MVV Maastricht - Jong FC Utrecht: 3 - 1

MVV rijgt kansen aaneen en wint uiteindelijk 'maar' met 3-1 van Jong FC Utrecht

MVV Maastricht heeft vrijdagavond 9 maart in De Geusselt goede zaken gedaan door het duel van Jong FC Utrecht met 3-1 te winnen. Een zege die ruim hoger had moeten uitvallen. MVV beloonde zichzelf niet optimaal, want liet na een monsterscore op het scorebord te zetten. Immers kreeg de ploeg van Ron Elsen tien niet te missen kansen. 'Slechts' drie keer werd het net gevonden. MVV doet door deze zege nog steeds volop mee in de race om de fel begeerde Play-Off-plekken.

MVV begon de wedstrijd noodgedwongen met vier wijzigingen in de basiself waardoor Hawbir Moustafa voor het eerst na zijn uitstapje naar België weer in de basiself van de Sterrendragers stond.

Na een aftastend begin van beide ploegen in de stromende regen, was de eerste fraaie mogelijkheid voor Tuur Houben. Hij werd op de punt van het strafschopgebied vrijgespeeld waarna hij direct uithaalde. Zijn schot krulde over doelman Marsman maar ook net over de kruising. Jong FC Utrecht hield het speelveld klein. Het was MVV dat op zoek bleef naar de ruimte en deze ook geregeld vond. Vooral via Kelechi Nwakali die kwistig met goede passes om zich heen strooide. MVV was scherper en zocht en vond steeds vaker de vrije man. En dat lukte ook in de 23e minuut op fraaie wijze. Een mooi uitgespeelde aanval belandde via diverse schijven uiteindelijk bij Kelechi Nwakali. Met een geplaatst schot liet hij doelman Marsman geen schijn van kans: 1-0. Jong Utrecht kroop meer uit de schulp en werd voor het eerst in de 28e minuut gevaarlijk. Na een hoekschop belandde de bal in een ouderwetse scrimmage in het doelgebied waar Michael Verrips uiteindelijk de bal van de grond plukte voordat een Utrecht-speler gevaarlijk kon worden. Utrecht had nu de smaak te pakken en zette meer druk op MVV. In de 39e minuut ontsnapte MVV dan ook aan de gelijkmaker. Na een MVV-aanval counterde Utrecht snel waarbij Mallahi plotseling oog in oog kwam met de Maastrichtse doelman. Michael Verrips bewees zijn goede vorm en stopte het leer opnieuw vakkundig.

De 4.266 toeschouwers zagen direct na rust een prachtige actie van Kelechi Nwakali. In de 48e minuut pikte hij op het middenveld de bal op en zette hij koers richting Utrecht-doel. Hij kapte zich op fraaie wijze vrij en haalde vernietigend vanaf 18 meter uit. De bal belandde precies in de kruising: 2-0.  MVV bleef de bepalende partij en liep in de 55e minuut bijna uit naar 3-0. Een goed schot van Luc Mares werd echter ternauwernood door de Utrecht-defensie tot hoekschop verwerkt. Twee minuten later liet Atilla Yildirim een gouden kans onbenut. Na een snel uitgevoerde counter na een Utrecht-hoekschop, werd hij recht voor het doel vrijgespeeld. Vanaf 15 meter miste zijn schot echter precisie. Een minuut later deed Tuur Houben het nog eens dunnetjes over. Tussen diverse tegenstanders in kreeg hij de bal, maar zijn voet ging te ver onder de bal waardoor zijn inzet vanaf acht meter hoog over verdween.

Utrecht kwam na een uur pas weer voor het eerst toe aan een doelpoging. Een van richting veranderd schot van Venema kon door Verrips tot hoekschop verwerkt worden. Het MVV-antwoord liet niet lang op zich wachten. Een snel uitgevoerde aanval bracht Atilla Yildirim in scoringspositie. De hoek was echter te moeilijk waardoor doelman Marsman toch nog op het laatste moment redding kon brengen. Kelechi Nwakali bracht in de 68e minuut Tuur Houben in kansrijke positie maar ook nu bleef Marsman winnaar: hij kon het schot van de aanvaller met zijn voet tot hoekschop verwerken. MVV bleef domineren en kans na kans creëren. En daar waar iedereen de 3-0 verwachtte, verscheen in de 69e minuut plots 2-1 op het scorebord. MVV-plaaggeest Venema - hij scoorde in de heenwedstrijd twee keer - was het die van dichtbij de aansluitingstreffer kon aantekenen en Utrecht terug in het zadel hielp. Onnodig nam de spanning toe en gingen de zenuwen een rol spelen. In de 83e minuut kreeg de goed spelende Tuur Houben dé kans om de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Oog in oog met doelman Marsman twijfelde hij te lang waardoor de goalie in het persoonlijke duel winnaar bleef. Ook in de 87e minuut bleef de Utrecht-doelman koelbloedig toen hij Dogan Golpek voor zich zag verschijnen. Het drieluik in de slotfase van honderd procent kansen was compleet toen nogmaals de ingevallen Golpek voor Marsman kwam te staan en ook nu de doelman als winnaar uit de strijd kwam. In de 89e minuut moest hij echter ook capituleren. Tot opluchting van iedereen met een Maastrichts rood-wit hart belandde de bal na een scrimmage voor de voeten van Atilla Yildirim. Die bracht de meer dan verdiende 3-1 eindstand op het scorebord.

"Dit had een gewone overwinning moeten zijn. En dat had ook gekund", aldus MVV-coach Ron Elsen na afloop. "We doen onszelf geweldig te kort door niet - minimaal - vijf keer te scoren en de wedstrijd rustig uit te spelen. Nu moet je in de slotfase nog vrezen voor een puntendeling. Maar ik zie ook dat de vier invallers er vandaag goed stonden. Het elftal wordt stabieler en ontwikkelt zich. Alleen waren we vanavond niet de hele tijd scherp genoeg in de zestien van de tegenstander. We vergaten gewoon koelbloedig te 'killen'."

Hawbir Moustafa maakte dus na afwezigheid van ruim een jaar vanavond tegen Jong FC Utrecht zijn rentree in de basis. "Ik heb het gemist. Het is heerlijk om hier in Maastricht terug te zijn", aldus Moustafa. "Ik heb vanavond een degelijke wedstrijd op de mat gelegd. En....de 90 minuten kunnen uitspelen." Ook hij vindt dat MVV zichzelf flink tekort heeft gedaan. "Ja, het had vanavond zeker 6-1 moeten zijn. Maar goed, de drie punten zijn het belangrijkste. Een Play-Off plek blijft binnen bereik."

Aanstaande maandag staat al de volgende wedstrijd voor MVV op het programma. Dan speelt de ploeg in Volendam tegen de plaatselijke FC. Aanvang: 20.00 uur. Vrijdag 16 maart reist MVV naar Waalwijk voor het duel tegen RKC. De eerste thuiswedstrijd is dan op vrijdag 23 maart tegen FC Eindhoven).

Opstelling MVV: Michael Verrips, Samy Mmaee, Steven Pereira, Atilla Yildirim, Alessandro Ciranni, Luc Mares, Shermaine Martina (90. Matisse Thuys), Jonathan Okita (72. Dogan Golpek), Hawbir Moustafa, Tuur Houben, Kelechi Nwakali (81. Koen Kostons).

Scheidsrechter: Ruperti. Gele kaart: Shermaine Martina, Dogan Golpek. Toeschouwers: 4.266