MVV Maastricht - Helmond Sport: 3 - 1

Fel bevochten zege voor MVV tegen Helmond Sport: 3-1

De MVV-supporters hebben vrijdagavond 24 november lange tijd kunnen bibberen in de Geusselt. En dat kwam niet alleen door het weer met een gevoelstemperatuur van drie graden. De voor rust zorgvuldig opgebouwde voorsprong van 2-0 stond in de slotfase flink onder druk. Zeker toen 10 minuten voor het einde de 2-1 viel. Vlak voor tijd kon dan toch de 3-1 op het scorebord genoteerd worden waardoor de drie punten in Maastricht bleven.

Ron Elsen zei het voor de wedstrijd al. "Helmond Sport is een ploeg waarbij wij het altijd moeilijk hebben." Dat bleek wel uit de laatste tien ontmoetingen in De Geusselt. Vier keer won Helmond Sport en drie keer werd er gelijk gespeeld. Na deze wedstrijd staat MVV nu echter ook op vier winstpartijen. 

De wedstrijd tegen Helmond Sport begon in mineur. Nog voor het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Bax moest andermaal een speler bij MVV afvallen. De tegen FC Eindhoven uitgevallen Shermar Martina bleek tijdens de warming-up te geblesseerd om te starten.

In de derde minuut dan wel een geweldige opsteker voor de Maastrichtenaren. Een goede voorzet op maat van Joeri Schroijen belandde op de voet bij de in het strafschopgebied geheel vrijstaande Jonathan Okita. Hij jongleerde even met de bal en haalde vervolgens vanaf 14 meter keihard uit: 1-0. 

In de tiende minuut ontsnapte MVV - dat in de beginfase fel op de tegenstander zat - aan de gelijkmaker. De eerste Helmond Sport-kans, een kopbal uit een hoge vrije schop, werd door Michael Verrips knap gekeerd. MVV hield toch greep op de wedstrijd en in de 15e minuut leek de 2-0 aanstaande. Een goed uitgevoerde MVV-aanval bracht Okita schuin voor het doel in stelling. Hij probeerde twee voor het doel geheel vrijstaande ploeggenoten te bereiken. Hij schoof de bal echter achter het tweetal. IJver was er voldoende bij MVV maar het oogde allemaal nog fragiel. Dat bleek ook twee minuten later. Een Brabantse voorzet was lang onderweg en werd door iedereen gemist, inclusief doelman Michael Verrips. De bal stuitte net naast de voor MVV goede kant van de kruising. Nog dichterbij een doelpunt was Helmond Sport in de 22e minuut. Damen werd in het strafschopgebied vrijgespeeld en schoof de bal onder doelman Michael Verrips door. De bal dreigde tergend langzaam in het doel te rollen. Redder in nood was Joeri Schroijen. Hij wist de bal precies op de doellijn weg te werken. In de 27e minuut de volgende streep door de rekening. Pieter Nys kreeg  geel. Zijn vijfde, dus maandag tegen Emmen niet van de partij. Het was dezelfde ijverige Nys die in de 39e minuut Koen Kostons in stelling bracht. Deze haalde schuin voor het doel keihard uit en maakte daarmee zijn 1e officiele doelpunt in het betaalde voetbal: 2-0. Een minuut later had Nys de 3-0 op de voet. Zijn afstandsschot werd echter nipt door Helmond-goalie Van Gassel onder de lat uit gewerkt.

Helmond Sport begon de tweede helft offensiever zonder in de beginfase écht gevaarlijk te worden. MVV had de zaakjes goed onder controle en trok geregeld richting het Helmond-doel. Pas in de 57e minuut was er de eerste echte kans. Een levensgrote kans! Atilla Yildirim werd vrijgespeeld op 18 meter van het vijandige doel en schoof de bal onder de doelman door. Van Gassel raakte echter de  bal nog nipt waardoor deze naast hobbelde. Een minuut later was het de beurt aan Jonathan Okita. Hij mocht van rechts alleen op doelman Van Gassel af. Maar ook hij vond zijn meerdere in de keeper. In de 63e minuut de eerste Brabantse kans van de tweede acte: slordig balverlies in de MVV-defensie waarna doelman Verrips een afstandsschot van Thomassen met een uiterste krachtsinspanning wist te keren. De ploeg uit Helmond ging nu nadrukkelijk op zoek naar de 2-1. Door snel op de bal te jagen en het spel breder te maken, drukte de ploeg MVV naar achteren.In de 70e minuut ontsnapte MVV dan ook ternauwernood aan een tegentreffer. Geheel onnodig kwam door slordig balverlies in de Maastrichtse defensie plotseling Naudts vrij voor het doel te staan. Hij haalde hard uit: zijn bal spatte echter op de paal uit elkaar. Ook in de 74e minuut geluk voor MVV. Een schot vanaf 10 meter van Edwards ging via een MVV-voet nipt langs het doel. De gasten uit Brabant schoven de linies meer en meer naar voren, de druk nam met de minuut toe. In de 80e minuut gebeurde dan ook het onvermijdelijke. Een afstandschot ging via het been van Naudts in het MVV-doel: 2-1. In de 85e minuut kroop MVV door het oog van de naald. Twee afstandsschoten van Helmond Sport konden met veel kunst- en vliegwerk worden gekeerd door doelman Verrips.

In de 89e minuut maakte invaller Dean Koolhof aan alle onzekerheid een einde. Randje buitenspel mocht hij door van het arbitrale trio, na een rush van Atilla Yildirim van wel 30 meter. Dit buitenkansje liet Koolhof zich niet ontglippen en hij vond met een lob het net waardoor MVV de drie punten in eigen huis wist te houden. MVV staat nu tiende.

Maandag 27 november wacht in Emmen de plaatselijke FC (20.00 uur). De volgende thuiswedstrijd van MVV is vrijdag 1 december. Dan heet om 20.00 uur Jong Ajax de tegenstander in De Geusselt.