MVV Maastricht - FC Emmen: 0 - 1

FC Emmen verpest 116e verjaardag MVV: 0-1

Een uitermate effectief FC Emmen heeft in De Geusselt drie punten weten te bemachtigen tegen een MVV Maastricht, dat bijna negentig minuten de bovenliggende partij was. De jarige Maastrichtenaren, Paasmaandag werd de 116e verjaardag gevierd, staan - ondanks dat men in het weekeinde zes punten liet liggen - nog steeds op de tiende plek. Wel is het waar dat liefst vier ploegen, net als MVV, 43 punten hebben en dus deze tiende plek delen. Op weg naar de Play-Offs zijn nog vijf wedstrijden te spelen.

MVV startte met vier ‘vaste’ basisspelers minder. De twee motoren op het middenveld (Ricardo Ippel en Pieter Nys) ontbraken net als Jonathan Okita en Christophe Janssens. De thuisclub begon sterk aan de wedstrijd. Het publiek werd in de eerste minuten zelfs getracteerd op een tiki-taki-actie die je normaal alleen in Camp Nou in Barcelona ziet. MVV zette de tegenstander vroeg vast en ontregelde het spel van Emmen consequent. Het was dan ook niet voor niets dat de eerste levensgrote kans van het duel voor de Maastrichtenaren was.

In de twaalfde minuut bediende Alessandro Ciranni met een strakke voorzet over de grond spits Atilla Yildirim op maat. Hij raakte de bal op zeven meter voor het doel verkeerd waardoor de bal niet in het net belandde. MVV bleef dreigender en het was Joeri Schroijen in de 17e minuut die compleet vanaf de achterlijn, uithaalde. Doelman Telgenkamp stopte zijn inzet. In de 23e minuut ontfutselde Tuur Houben de tegenstander de bal en gaf een pass op maat richting Joeri Schroijen. Hij mocht alleen op de doelman af maar zijn schot verdween net naast het doel.

Geheel uit het niets viel in de 26e minuut de 0-1. Het eerste moment waarop FC Emmen zich in de buurt van Michael Verrips meldde, schoot Cas Peters de bal pardoes onhoudbaar - en geheel tegen de verhoudingen in - in het Maastrichtse net. MVV bleef de bovenliggende partij maar grote kansen bleven echter uit. In de 42e minuut kwam Emmen voor de tweede keer in de buurt van het strafschopgebied van MVV. Nu via een vrije trap vanaf 22 meter. Het schot werd gekeerd door Verrips.

Ook in de tweede helft kwam MVV sterk uit de startblokken. Binnen de minuut was er een mooie kans voor Joeri Schroijen. Hij kapte zich in het strafschopgebied knap vrij maar zijn schot was te zacht om de Emmen-doelman te verontrusten. MVV bleef de tegenstander kort op de huid zitten waardoor de gasten niet in het eigen spel konden komen. In de 52e minuut schoot een harde voorzet door tot bij Dean Koolhof die op dat moment ongedekt voor het doel stond. Hij moest zich echter 180 graden draaien om de bal te controleren waardoor de Emmen-defensie hem op het laatste moment wist af te houden van de gelijkmaker. Alessandro Ciranni probeerde het na 57 minuten vanaf 20 meter. Zijn krachtige schot werd echter uit de goal gerammeld door de Emmen-sluitpost.Pas in de 61e minuut meldde FC Emmen zich voor het eerst weer eens in het strafschopgebied. Het schot van Jansen was nu een makkelijke prooi voor Michael Verrips.

In de 64e minuut sprong het MVV-publiek al op. Een schot vanaf 20 meter van invaller Dogan Golpek leek in de verste hoek van het Emmen-doel te verdwijnen. Doelman Telgenkamp wist het leer echter met zijn pink uit het hoekje te tikken. MVV voerde de druk verder op en trok meer en meer ten aanval. Uit een counter kreeg Emmen een gouden kans. Een voorzet in de 72e minuut werd vanaf zes meter ingekopt door Peters. Een katachtige reactie van Michael Verrips voorkwam erger. Twee minuten later kon Dogan Golpek een voorzet van Koen Kostons inkoppen maar zijn inzet verdween naast het Emmen-doel. MVV bleef op zoek naar de gelijkmaker maar Emmen verdedigde met hand en tand de toevalstreffer uit de eerste helft. De ploeg uit Drenthe loerde steeds op de counter en had in de 80e minuut bijna succes. Peters ontsnapte aan de aandacht van de MVV-defensie en ging alleen op Verrips af. De MVV-doelman keerde echter de bal. Het slotakkoord kwam op naam van Samy Mmaee. Een lange voorzet kon hij goed inkoppen maar de bal zeilde over het doel.

MVV speelt vrijdag 6 april in en tegen Helmond (20.00 uur). Drie dagen later, maandag 9 april, heet in De Geusselt FC Dordrecht de tegenstander (20.00 uur). Verder deze competitie staan Jong AZ (uit, 13 april), FC Oss (thuis, 20 april) en Jong Ajax (uit, 28 april) nog op de rol voor de Maastrichtenaren.

Opstelling MVV: Michael Verrips, Samy Mmaee, Steven Pereira, Atilla Yildirim (58. Koen Kostons), Dean Koolhof, Joeri Schroijen, Alessandro Ciranni, Luc Mares (84. Florian Loshaj), Hawbir Moustafa (58. Dogan Golpek), Tuur Houben, Kelechi Nwakali.

Scheidsrechter: Blank. Toeschouwers: 4,426. Gele kaarten: Kelechi Nwakali (23e minuut), Joeri Schroijen (88e minuut), Glenn Bijl (Emmen, 23e minuut), Youri Loen (Emmen, 47e minuut).