MVV Maastricht - Helmond Sport: 3 - 0

MVV Maastricht heeft geen kind aan Helmond Sport (3-0)

Het was (te) lang geleden dat MVV Maastricht in eigen huis de zoete smaak van de overwinning mocht proeven. Daarvoor moeten we terug naar zondag 18 november toen MVV met 2-0 te sterk was voor Roda JC. Maar tegen Helmond Sport was het op 25 januari dan eindelijk weer zo ver. Met een 3-0 nederlaag werden de gasten terug naar Noord-Brabant gestuurd. Diverse primeurs voor MVV deze vrijdagavond: voor het eerst wist MVV dit seizoen in de Keuken Kampioen Divisie drie doelpunten te scoren. Daarnaast wist Van den Hurk voor het eerst in eigen Geusselt het net te vinden en bovenal: de eerste zege van 2019 was een feit.

Trainer Ron Elsen heeft met zijn kritische uitval op de afsluitende training vrijdag richting zijn spelers blijkbaar de ogen op tijd bij zijn voetballers weten te openen. MVV - zonder Ippel, Mares en Nys - begon fel en agressief aan de wedstrijd en dat zou eigenlijk vrijwel de hele wedstrijd aanhouden. Helmond Sport werd geen seconde rust gegund en zelf werd aanval na aanval opgezet. Dit resulteerde in de eerste vijftien minuten in enkele kleine mogelijkheden. Na 17 minuten werd aanvoerder Anthony van den Hurk op de rand van het strafschopgebied in stelling gebracht. Zijn kromme schot werd nog net uit het hoekje geplukt door de Brabantse doelman Van Gassel. Een minuut later probeerde Joeri Schroijen het vanaf 20 meter. Zijn schot was hard maar ook over het doel. In de 24e minuut had het fel op de bal jagende MVV dan toch bijna succes. Een harde voorzet van Maxime Gunst werd net gemist door Anthony Van den Hurk en ook de jongste aanwinst Joshua Holtby kwam een voetlengte tekort om de bal tot treffer te promoveren.

Het overwicht van MVV werd in de 39e minuut dan eindelijk en vooral terecht in een verschil op het scorebord vertaald. Na een goed opgezette aanval van achteruit kwam de bal bij Anthony van den Hurk terecht. Hij speelde de bal kort opzij en zocht zijn plek op voor het doel. Via Holtby werd de bal weer strak in het strafschopgebied gebracht waar dezelfde Van den Hurk de bal tegen het net wist te werken: 1-0. Het was meteen een primeur voor de spits van MVV. Tot op heden wist hij alleen buiten de Geusselt het net te vinden (Volendam, Almere, Twente en RKC). Hij bracht zijn seizoenstotaal nu op vijf doelpunten. "Altijd fijn als je scoort. Zeker in eigen huis", liet de aanvoerder - die aan de wedstrijd een kunstgras-brandwond aan zijn oog overhield - weten.

Helmond Sport begon furieus aan de tweede helft. Al na twee minuten moest doelman Luuk Koopmans - in een ijskoude en vooral natte Geusselt - vol in actie komen. Het was overigens pas zijn eerste actie deze wedstrijd. Een hard diagonaal schot van invaller Naudts, hij nam in de rust de plaats in van ex-MVV'er Koolhof, wist hij fraai uit zijn doel te ranselen. Twee minuten later werd hij opnieuw getest. Nu pakte hij een afstandsschot van Naudts klem. MVV liet zich niet van de wijs brengen en trok het spel weer langzaam maar zeker naar zich toe. In de 53e minuut had  Van den Hurk 2-0 kunnen aantekenen. Joeri Schroijen zocht de achterlijn en trok de bal goed terug. Alleen de MVV-spits kwam een centimeter tekort om het leer opnieuw in het netje onder te brengen. De Maastrichtenaren bleven controle houden en joeg de bal bij de tegenstander steeds af. Na een uur spelen had Holtby het geluk niet aan zijn zijde. Een van richting veranderd schot kon nog net door de Helmond-goalie naast de paal getikt worden.

Bij een scrimage op de zestienmeter van MVV zag scheidsrechter Dieperink  een overtreding en gaf hij in de 68e minuut Helmond recht voor het doel een vrije schop. MVV kroop vervolgens door het oog van de naald. De bal scheerde niet alleen net over het muurtje maar ook net over de Maastrichtse deklat.

Bij de directe tegenaanval ontsnapten twee MVV'ers en vonden alleen Fecunda tegenover zich. Joeri Schroijen bracht de bal bij Koen Kostons die de bal scherp voortrok. Fecunda wilde voorkomen dat de bal bij de vrij voor het doel staande Schroijen belandde en gleed met een sliding onfortuinlijk de bal in eigen doel: 2-0. In de slotfase  zakte MVV een beetje in en probeerde Helmond Sport nog aan te zetten maar het was te laat om MVV nog te bedreigen. Sterker nog, in de  90e minuut werd Tuur Houben binnen de lijnen gevloerd: strafschop. Joeri Schroijen liet zich dit buitenkansje niet ontnemen: 3-0. "Een terechte uitslag", concludeerde Ron Elsen dan ook. "De discipline en bereidheid om hard te werken was er vandaag wel. In ieder geval een stuk hoger dan gisteren op de afsluitende training.' Joshua Holtby lijkt zich al helemaal te hebben ingeburgerd in Maastricht. "Ik voel me op mijn gemak hier. Iedereen is zo vriendelijk voor me. Het ging vandaag ook goed. We hielden Helmond Sport goed in bedwang. Op dit resultaat kunnen we met vertrouwen voortborduren. Alleen hoop ik wel dat het weer volgende week tegen Telstar beter is", lacht de Duitser. Ook aanvoerder Van den Hurk is tevreden over de nieuwkomer: "Een echte aanwinst!" Trainer Ron Elsen kan dit weekeinde dubbel feestvieren. Niet alleen kan de vlag uit voor de drie punten voor zijn team, zondag viert hij zijn verjaardag met familie en vrienden. Maandag wordt hij 52. De spelers hebben dan zaterdag tijd om een goed verjaardagscadeau te gaan kopen. Vanwege het goede resultaat hebben ze zaterdag een vrije trainingsdag gekregen.

De volgende wedstrijd speelt MVV opnieuw in eigen huis en wel tegen Telstar. Op vrijdag 1 februari begint het duel om 20.00 uur.

Opstelling MVV: Luuk Koopmans, Dimitria Lavalée, Shermar Martina, Maxime Gunst, Marnick Vermijl, Jerome Déom (85. Tuur Houben), Koen Kostons, Shermaine Martina, Joshua Holtby, Joeri Schroijen, Anthony van den Hurk. Toeschouwers: 3.852. Scheidsrechter: Dieperink. Gele kaarten: Van der Gaag en Fecunda (Helmond Sport), Shermaine Martina (MVV).