MVV Maastricht - FC Oss: 3 - 0

Gretig MVV legt FC Oss eenvoudig over de knie (3-0)

​Door: Stephan van Appeven

MVV heeft FC Oss maandagavond 22 augustus jl. met 3-0 verslagen. De Sterrendragers waren een maatje te groot en hadden makkelijk een monsterscore kunnen neerzetten, maar bleven op drie goals haken.

MVV heerste in de eerste helft. Vooral in het begin creëerde het kans op kans. Jordy Croux opende de schietshow door binnen de minuut na een knappe solo net voorlangs te mikken. Twee minuten later mocht Emrullah Güvenc aanleggen. Zijn inzet krulde niet ver genoeg naar de hoek. Ook Pieter Nys (kopbal naast) en Steven Pereira (schot in handen Mous) waren in het vervolg dichtbij. Toch lukte het MVV om binnen het kwartier de leiding te pakken. Thomas Verheydt pikte de bal gretig af van Oss-verdediger Pique en rondde alleen voor de doelman beheerst af met links.

MVV had zijn voorsprong en kon het daarna wat rustiger aandoen. Het tot dan toe armoedig voetballende Oss schoof wat meer naar voren en dat leidde tot een schot van Lazic in de handen van Bo Geens. Uit die aanval counterde MVV zich alweer naar het antwoord. Een voorzet van Jordy Croux ging maar net aan de voet van Emrullah Güvenc voorbij, die vlak voor de lijn dacht in te tikken. Vijf minuten daarna weer zo’n scherpe lage voorzet, dit keer van Joeri Schroijen, op de lijn weggehaald door verdediger Pique. Uit die hoekschop alweer de volgende kans: de bal bleef verdwaald liggen rond de strafschopstip, Thomas Verheydt reageerde attent, maar vuurde een meter te hoog. Het laatste woord vóór rust was aan Jordy Croux. Na een handig balletje van Ricardo Ippel lepelde de Belg het leer maar net langs de paal. En zo faalde MVV, dat wederom heer en meester was qua spel, in de afwerking en liet het verschil vóór rust te klein.

Na de pauze bleef het spelbeeld aanvankelijk hetzelfde. MVV drukte en kwam gevaarlijk voor het doel. Florian Loshaj en Emrullah Güvenc probeerden het met afstandschoten. Na zo’n tien minuten in het tweede bedrijf verloor MVV het initiatief was en drukte Oss het gas in. Een mini-offensief was het gevolg. Kamaci schoot namens de gasten in de handen van Bo Geens, maar de grootste kans was voor Bakx, die alleen voor de MVV-goalie maar net naast mikte. Uit de tegenstoot was Pieter Nys dichtbij zijn eerste goal. Zijn lob was niet hoog en secuur genoeg en werd gered door Mous. Maar toch voetbalde MVV in deze fase niet makkelijk. De supporters hielden in de 66ste minuut hun adem in, toen na een hachelijke situatie voor het doel Dennis Janssen de bal verkeerd raakte en de gelijkmaker maar net uitbleef.

Net op het goede moment viel dan toch de beslissing. Invaller en nieuwkomer Dyon Gijzen stond pas acht minuten op het kunstgras, toen hij een heerlijke voorzet van Jordy Croux raak volleyde: 2-0. En alsof dat nog niet genoeg was, mocht de aangever van de tweede goal zelf de derde maken. Jordy Croux schoot vrij voor het doel de bal tegendraads langs Mous. De beer was toen los en MVV probeerde uit te lopen. Een stift van nota bene Ricardo Ippel werd maar net door Mous gepakt, een uitstekend spelende Joeri Schroijen vuurde op de vuisten van diezelfde doelman, waarna Pieter Nys overknikte. Die zelfde Nys bleef daarna zoeken na zijn eerste competitiegoal. De Belg schoot van dichtbij op Mous, die een grote afstraffing voor Oss verhinderde. De laatste kans op een kwartet aan doelpunten was voor Joeri Schroijen, die na een mooie individuele actie ver over schoot.

Een uitstekende zege voor MVV, dat het na rust even moeilijk had, maar toch vooral uitblonk in kansen creëren en zichzelf ook vanavond nog te kort deed. Maar de winst is wel binnen. MVV blijft achtste maar nadert met zeven punten nu de topploegen.

Fotoverslag