MVV Maastricht - FC Twente: 0 - 2

MVV geeft wedstrijd tegen efficient FC Twente binnen vijf minuten onnodig weg (0-2)

Met Joshua Holtby als goede debutant in de gelederen heeft MVV Maastricht zondag 13 januari jl. in eigen Geusselt een efficient FC Twente zien vertrekken met drie punten. De Tukkers wonnen op een regenachtige waterkoude middag met 0-2 in een wedstrijd die vlak voor rust binnen vijf minuten werd beslist. Van een groot krachtsverschil tussen de Eredivisiedegradant en MVV was echter geen sprake. Dat bleek ook wel uit de wedstrijdstatistieken na afloop: in alles waren beide ploegen aan elkaar gewaagd, behalve in gele kaarten (Twente 3, MVV 0) én.....in doelpunten.

"Ik zie het als een compliment dat mensen mij na de wedstrijd aanspreken op het feit dat er op het veld geen krachtsverschil te zien was", aldus Ron Elsen. "Ik kan mijn ploeg geen verwijten maken, hoogstens dat we in de zestien van de tegenstander meer druk moeten zetten en dus scoren." Elsen wil zich niet verstoppen achter zes afwezige basisspelers en het feit dat Joeri Schroijen met pijnstillers speelde. "We hebben naar onze mogelijkheden gespeeld maar het is vooral voor het vijandelijke doel steeds net-niet. Als we in de eerste helft het geluk hebben dat het net-niet buitenspel is dan loopt het vanmiddag wellicht anders. Twente had het geluk wel en via een klutsbal verdwijnt de bal in ons doel."

Na een aftastend begin waarin beide ploegen elkaar probeerden onder druk te zetten was er in de vijftiende minuut de eerste kans van de wedstrijd. In de punt van het strafschopgebied nam Joeri Schroijen een bal prima aan, draaide om z'n as en haalde hard uit. Twente-doelman Drommel wist de inzet echter in twee instanties te keren. MVV kwam steeds meer in het eigen spel, bouwde rustig op en zocht naar de mogelijkheden. Daarbij was de ploeg bekwaam in het verstoren van het tempospel van de gasten. Opnieuw was het Schroijen die in de 26e minuut dichtbij de openingstreffer was. Een minuut later werd een mooie counter van MVV doeltreffend afgerond via Asumah Abubakar, na een cominatie met Joshua Holtby en Joeri Schroijen. Helaas constateerde scheidsrechter Kevin Blom buitenspel waardoor het feest niet door mocht gaan. FC Twente had door het goede positiespel van MVV moeite om z'n voorwaartsen in stelling te brengen en speelde langdurig de bal in eigen gelederen rond. Op zoek naar de vrije man die maar zelden gevonden werd. In de 36e minuut moest doelman Luuk Koopmans zijn team desondanks op de been houden. Slordig balverlies resulteerde in een voorzet die op het hoofd van Oosterwijk belandde. Hij knikte goed omlaag naar de hoek maar de Maastrichtse goalie tikte de bal fraai uit het hoekje. Toch gaf MVV in de laatste vijf minuten van de eerste helft de wedstrijd onnodig uit handen. In de veertigste minuut verdedigde Shermar Martina ongelukkig uit via het been van Zekhnini. Zodanig zelfs dat het leer via een lob over zijn eigen doelman in het net plofte: 0-1. In de 45e minuut  zette Wout Brama met een 'Sonntagsschuss' een streep door de aspiraties van MVV. In blessuretijd wist hij ongehinderd een voorzet vanaf 20 meter vol op zijn slof te nemen en in de kruising tot ontploffing te laten komen: 0-2.

In de tweede helft ging MVV moedig op zoek naar de aansluitingstreffer terwijl FC Twente gemakzuchtiger werd. De ploeg uit Enschede speelde zwak en wist geen echte kans meer te creëren. Dat deed MVV wel. Na ruim een uur spelen was debutant Joshua Holtby dicht bij zijn eerste Maastrichtse doelpunt. Zijn schot vanaf 20 meter werd echter uit het hoekje gestompt door de Twente-goalie. In de 71e minuut een nieuwe mooie gelegheid voor de thuisclub. Een vrije schop vanaf een kansrijke 18 meter belandde echter via de voet van Koen Kostons in de Twente-muur. De thuisclub drong FC Twente steeds vaker terug maar het Maastrichtse euvel dit seizoen blijft niet alleen kansen creëren maar vooral deze ook doeltreffend afronden. Na de wedstrijd tegen FC Twente heeft MVV zelfs de rode lantaarn in z'n eentje overgenomen wat betreft het laagterecord doelpunten scoren: in 20 duels 20 doelpunten. En daar kwam tegen FC Twente helaas geen exemplaar bij. Ondanks de mooie trap van Dogan Golpek in de tachtigste minuut. Hij krulde vanaf hoek strafschopgebied de bal richting de kruising. Drommel tikte de bal echter weg. MVV - dat zeker niet de mindere van Twente was - zag zich door deze nederlaag wegzakken naar een gedeelde twaalfde plek. Debutant Joshua Holtby kon terugkijken op een verdienstelijk debuut. "Ik ben dan wel uitgeroepen tot 'Man of the Match' maar ik had liever gewonnen", liet hij in zijn beste Nederlands weten. "Ik heb op school enkele jaren Nederlandse les gehad", lachte hij. "We hebben goed gespeeld, goed verdedigd, kansen gehad maar dan krijg je zo'n onmogelijk doelpunt tegen. We hebben ons vandaag vergeten te belonen." Joshua voelt zich helemaal op z'n gemak in Maastricht. "Ik ben hier in een warm bad terecht gekomen. Iedereen is aardig voor me. En ook belangrijk: dit voetbal past bij mij!"

De volgende wedstrijd van MVV Maastricht is maandag 21 januari in Eindhoven tegen Jong PSV (20.00 uur).

Opstelling MVV: Luuk Koopmans, Dimitri Lavalée, Luc Mares, Shermar Martina (54. Shermaine Martina), Maxime Gunst, Joshua Holtby (80. Lars Reck), Pieter Nys, Koen Kostons, Joeri Schroijen, Anthony van den Hurk, Asumah Abubakar (71. Dogan Golpek).

Scheidsrechter: Kevin Blom. Gele kaarten: Bijen, Hölscher en Gonzalez (Twente) . Toeschouwers 5.000