MVV Maastricht - Jong AZ: 1 - 1

Ploeterend MVV moet tegen Jong AZ tevreden zijn met punt

Een ploeterend en vooral flets MVV Maastricht heeft zichzelf in het duel tegen Jong AZ geen plezier gedaan. Na mooie zeges op Roda JC en Jong Ajax konden de Maastrichtenaren deze zegereeks geen vervolg geven en bleven de rood-witten steken op 1-1. In een wedstrijd die soms pijn aan de Maastrichtse ogen deed, waren de Alkmaarders lange tijd de bovenliggende partij en mag MVV uiteindelijk niet klagen over dat ene puntje.

Vooraf aan de wedstrijd had trainer Ron Elsen het  al aangegeven: "Het piept en het kraakt door de vele afwezigen behoorlijk in de MVV-selectie. Door het ontbreken van Shermar Martina (blessure) en Luc Mares (geschorst) ontfermde Shermaine Martina zich over de libero-positie. Maar ook Marnick Vermijl ontbrak in de laatste linie van de Maastrichtse defensie. Daarnaast stonden er bij MVV nog - noodgedwongen - twee spelers in het veld die net terugkeerden van een blessure en nog weinig trainingsminuten in de benen hadden. Op de bank zaten daarnaast ook nog eens vier spelers uit de A-jeugd.

De nieuwe en vooral onwennig situatie zorgde er voor dat de eerste mogelijkheden al snel voor AZ waren. Vooral de knal van Duijn in de vierde minuut bezorgde doelman Luuk Koopmans het nodige werk. In de elfde minuut was het opnieuw de sluitpost van MVV die een achterstand voorkwam. Dezelfde Duijn kon in verdachte buitenspel-positie alleen op Koopmans af maar mikte op de benen van de goalie. MVV leek verlamd en Jong AZ troefde in deze fase de thuisclub op alle fronten af. In de 14e minuut was het de beurt aan Weigelt die een AZ-hoekschop in kansrijke positie net naast het MVV-doel kopte. MVV kon pas in de 21e minuut het eerste wapenfeit hier tegenover zetten. Het was Dogan Golpek die vanaf twintig meter uithaalde. Doelman Schendelaar kon het leer echter nog net uit de benedenhoek ranselen. MVV leek iets meer grip op de tegenstander te krijgen. In de 26e minuut kopte prompt Koen Kostons net naast. MVV bleef het vooral moeilijk met zichzelf hebben en kreeg slechts sporadisch kleine mogelijkheden. In de 30e minuut mocht Joeri Schroijen vanaf 18 meter uithalen. De AZ-doelman werkte de - van richting veranderde -  bal tot hoekschop. MVV bleef apathisch voetballen en het fris en fruitig ogende en vooral goed ingespeelde Jong AZ deelde al snel weer de lakens uit. Een prachtige redding in de 35e minuut van Luuk Koopmans voorkwam een zekere 0-1 achterstand. Een schot van Jacobs vanaf rand zestien ranselde hij op een fraaie wijze uit zijn doel. Waar niemand op gerekend had gebeurde dan toch in de extra tijd van de eerste helft. Een op maat gegeven voorzet van Joeri Schroijen belandde op het hoofd van Koen Kostons. En net als tegen Jong Ajax bleef hij koelbloedig en scoorde hij: 1-0. 

Ook in de tweede helft een MVV dat bleef ploeteren. En opnieuw Jong AZ dat het spel bepaalde en de betere kansen kreeg. Na een aantal kleine mogelijkheden dan in de 61e minuut een gigantische kans voor de Alkmaarders. Een afgemeten voorzet knikte de geheel vrijstaande Mihalek vanaf zeven meter in. Een miraculeuze redding van Koopmans voorkwam erger. In de 74e minuut kreeg Jong AZ loon naar werken. Letterlijk één seconde voordat hij gewisseld werd kopte Weigelt de gelijkmaker binnen. In de 78e minuut kwam de MVV-voorsprong bijna letterlijk uit de lucht vallen. Een totaal mislukte voorzet van Asumah Abubakar zeilde over de AZ-goalie maar de bal spatte bovenop de lat uit elkaar. In de 84e minuut eindelijk een goed opgezette aanval van de thuisclub. Via Joeri Schroijen belandde de bal op twaalf meter voor het doel waar 'Abu' doeltreffend leek uit te halen. Alleen werd zijn inzet op laatste moment geblokt.

"Het was stroef, hoekig en onder niveau. Het liep gewoon niet en dat merkten de spelers ook. Dat geeft weinig vertrouwen", keek MVV-coach Ron Elsen op de wedstrijd terug. "We hebben veel vastigheid ingeleverd door de vele afwezigen en dat verschil zag je vandaag goed. AZ was beter en vaster aan de bal. Bij ons ging alles moeizaam. Uiteindelijk mogen we niet ontevreden zijn over dat ene punt. AZ was de betere ploeg en het was vooral aan Luuk te danken dat we niet meer tegentreffers kregen."Ontevreden is Elsen over hoe het tegendoelpunt viel. "Uit een standaardsituatie! Bij die hoekschop kreeg AZ alle tijd om de bal precies daar te brengen waar men wilde."

MVV staat nu na zestien gespeelde wedstrijden op een tiende plek in de Keuken Kampioen Divisie. De volgende wedstrijd is aanstaande vrijdag 7 december in Waalwijk tegen RKC. Dan volgt NEC Nijmegen uit. De volgende thuiswedstrijd is op zondag 23 december. Dan speelt MVV om 14.30 uur tegen SC Cambuur.

Opstelling MVV: Luuk Koopmans, Dimitri Lavalée, Maxime Gunst, Hawbir Moustafa (78. Xavier Mbuyamba), Shermaine Martina, Jéromê Deom (72. Tuur Houben), Ricardo Ippel, Koen Kostons, Anthony van den Hurk, Joeri Schroijen, Dogan Golpek (64. Asumah Abubakar).

Scheidsrechter: Teuben. Gele kaarten: Koen Kostons (MVV), Wijndal (AZ). Toeschouwers: 3974. Scoreverloop: 45+1 Koen Kostons 1-0, 74. Henri Weigelt 1-1.