MVV Maastricht - FC Volendam: 2 - 1

Eindelijk weer drie punten voor MVV na 2-1 zege op Volendam 

Aan de lange reeks van teleurstellende uitslagen (twee gelijke spelen - vier nederlagen op rij en het verloren bekerduel tegen AZ) is voor MVV Maastricht een einde gekomen. Tegen 'het andere Oranje Volendam' - dat deze keer voor de gelegenheid in het zwart speelde - werd zondag 29 oktober met 2-1  gewonnen. MVV hield de spanning totaal onnodig tot de slotminuut vast. De Maastrichtenaren lieten de kans op een ruime zege liggen. Vooral Jonathan Okita was ongelukkig in de afwerking. Hij kreeg liefst zeven opgelegde kansen, hij trof echter niet. FC Volendam was vorig seizoen (inclusief bekerwedstrijd) nog drie keer te sterk voor de thuisploeg, nu gingen de punten meer dan verdiend naar de formatie van Ron Elsen. De ploeg uit Maastricht steeg door de zege op Volendam van plek 13 naar 10.

MVV kwam furieus uit de startblokken. Voordat Volendam goed en wel in de gaten had dat de wedstrijd begonnen was, stond de 1-0 al op het scorebord. Na 170 seconden werd Jonathan Okita op rechts gelanceerd die zijn directe tegenstander op snelheid klopte. Waar doelman Verhulst (ex-MVV) een schot van de buitenspeler verwachtte legde Okita de bal terug op de meegelopen Dogan Golpek die vanaf de zestienmeter probleemloos de 1-0 inschoot. 

De Maastrichtgse vreugde was helaas van korte duur. In de eerste de beste aanval van Volendam mocht Doodeman na een steekballetje door het hart van de MVV-defensie, alleen op doelman Verrips af. Doodeman faalde in de zesde minuut niet: 1-1. Alle negen meegereisde Volendam-supporters konden hun feestje vieren. Het was een dol begin in De Geusselt want twee minuten later was er een hoofdrol voor Alessandro Ciranni. Hij nam op de linker flank een vrije trap. De bal zeilde dertig meter door de lucht, over alle aanvallers heen. Doelman Verhulst - tegen PSV nog de man van de wedstrijd - verkeek zich op de bal waarna de bal achter hem in het net plofte: 2-1. MVV bleef de tegenstander goed onder druk zetten waardoor deze gehaast en slordig ging voetballen. De Maastrichtenaren zochten constant de druk naar voren maar waren in deze fase nogal slordig in de 'laatste' pass waardoor potentiële mooie kansen een vroege dood stierven. Vlak voor rust ontsnapte MVV zelfs aan de gelijkmaker. Een vrije trap belandde op het hoofd van de geheel vrijstaande Schouten. Hij kopte van zes meter net naast. 

De start van de tweede helft leek op de het begin van de wedstrijd. Deze keer was het echter Volendam dat  met kwik in de benen terugkeerde uit de kleedkamers. De ploeg zette de Maastrichtenaren direct vast en dat leek na twee minuten al resultaat te hebben. Visser werd goed vrijgespeeld op een paar meter voor het MVV-doel. Door goed ingrijpen van doelman Michael Verrips werd erger voorkomen. De tweede helft werd vervolgens het verhaal van Jonathan Okita. Als smaakmaker en balvirtuoos was hij zijn tegenstander keer op keer te snel af. In de 49e minuut  speelde hij zich na een snelle aanval zelf vrij en verscheen hij oog-in-oog met doelman Verhulst. De MVV'er had de 3-1 voor het inschieten maar - tot teleurstelling van de 4563 toeschouwers - mikte hij precies op de Volendam-goalie. MVV bleef de toon aangeven en Volendam kwam er nog maar slechts sporadisch uit. Zo was Dean Koolhof in de 62e minuut ook dichtbij een treffer. Jonathan Okita bediende hem op maat, het schot van de invaller vloog echter net over.Twee minuten later was het na een mooie aanval opnieuw Koolhof die een mooie actie maakte en een strakke voorzet vanaf links gaf. Alleen werd de bal door twee vrijstaande Maastrichtse voorwaartsen gemist. Vanaf de 67e minuut tot het eindsignaal was het met name Okita die keer op keer in kansrijke positie wist te komen. Hij beloonde zichzelf echter niet. Keer op keer vond hij óf doelman Verhulst op zijn weg of verdween zijn inzet net niet in het vijandige doel. Volendam leek te wachten op de Maastrichtse genadeklap alleen werd deze niet uitgedeeld. Na zeker zeven opgelegde kansen voor Jonathan Okita gebeurde waar de hele Geusselt al de hele tijd bang voor was: een doelkans voor Volendam. Bij één van de zeldzame aanvallen van Volendam ontstond in de 82e minuut een onoverzichtelijke scrimage voor het MVV-doel. De bal viel uiteindelijk voor de voeten van Steven Pereira waardoor erger kon worden voorkomen. Enkele minutern later mocht Veerman vanaf 17 meter aanleggen voor een vrije trap. Heel het stadion hiel z'n adem in, maar de bal van Vereeman werd geschampt door de muur en eindigde in de handen van Michael Verrips. Zo bleef het uiteindelijk 2-1 en bleven de drie punten meer dan verdiend in Maastricht.

Aankomende vrijdag, 3 november, neemt MVV Maastricht het op tegen een andere ploeg die zich momenteel in de onderste regionen van de ranglijst begeeft: RKC Waalwijk. Het duel in De Geusselt begint om 20.00 uur. 

Fotoverslag