans op de 2-0. De thuisclub sneed door het hart van de Utrechtse verdediging en bracht Jordy Croux – die een meer dan geslaagde rentree in De Geusselt zou maken - in stelling. Hij haalde zelf de trekker niet over en wilde de bal naar zijn medespeler brengen. Een Utrechts been voorkwam Maastrichtse jubel. Utrecht zakte ver in en liet MVV het spel maken, gokkend op een snelle counter. Bij een van die counters zag de MVV-verdediging Venema niet over het hoofd. Hij kreeg namelijk de gehele MVV-defensie tegenover zich. Alleen…..in het midden werd Arweiler wél over het hoofd gezien. Hij werd recht voor het doel aangespeeld en de Duitser schoof simpel de 1-1 binnen. MVV worstelde zich richting de rust, had het moeilijk met het compacte spel van de tegenstander en leed veel balverlies. Anthony van den Hurk was nog dichtbij een treffer maar zijn kopbal ging na 38 minuten naast. In de 40e minuut ontsnapte MVV zelfs aan een achterstand. De MVV-verdediging legde Arweiler opnieuw geen strobreed in de weg en mocht ongehinderd op doelman Koopmans af. Zijn schuiver verdween net naast het Maastrichtse doel.

Ook in de tweede helft een Utrecht dat een soort handbalverdediging rond het eigen strafschopgebied had opgetrokken. MVV had het hier zichtbaar moeilijk mee. Maar met een moment dat tot dan niet geheel in deze wedstrijd paste werd de wedstrijd opengebroken. Een juweeltje van nieuwkomer Jordy Croux. Hij kapte op de punt van het strafschopgebied zijn tegenstander uit en met een krom schot waar Willem van Hanegem jaloers op zou zijn krulde Croux de bal in het Utrechtse doel: 2-1. MVV bleef nu Utrecht onder druk zetten en wist meer ruimte te creëren. Dat had in de 65e minuut direct resultaat. Een hoekschop van Jordy Croux belandde op het hoofd van Koen Kostons die leek naast te koppen. Bij de tweede paal stond echter Luc Mares geheel vrij. De man uit Rothem kopte vervolgens de 3-1 in. FC Utrecht bleef verdedigend en op de counter spelen. In de 74e minuut hadden de Domstedelingen bijna opnieuw succes. De ontsnapte Venema mocht van dichtbij uithalen. Luuk Koopmans stopte de inzet met de voet. Een minuut later een kunststukje van die zelfde Venema. Hij kapte twee spelers in het strafschopgebied vakkundig uit en liet nu Luuk Koopmans geen kans: 3-2. “Een speler die duidelijk de Keuken Kampioen Divisie is ontgroeid”, liet MVV-coach Ron Elsen na afloop weten. MVV liet niet lang met het antwoord op zich wachten. Opnieuw stond Jordy Croux – man van de wedstrijd - aan de basis. Hij ontsnapte in de tachtigste minuut op rechts, kapte de bal uit en legde de bal voor. Anthony van den Hurk verlengde de bal vervolgens en promoveerde de inzet tot 4-2. Dezelfde Van den Hurk kon in de 90e minuut zelfs 5-2 inschieten. Vanaf vijf meter wist hij een voorzet van Joeri Schroijen helaas niet in het doel te krijgen.

De volgende wedstrijd speelt MVV Maastricht over een week (vrijdag 22 februari) in en tegen Den Bosch.

Opstelling MVV: Luuk Koopmans; Marnick Vermijl, Shermar Martina, Dimitri Lavalée, Maxime Gunst (79. Asumah Abubakar),  Ricardo Ippel (46. Joshua Holtby), Koen Kostons, Luc Mares, Jordy Croux (89. Shermaine Martina), Anthony van den Hurk en Joeri Schroijen. Scheidsrechter: Bijl. Gele kaart: Arweiler (Jong FC Utrecht).

Van minuut tot minuut:

3. Joeri Schroijen krijgt een voorzet ongelukkig op zijn voet waardoor zijn schot ver naast gaat.

5. Snelle aanval Jong FC Utrecht belandt bij Venema. Zijn harde schot vanaf 17 meter gaat rakelings naast.

9. Schot Koen Kostons. Doelman Paes stopt de bal ternauwernood.

11. Uitbraak Anthony van den Hurk. Schot wordt gestopt door Paes maar Koen Kostons schuift de losgelaten bal binnen: 1-0.

19.  Jordy Croux wordt in stelling gebracht voor het doel. Hij schiet echter niet zelf en zijn voorzet belandt bij een Utrecht-speler.

27. Schot Croux gaat via Utrecht-been naast. Daaropvolgende hoekschop kopt Dimitri Lavalée op de lat.

29. Snelle counter Utrecht. Arweiler wordt daarbij over het hoofd gezien.  Hij krijgt de bal voor het doel gespeeld door Venema en schuift de 1-1 binnen.

38. Voorzet wordt door Anthony van den Hurk ingekopt, metertje naast.

40. Arweiler mag zo door de defensie van MVV snijden. Hij komt vrij voor doelman Koopmans maar schuift de bal net naast.

45. Schot vanaf hoek strafschopgebied van Croux. Makkelijke prooi voor Paes.

46. Joshua Holtby komt in het veld. Hij vervangt Ricardo Ippel.

55. Een juweeltje van Jordy Croux. Hij kapt zijn tegenstander uit en met een kromme bal verschalkt hij doelman Paes: 2-1.

59. Vrije schop MVV vanaf 18 meter. Koen Kostons schiet over.

60. Joeri Schroijen ziet zijn schot gestopt door de doelman

65. Luc Mares staat bij de tweede paal en kan zo een doorgekopte hoekschop inkoppen: 3-1.

75. Snelle counter FC Utrecht. Venema kan van dichtbij uithalen maar Luuk. Koopmans stopt de bal met de voet.

76. Venema kapt in strafschopgebied twee MVV’ers uit en scoort 3-2.

80. Croux ontsnapt op rechts, kapt zijn tegenstander uit en legt voor. Anthony van den Hurk verlengt de van richting veranderde bal in het doel: 4-2.

89. Publiekswissel voor de man van de wedstrijd Jordy Croux.

90. Anthony van den Hurk krijgt een voorzet net iets te ver achter zich gespeeld waardoor hij vanaf de vijf meter nét niet weet te scoren.