MVV Maastricht - Fortuna Sittard: 1 - 1

Derby van het zuiden onbeslist op verjaardag MVV (1-1)

MVV heeft op de 115de verjaardag niet gewonnen van Fortuna Sittard. In een zeer spannend duel eindigde de derby van het zuiden in 1-1.

Door: Stephan van Appeven

Een nerveus begin kende MVV-Fortuna. De jarige toonde wat zenuwen op de eigen verjaardag en zag de Fortunezen vol bluf druk uitoefenen op de rood-witte defensie. Tot grote kansen leidde dat niet, of je moet de kopbal van Hadzhiev meetellen, die uit een corner ruim naast knikte. Ook van de vrije trap van Bassan raakten de MVV’ers niet in paniek. Deze ging twee meter over. Aan de andere kant kwam de eerste Maastrichtse doelpoging van Ricardo Ippel, die van afstand doelman Santos onder vuur nam, zonder glorie overigens. Patrick N’Koyi maakte na 21 minuten wel indruk, door op de achterlijn zijn tegenstander knap te passeren en klaar te leggen voor Kelechi Nwakali. Maar waar de Arsenal-huurling met veel van zijn acties indruk maakt, zijn z’n afstandsschoten nog geen fenomeen in De Geusselt. Hij schoot ruim over. Ook een latere poging van zijn voet, van ruim veertig meter, bleef zonder succes. Maar Kelechi mocht uiteindelijk wel juichen. Hij zag ploeggenoot Luis Pedro een panklare voorzet afleveren op Patrick N’Koyi, die als een echte spits voor zijn man kwam en raak kopte via de paal: 1-0. De mooiste aanval van de eerste helft liep ook via deze twee hoofdrolspelers. Luis Pedro stak op Patrick N’Koyi, die wachtte en bediende vervolgens keurig Pieter Nys, maar die schoot vol op de vuisten van Santos. Het laatste MVV-gevaar vóór rust kwam wederom van Luis Pedro, die een plaag was voor de Sittardenaren. Hij vuurde in de veertigste minuut in het zijnet.

Ook na de pauze waren de eerste mogelijkheden voor de gasten. Een scherpe corner van Bassan werd ternauwernood bij de tweede paal weggekopt door Pieter Nys. Diezelfde Bassan, veruit de gevaarlijkste Fortunees, schoot in de 58ste minuut een vrije trap van grote afstand ruim naast. Maar later zou de rechtsbuiten een herkansing krijgen. Eerst was het zijn ploeggenoot, Ferry de Regt, die nog kansrijk werd. Uit een hoekschop kon hij vrij inkoppen, maar knikte hij bij de tweede paal naast. MVV speelde zeer nerveus in deze fase. Dat werd geïllustreerd door de wijze waarop Steven Pereira in een volledig ongevaarlijke situatie zich nog bijna de bal liet ontfutselen door Stokkers, op randje zestien meter. Bo Geens schoot zijn voorstopper te hulp. Een minuut later sloeg het noodlot alsnog toe. En het was zo’n vrije trap van ver van Bassan die MVV alsnog in de problemen bracht. Van zo’n dertig meter verschalkte hij met een ‘Cristiano Ronaldo-achtige’ vrije trap, inclusief lastige stuit, Bo Geens. MVV kwam ook na die gelijkmaker maar niet in de wedstrijd. Na 66 minuten verspeelde ook Leroy Labylle de bal volledig onnodig op een gevaarlijke plek. Bassan schoof de bal in het zijnet.

Het eerste kansje voor MVV na rust kwam op naam van Joeri Schroijen. Na een hoekschop kreeg hij de bal half op de slof en zag Santos vangen. Drie minuten na dit moment was het weer aan Bassan, die wederom van grote afstand aanlegde en ook nu was hij dichtbij. Bo Geens hoorde de bal langs de paal scheren.

Het laatste kwartier was dan toch voor MVV, dat in die vijftien minuten eindelijk wat druk kon uitoefenen. Pieter Nys was dichtbij bij een hoekschop en een schot van Patrick N’Koyi werd geblokt. Na een vermeend hands-incident in het Fortuna-strafschopgebied, mocht Florian Loshaj uithalen. Hij mikte recht op de vuisten van wederom Santos. Met Thomas Verheydt tien minuten voor tijd als stormram erbij gokte MVV op een late zege. ‘Ut Bies’ rende bij zijn wissel het veld in en mocht meteen aan de bak. Op een vrije trap van Alessandro Ciranni vlamde Verheydt de bal net over. MVV drukte in deze fase en kreeg daarbij hulp nadat Jordy Briels binnen een paar minuten twee gele, dus één rode, kaart kreeg. En hoewel MVV na die veldverwijzing nog dreigender werd, volgden er geen échte kansen meer en moesten de fans van de jarige genoegen nemen met slechts een punt.

MVV komt daarmee op een zesde plaats en is één van de vier ploegen met 56 punten. Uit bij FC Den Bosch volgt komende vrijdag 7 april het volgende duel (20.00 uur).

Fotoverslag