MVV Maastricht - FC Oss: 1 - 1

MVV na gelijkspel tegen FC Oss (1-1) nog in de wachtkamer voor Play-Offs

Een heel seizoen is naar dit moment toegewerkt: plaatsing voor de Play-Offs. Met een zege tegen FC Oss zouden de Maastrichtenaren zich voor dit smakelijke toetje van de Jupiler League hebben weten te plaatsen. Het werd helaas een puntendeling (1-1). Meer zat er gewoonweg tegen Oss niet in. Maar: nog steeds heeft MVV alles in eigen handen om plaatsing af te dwingen. Maar met een laatste uitwedstrijd tegen kampioenskandidaat Jong Ajax maakt dit de klus er niet makkelijker op. Tóch is er nog een tweede optie. Als FC Den Bosch, dat het thuisduel vrijdagavond wegens een scheur in het kunstgrasveld tegen FC Emmen zag afgelast worden, het inhaalduel maandagavond 23 april niet weet te winnen dan plaatst MVV zich maandagavond al voor de Play-Offs. Zou MVV zaterdag in Amsterdam geen punt weten te bemachtigen, dan moet datzelfde FC Den Bosch bij GA Eagles voor de volle winst gaan. Dan pas komen de Brabanders in punten gelijk en passeren ze MVV uiteindelijk op doelsaldo.

MVV begon tegen FC Oss - dat een wonder en minimaal drie punten nodig had om nog aan de Play-Offs te mogen deelnemen - onder zomerse omstandigheden sterk aan de wedstrijd. Na 150 seconden spelen had de bal al op de stip gemogen. Na een hoekschop werd Jonathan Okita op vijf meter voor het doel onreglementair tegen de grond gewerkt. De 21-jarige scheidsrechter Teuben zag er echter geen strafschop in. In de negende minuut was Christophe Janssens dicht bij de openingstreffer. Een hoekschop stuitte voor zijn voeten maar hij kon de bal vanaf zes meter niet voldoende 'drukken' waardoor het leer hoog over de lat verdween. MVV - zichtbaar zenuwachtig - bleef druk zetten op de achterhoede van Oss waardoor de Brabanders - spelend met vijf verdedigers - niet aan rustig opbouwen wisten toe te komen. Pas na ruim twintig minuten kropen de gasten uit hun schulp. En wel zodanig dat ze in het restant van de eerste helft de bovenliggende partij waren. In de 24e minuut kregen ze dan ook prompt de eerste kans. Een voorzet werd echter door Oratmangoen koppend niet vol geraakt en zeilde naast. In de 32e minuut was het opnieuw Oss dat gevaarlijk werd. Een voorzet belandde bij de tweede paal waar Luc Mares de bal uit de doelmond moest wegwerken. De zenuwen bleven MVV parten spelen waarbij men ook nog eens slordig in de achterhoede acteerde. In de 41e minuut ontsnapte MVV twee keer. Eerst moest Verrips een schot van Van der Biezen pareren en een halve minuut later kon Shermar Martina ternauwernood een vijandelijke inzet van de lijn werken. In blessuretijd van het eerste bedrijf hadden de Maastrichtenaren toch nog een unieke kans om op voorsprong te komen. Een strakke voorzet van Jonathan Okita was te machtig voor de Oss-doelman. De inglijdende Joeri Schroijen leek de bal met de punt van zijn schoen in het doel te gaan werken, alleen kwam hij één centimeter te kort.

MVV begon de tweede helft furieus. Een kanonskogel vanaf 25 meter van Kelechi Nwakali zoefde net over de lat. FC Oss had minder schroom en voetbalde vrij uit, op zoek naar de allerlaatste mogelijkheid om eventueel toch nog die plek in de Play-Offs te veroveren. Dit resulteerde in de 53e minuut in een grote kans voor Kamaci. Vanaf 18 meter mocht hij uithalen waardoor een safe van doelman Michael Verrips nodig was om niet op achterstand te komen. De daarop volgende hoekschop kon de MVV-goalie vervolgens met kunst- en vliegwerk uit het doel rammelen. MVV was niet onder de indruk en bleef op zoek naar de vrije man. Een mooie aanval in de 58e minuut werd met goud bekroond. Een knappe voorzet vanaf links van de voet van Joeri Schroijen belandde panklaar voor Jonathan Okita. Hij zette zijn handtekening onder doelpunt nummer 18 en dus de 1-0 voor MVV. Het was dezelfde Okita die in de 63e minuut verzuimde de wedstrijd al vroeg in het slot te gooien. Een snelle counter kwam bij Joeri Schroijen terecht die hem op bijna identieke wijze bij Okita inleverde. De MVV-aanvaller kon vanaf 12 meter ongehinderd inschieten alleen verslikte hij zich in de bal en zag zijn inzet naast hobbelen. In de 65e minuut dan toch de gelijkmaker van Oss. Nieveld kopte een hoekschop over doelman Verrips maar raakte de lat. De terugkaatsende bal belandde ongelukkig op de rug van Verrips waardoor het leer uiteindelijk in het eigen doel belandde. De taak voor MVV werd er in de 75e minuut niet makkelijker op. De ploeg van Ron Elsen moest vanaf dat moment met tien spelers verder, Luc Mares incasseerde zijn tweede gele kaart en dus rood. Oss bleef het betere van het spel hebben en had ook de betere kansen. Vijf minuten voor het einde had MVV echter alsnog de kans om de zege in handen te krijgen. De kopbal van de ingevallen Dean Koolhof kon echter net door de doelman weggetikt worden. Aan de overkant had even later Dogan namens Oss de zege op zijn schoen. Zijn inzet ging echter nipt voor het MVV-doel langs.

"Het was geen tweede geel en dus rood waard", stelde Luc Mares na afloop. "Het was een moeilijke wedstrijd voor ons. We leden te veel balverlies."

Trainer Ron Elsen wees op het feit dat zijn ploeg opnieuw niet wist te 'killen'. "We hadden de 2-0 moeten maken. Maar uiteindelijk hebben we op ons tandvlees een punt uit de strijd gesleept. Ik moest drie keer noodgedwongen wisselen. Maar ook Pieter en Tuur hadden het moeilijk. Alle jongens zitten doodmoe in de kleedkamer. Veel spelers zaten tegen de kramp aan te voetballen. Het is jammer dat we vanavond geen duidelijkheid hebben gekregen, maar maandagavond moeten we het resultaat van FC Den Bosch eerst afwachten. Je ziet maar weer: de Jupiler League is onvoorspelbaar. Hoe dan ook, ik heb de indruk dat we nog steeds op pole position staan."

MVV speelt zaterdag 28 april in Amsterdam (19.45 uur) uit tegen kampioenskandidaat Jong Ajax. Dan missen de Maastrichtenaren in ieder geval het geschorste duo Steven Pereira en Luc Mares. Mocht MVV de Play-Offs halen dan zijn de wedstrijden op 1 en 5 mei. De wedstrijden beginnen dan om 18.30 uur.

Opstelling MVV: Michael Verrips, Christophe Janssens, Shermar Martina (77. Shermain Martina), Steven Pereira (46. Samy Mmaee), Joeri Schroijen (73. Dean Koolhof), Pieter Nys, Alessandro Ciranni, Luc Mares, Jonathan Okita, Tuur Houben en Kelechi Nwakali.

Scheidsrechter: Teuben. Gele kaarten: Bakx (Oss), Dogan (Oss), Nieveld (Oss), Pereira (MVV), Janssens (MVV), Rood: Mares (2x geel) Toeschouwers: 5073.