MVV Maastricht - Fortuna Sittard: 0 - 1

Fortuna Sittard steelt drie punten in Maastricht (0-1)

Een wedstrijd domineren en toch met 0 punten staan na het laatste fluitsignaal... Het kan MVV Maastricht dit seizoen overkomen. En dat ook nog in de derby tegen streekrivaal Fortuna Sittard. Door een benutte penalty van Janssen in de 51e minuut, na een vermeende handbal van Hawbir Moustafa in het strafschopgebied, verloor MVV met 10 man van 11 Sittardenaren (0-1).

MVV Maastricht begon als vanouds furieus aan de wedstrijd. De kansen voor de Sterrendragers stapelden zich vanaf minuut 1 op. Eerst was het Ronald Hikspoors die een voorzet in het zijnet werkte, vervolgens trof Davy Brouwers de vuisten van Kaya en even later was het Bryan Smeets die de Fortuna-doelman tot een uiterste krachtsinspanning dreef met een pegel van 25 meter. De grootste kans was echter voor Niels Vorthoren. De lange middenvelder stond geheel vrij bij de tweede paal waar een hoge voorzet van Stef Peeters hem op maat bereikte. In plaats van bij de tweede paal de bal binnen te koppen, kopte hij kruislings voorlangs het doel. De kans was echter nog niet verkeken, aangezien aangever Stef Peeters aan de ander kant de bal in zijn voeten kreeg en deze met rechts de doelmond in werkte. Daar voorkwam een Sittards been de voorsprong voor de Sterrendragers. Intussen had Jo Coppens aan de andere kant een relatief rustige wedstrijd. Hij zag enkel Briels één keer voor zich opdoemen, maar die lepelde de bal over het doel van de Belg. En zo stond bij rust de brilstand nog op het scorebord.

Na rust gaf Marco Ospitalieri met een droge knal op de lat het startsein voor de tweede belegering van het Fortuna-doel. Dat dacht tenminste iedereen… In de tegenstoot namelijk, verslikte de MVV-defensie zich in enkele rappe Fortuna-aanvallers en kreeg Hawbir Moustafa in een scrimmage voor het doel de bal tegen de arm. Scheidsrechter Van de Graaf twijfelde, maar gaf toch de penalty en stuurde Moustafa ook nog eens resoluut weg met rood. Een zware straf, gezien het feit dat de bal via de voet van Moustafa tegen diens hand kwam en er geen enkele intentie was om de bal met de hand tegen te houden. Hoe hard ook, MVV moest met 10 man verder en Janssen mocht vanaf 11 meter aanleggen voor de 0-1. Dat deed de verdediger onberispelijk. MVV Maastricht trok daarna onverminderd ten strijde, Fortuna kon geen moment gebruik maken van de man meer-situatie en had gelukt dat een schot van Niels Vorthoren op de doellijn van richting werd veranderd door Turan. Bij een spaarzame uitval van Fortuna raakte invaller Waalkens met een stift wel nog de lat, maar verder was het MVV Maastricht dat het spel dicteerde. Hoe verder de tweede helft vorderde, hoe meer krachten er echter wegvloeide bij de Sterrendragers. Een verwoed schot van Niels Vorthoren werd door Kaya “naastgekeken” en Ronald Hikspoors trachtte met een pegel de 1-1 nog te forceren maar knalde de bal over het doel. Zo greep de bezoekende ploeg, geheel tegen de verhouding in, de overwinning en werden de drie punten uit Stadion de Geusselt geroofd om in Sittard met een grootst onthaal te worden ontvangen.

Schrale troost voor de Sterrendragers is het vertoonde spel, dat deze avond goed was “tot aan de goal”. Duidelijk schort het daarna aan een echte afmaker. Trainer Peter van Vossen gaf in de persconferentie na de wedstrijd ruiterlijk toe dat “een gelijkspel verdiend was geweest”. Het zijn strohalmen waaraan de equip van trainer Ron Elsen zich zal moeten optrekken in de aanloop na de belangrijke confrontatie op maandag 1 december met hekkensluiter RKC Waalwijk…

Fotoverslag