MVV Maastricht - Jong AZ: 3 - 0

MVV overtuigt één helft en wint verdiend met 3-0

In de laatste thuiswedstrijd van 2017 heeft MVV Maastricht zichzelf een mooi vervroegd kerstgeschenk gegeven door Jong AZ met duidelijke cijfers terug te wijzen: 3-0. De ruim 4.200 toeschouwers kregen een wedstrijd met twee gezichten te zien: een eerste helft waarin MVV ploeterde en vooral met zichzelf worstelde. Daar tegenover een tweede helft waarin plotseling bij de Maastrichtenaren bijna alles gesmeerd leek te verlopen. Binnen 15 minuten in deze tweede helft werd dan ook de 3-0 zege veiliggesteld. MVV staat nu negende op de algemene ranglijst.

MVV - zonder de geblesseerden Ricardo Ippel, Christophe Janssens, Marvin Ogunjimi en de geschorste Steven Pereira - begon onrustig en slordig aan de wedstrijd tegen de jonge Alkmaarders, waar voormalig MVV'er Denny Landzaat als assistent-coach op de bank zat. In de eerste helft hadden de Maastrichtenaren het duidelijk moeilijker met zichzelf dan met de tegenstander. 

De eerste kans van de wedstrijd was dan ook voor Jong AZ, dat dit seizoen de meeste tegentreffers in de Jupiler League te verwerken kreeg. Een snel uitgevoerde counter bracht Hardijk - in de derde minuut -  schuin vrij  voor het doel. Zijn vizier stond echter nog niet op scherp en hij schoot dan ook vanaf zeven meter naast. Een gewaarschuwd MVV kreeg in de tiende minuut het eerste kansje. Een afstandsschot vanaf 25 meter van Shermaine Martina werd door doelman Olij weggewerkt. Vier minuten later baande Atilla Yildirim zich een weg door de Jong AZ-defensie. Zijn puntertje verdween echter in het zijnet. In de zestiende minuut moest Michael Verrips vol aan de bak. Een harde vrije trap vanaf 30 meter van Reijnders dreigde in de kruising te verdwijnen. Met een uiterste krachtsinspanning voorkwam de MVV-goalie erger. MVV bleef met zichzelf worstelen en ontsnapte in de 25e minuut opnieuw aan een achterstand. Een scherpe voorzet belandde op het hoofd van de geheel vrijstaande Kurban. Hij mikte echter onnauwkeurig. De MVV'ers begonnen zich nu langzaam maar zeker beter te vinden maar nog met te weinig overtuiging. Desondanks kon Dean Koolhof MVV vlak voor rust op voorsprong zetten.  Een strakke voorzet vanaf rechts van Joeri Schroijen - hij had met Jonathan Okita van vleugel gewisseld -  leek op weg naar de inkomende Koolhof. De bal bleek echter net te hard waardoor Dean de voorzet niet tot doelpunt kon promoveren. Twee minuten later ging Shermaine Martina op links op avontuur. Hij soleerde knap om twee Alkmaarders heen en loste een vroege vuurpijl. De bal ging echter voorlangs. 

De thee in de pauze bleek MVV meer dan goed te hebben gedaan. De thuisclub schoot in de tweede helft direct fel uit de startblokken. De ploeg van Ron Elsen zocht meer diepgang en snelheid. Na anderhalve minuut spelen leek dit al resultaat te hebben: een op maat gegeven voorzet van Shermaine Martina op het hoofd van Atilla Yildirim die geheel vrijstaand in het lege doel kon koppen. Omdat hij echter de bal met zijn hoofd schampte verdween de bal naast het Jong AZ-doel. In de 59e minuut dan toch de verdiende voorsprong voor het nu veel sterkere MVV. Dean Koolhof kon schuin voor het doel vanaf 18 meter uithalen. Zijn diagonale knal verdween onhoudbaar in de AZ-kruising. Twee minuten later mocht Atilla Yildirim weer op avontuur. Zwaar gehinderd ging hij richting het doel van de tegenstander uit Noord-Holland. Helaas voor MVV verdween de bal net naast de verkeerde kant van het doel. MVV bleef de druk hoog houden, AZ hapte nu naar adem. Ook in de 66e minuut. Toen verdween een mooi schot van Jonathan Okita nipt naast het doel. Een verkeerde terugspeelbal van de ploeg van trainer Martin Haar werd dankbaar in de 68e minuut opgepikt door Atilla Yildirim. Zijn tocht richting het AZ-doel werd een triomfrijke. Met de buitenkant van de voet mikte hij het leer langs de kansloze doelman Olij: 2-0. AZ was nu rijp voor de definitieve genadeklap. In de 72e minuut mocht de goed ingevallen Tuur Houben deze uitdelen en de 3-0 inprikken met een magnifieke lob. Vlak voor het einde kon Atilla Yildirim voor het slotakkoord zorgen, alleen de paal stond de 4-0 en verdere glorie in de weg. Bijna gelijktijdig met het laatste fluitsignaal mocht Yildirim in de herkansing. Geheel vrijstaand miste hij echter het doel. De 3-0 eindstand is al met al een mooi resultaat voor MVV. Niet alleen werden drie punten veilig gesteld. Ook houdt MVV door deze zege aansluiting met de bovenste helft van het klassement. Eveneens mooi: in de laatste twee duels wisten de Maastrichtenaren liefst 7 keer het doel (Dordrecht 4x) van de tegenstander te vinden.

Komende vrijdag 22 december staat de laatste speelronde van de Jupiler League op de voetbalagenda. MVV speelt dan in en tegen Oss (20.00 uur).

De eerstvolgende thuiswedstrijd is  - na een mini-winterstop - op vrijdag 12 januari 2018. Dan heet Telstar om 20.00 uur de tegenstander. Geoefend wordt in De Geusselt nog op zaterdag 6 januari 2018 tegen BVV Barendrecht (15.00 uur).