MVV Maastricht - Go Ahead Eagles: 1 - 2

Gereduceerd MVV Maastricht moet het hoofd buigen voor Go Ahead Eagles (1-2)

MVV Maastricht is er niet in geslaagd om een resultaat te halen tegen koploper Go Ahead Eagles. De Sterrendragers kwamen nog wel op voorsprong door een goal van Luc Mares, maar na een kwartier kreeg Maxime Gunst een directe rode kaart. De gasten profiteerden daar optimaal van en gingen er met de zege vandoor: 1-2.

Door Guy Habets

Ondersteund door het eigen publiek ging MVV furieus van start. De Maastrichtenaren hadden het betere van het spel en zetten de bezoekers uit Deventer vanaf het begin onder druk. MVV’s nieuwe spits, de van De Graafschap overgekomen Anthony van den Hurk, was belangrijk door slim tussen de ruimtes te bewegen en ballen vast te houden voor zijn opkomende medespelers. De openingstreffer van de thuisploeg hing in de lucht en in de tiende minuut was het raak. Een corner van Joeri Schroijen viel voor de voeten van Luc Mares, die met zijn uitgestoken rechterbeen de bal in het dak van het doel schoot.

De aanwezige MVV-fans waren net gaan zitten toen Asumah Abubakar een uitgelezen kans op de tweede Maastrichtse treffer liet liggen. De handige buitenspeler baande zich een weg door de defensie, maar vond Go Ahead-doelman Verhulst op zijn weg. Er leek geen vuiltje aan de lucht, maar na een kwartier draaide de wedstrijd volledig om. Aanleiding daarvoor was een pittige tackle van Maxime Gunst, die op de middenlijn een middenvelder van Go Ahead tegen de grond werkte. Scheidsrechter Bax was gedecideerd, waar iedereen in het publiek dacht aan een gele kaart, trok hij de rode kaart voor de linksback van MVV.

Daarmee was de gifbeker nog niet leeg, want vijf minuten later lag de Deventer gelijkmaker achter Luuk Koopmans. Een schot van Van der Venne werd onderweg van richting veranderd, waardoor de goalie van MVV kansloos was en de 1-1 op het bord stond. Door die gelijkmaker en de rode kaart leken de Sterrendragers de kluts even kwijt te zijn. Go Ahead dicteerde een kwartier lang het spel zonder grote kansen te krijgen en MVV kwam er even niet aan te pas. Pas vlak voor rust herstelde de thuisploeg zich enigszins, maar Shermar Martina en Anthony van den Hurk benutten hun mogelijkheden niet.

Na de pauze ging het spel gelijk op en slaagde geen van beide ploegen er in om een veldoverwicht te creëren. MVV gokte op de counter via de balvaste Anthony van den Hurk en de rappe Asumah Abubakar en kwam er een aantal keer gevaarlijk uit, terwijl Go Ahead hoopte op een moment van ex-MVV’er Thomas Verheydt. De sterke spits kwam een aantal keer op een gevaarlijke plaats in balbezit, maar werd steeds uitstekend verdedigd door óf Luc Mares óf Shermar Martina, die beiden een uitstekende pot op de mat legden.

Laatstgenoemde meldde zich tot ieders verwondering na een uur spelen zelfs op de vijandelijke helft, waar hij in het strafschopgebied naar de grond werd getrokken: penalty voor MVV. Het hoopvolle thuispubliek zag Anthony van den Hurk achter de bal gaan staan, maar zag ook hoe de spits de strafschop miste. Go Ahead-doelman én ex MVV’er Verhulst dook naar de goede hoek en wist de inzet van de Maastrichtse nummer negen daardoor te keren. Go Ahead leek daardoor wakker te schrikken. De bezoekers losten eerst een waarschuwingsschot via Bosz, die een kanonskogel op de kruising mikte. Twee minuten later was het alsnog raak. De ingevallen Pauwels liep van dichtbij een voorzet binnen: 1-2.

Met een aantal wissels trachtte Ron Elsen alsnog een punt in Maastricht te houden. Koen Kostons en Dogan Golpek werden ingebracht in de hoop nog een slotoffensief te kunnen ontketenen, maar het sorteerde geen effect. Pas in blessuretijd werd het alles of niets voor MVV. Joeri Schroijen probeerde het tweemaal met zijn linker, maar beide keren vond zijn poging de verre hoek niet. Zelfs doelman Luuk Koopmans trok nog mee naar voren, maar ook die extra hulp leverde MVV niets meer op. De gasten uit Deventer vierden na het laatste fluitsignaal opgelucht feest, maar ook de tien moegestreden Sterrendragers kregen de welverdiende complimenten van het publiek.

Volgende week vrijdag 7 september neemt MVV Maastricht het in Almere op tegen Almere City FC (20.00 uur).

MVV Maastricht: Koopmans; Moustafa, Mares (75. Golpek), Shermar, Gunst; Nys, Ippel, Shermaine; Schroijen, Abubakar (85. Lavalée), Van den Hurk (75. Kostons).