MVV Maastricht - Fortuna Sittard: 1 - 2

Vermakelijke derby in hoog tempo levert géén punten op voor MVV (1-2)

In een vrijwel uitverkochte de Geusselt (8.152 toeschouwers) is Fortuna Sittard uiteindelijk met de drie punten huiswaarts gekeerd. Door deze derde nederlaag op rij, zakte MVV Maastricht naar de negende plek op de ranglijst. Wisten beide ploegen in de eerste helft van deze 'derby van het Zuiden' het publiek op het puntje van hun stoel te krijgen, in de tweede helft zag men een vooral controlerend Fortuna en een aanvallend onmachtig MVV.

Beide teams lieten vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Janssen duidelijk zien op jacht te zijn naar drie punten. Niets voorzichtig aftasten maar direct op zoek naar het openingsdoelpunt. Na ruim drie minuten slaagde Fortuna hier bijna als eerste in. Dianessy omspeelde MVV-doelman Michael Verrips maar Shermaine Martina kon op de doellijn redding brengen. De Maastrichtenaren zochten ook doelgericht de aanval waarbij in de negende minuut Atilla Yildirim bijna de openingstreffer op zijn naam kon schrijven. Na een snelle aanval zette Alessandro Ciranni afgemeten voor op het hoofd van Atilla Yildirim. Zijn kopbal zeilde echter net over de Sittardse lat.

In de elfde minuut werd het publiek verwend door een fraaie actie van Jonathan Okita. Op 20 meter van het doel nam de 20-jarige vleugelspeler de bal mooi met rechts aan en met een kapbeweging manoeuvreerde hij zich vrij. Zijn droge knal met links liet Fortuna-doelman Santos vervolgens kansloos: 1-0. Lang kon de uitgelaten Geusselt niet genieten van de voorsprong. Twee minuten later stond de gelijkmaker alweer op het scorebord. MVV kon de omschakeling van Fortuna er niet uithalen waarna de Portugees Semedo uit wist te breken. Zijn schot verdween vervolgens fraai en vooral onhoudbaar achter doelman Michael Verrips (1-1). Wie dacht dat MVV nu in zak en as zou zitten, kwam bedrogen uit. De Sterrendragers lieten zich niet van de wijs brengen en vier minuten na de 1-1 leek Atilla Yildirim op weg naar succes. Hij werd gelanceerd en ging richting het Fortuna-doel. Hij speelde de bal scherp langs de Fortuna-goalie maar ook nipt langs de verkeerde kant van de doelpaal. Vervolgens brak een periode aan waarin Fortuna in korte tijd vier hoekschoppen mocht nemen, drie keer waren de Sittardenaren dicht bij een voorsprong. Echter door met name goed ingrijpen van Michael Verrips en enig kunst en vliegwerk liep de thuisclub geen schade op.

Vlak na hervatting gebeurde opnieuw waar MVV-trainer Ron Elsen zijn spelers op gewezen had: de snelle en vooral gevaarlijke omschakeling van Fortuna Sittard. Na een afgeslagen MVV-aanval, werd Semedo op rechts gelanceerd. Shermaine Martina kon zijn voorzet er niet uithalen waarna deze door opnieuw een Portugees - deze keer Vidigal - tot 1-2 voor de Sittardenaren werd gepromoveerd. De wedstrijd werd vervolgens rommeliger, er werd veel balverlies geleden en Fortuna begon al vanaf de 50e minuut met vertragen en tijdrekken. De MVV'ers bleken duidelijk onder de indruk van de achterstand en hadden geen passend antwoord klaar. Fortuna drong nog wel aan maar verder dan een doelrijpe kans in de 76e minuut van Stokkers kwam men ook niet. Tekenend voor de tweede helft was wel het feit dat het slotoffensief van MVV pas in de 95e minuut de eerste kans opleverde. In een overvol strafschopgebied was het opnieuw Jonathan Okita die de bal op zijn schoen wist te krijgen. Iedereen in de sfeervolle Geusselt veerde op om de gelijkmaker te vieren, helaas voor de Maastrichtenaren rolde de bal ook nu weer enkele centimeters aan de verkeerde kant van de paal voorbij. Zo eindigde de Derby van het Zuiden in het voordeel van de bezoekers: 1-2.

De volgende wedstrijd is vrijdag 20 oktober, dan speelt MVV in en tegen (Jong) Utrecht (20.00 uur). De volgende thuiswedstrijd is op zondag 29 oktober (14.30 uur). Dan heet FC Volendam de tegenstander.

Fotoverslag