MVV Maastricht - Jong Ajax: 0 - 4

Jong Ajax met Amsterdamse 'gogme' heer en meester in De Geusselt: 0-4

De neutrale toeschouwer kon vrijdagavond genieten van een lichtvoetig, snel combinerend en vooral zich onderling makkelijk vindend en frivool Jong Ajax. De Amsterdammers, gemiddeld 19 jaar oud, gaven MVV gedurende 90 minuten geen moment de illusie om ook maar op iets aanspraak te kunnen maken: 0-4. Een Jong Ajax dat niet alleen qua begroting in het linker rijtje van de eredivisie op z'n plek zou zijn maar ook het spel van de ploeg van trainer Michael Reiziger en zijn assistent Winston Bogarde zou niet in de subtop van de hoogste KNVB-divisie misstaan.

Al na twee minuten sloeg het blessurespook bij MVV weer toe. Na een verdedigende MVV- actie bleven Matisse Thuys en Shermar Martina geblesseerd liggen. Martina, net terug van diverse blessures hield het nog tot de 18e minuut vol maar moest toen het veld verlaten, waardoor Joeri Schroijen opnieuw een linie diende te zakken naar de linksback-positie. Op dat moment stond het echter al 0-1.

Hoe dominant Jong Ajax ook op de eerste dag van de laatste maand van 2017 was, in de elfde minuut verzuimde Pieter Nys de score voor MVV te openen. Een foute trap van Jong Ajax-doelman Alblas belandde in de voeten van de Belg. Hij kon met een lob de zeer ver voor het doel staande Amsterdamse goalie verschalken. Vanaf 20 meter ging zijn inzet - het enige wapenfeit van MVV in de eerste helft - echter zeer ruim over. 

Een minuut later ontsnapte MVV. Een snelle uitbraak via de rappe rechtsbuiten Nunnely, die zijn voorzet op weg zag gaan naar spits Sierhuis. Hij wilde de bal inkoppen maar had buiten Alessandro Ciranni gerekend. Met een uiterste krachtinspanning kon hij de bal wegkoppen. Dit bleek echter uitstel van executie. Een minuut later sloeg hetzelfde Ajax-duo wel doeltreffend toe. De voorzet van Nunnely belandde deze keer wel bij Sierhuis die vanaf acht meter genadeloos uithaalde: 0-1. Ajax bleef het ritme van de wedstrijd dicteren.

In de 27e minuut kon weer dezelfde Sierhuis  de 2-0 inkoppen. Vrijstaand voor het doel kopte de vervanger van de vorig jaar aangetrokken Colombiaan Cassierra, over. Cassierra ontbrak overigens in De Geusselt omdat Huntelaar geblesseerd is en hij derhalve toegevoegd werd aan de selectie van het eerste team.

Na 30 minuten was het opnieuw de vrijstaande Sierhuis die een hoekschop mocht omzetten in een doelpunt. Zijn inzet belandde echter op de paal. Drie minuten later leek het open dag in de MVV-defensie. De Wit en Sierhuis mochten om de beurt vanaf zes meter de kwaliteiten van MVV-doelman Michael Verrips testen. Zowel het schot als de kopbal van dichtbij werden katachtig uit het Maastrichtse doel gewerkt. Vlak voor rust moest er een omhaal van Steven Pereira aan te pas komen om Ajax van een volgend doelpunt af te houden. De Amsterdammers hadden de MVV-defensie opnieuw op het verkeerde been gezet en een voorzet leek weer op weg naar Sierhuis. Hij maakte zich al op voor de 2-0 maar de MVV'er voorkwam dus erger. 

Ook in de tweede helft was het Jong Ajax dat het tempo aangaf en op alle posities de lakens uitdeelde. Desondanks was de eerste kans voor de thuisclub. Geklungel in de Ajax-defensie in de 52e minuut noopte doelman Alblas buiten zijn strafschopgebied in te grijpen. Hij trapte echter tegen het been van de ingevallen Atilla Yildirim. De bal huppelde naar het Ajax-doel maar verdween net aan de verkeerde kant van het aluminium. Vier minuten later was het dan MVV dat weer van geluk mocht spreken. Een voorzet belandde bij de tweede paal bij de geheel vrijstaande De Wit. Zijn vizier stond echter niet op scherp waardoor de bal voorlangs ging. Wel op scherp stond Sierhuis. Na precies een uur spelen zette hij nu toch zijn handtekening onder de 2-0 nadat hij opnieuw de bal panklaar aangeleverd had gekregen van Nunnely. Ajax bleef het spel bepalen en overvleugelde de Sterrendragers met Amsterdamse 'gogme'. Desondanks  moesten de gasten in de 73e minuut toch toestaan dat Florian Loshaj een weggewerkte vrije schop op het doel mocht afvuren. Zijn schot verdween echter ruim naast het doel. Beter deed een minuut later Flemming het aan de overzijde. Vanaf rand strafschopgebied mocht hij uithalen: 0-3. Het slotakkoord werd in de 88e minuut gegeven door dezelfde Flemming: 0-4.  Een einduitslag waar niets op af te dingen viel.

MVV Maastricht speelt de volgende wedstrijd op vrijdag 8 december uit. Tegenstander is dan FC Dordrecht (20.00 uur).