MVV Maastricht - FC Eindhoven: 2 - 0

Na 5 jaar weet MVV weer van FC Eindhoven te winnen (2-0)

5 jaar, 3 maanden en 2 dagen oftewel 1918 dagen heeft het in totaal geduurd voordat MVV Maastricht FC Eindhoven weer eens de baas kon zijn. Een belangrijke 2-0 zege - met twee doelpunten in de extra tijd van de eerste én tweede helft - want MVV blijft zodoende niet alleen volop in de race voor de Play-Offs, maar weet ook een directe concurrent op afstand te houden.

MVV had in de loop van de tweede helft - zeker in de laatste 20 minuten - zich het comfort van een veilige voorsprong kunnen permitteren. Maar enkele gouden kansen werden niet omgezet in klinkende doelpunten waardoor FC Eindhoven tot het laatst in de race bleef. Het was bibberen voor de 5011 supporters maar de drie punten bleven uiteindelijk in eigen huis.

In de eerste helft was het betere van het spel voor de gasten uit Eindhoven. Vooral aanvoerder Van den Boomen zette de lijnen sterk uit voor zijn medespelers. Toch was de eerste kans van de wedstrijd voor de thuisploeg. In de zevende minuut was Christophe Janssens - bij afwezigheid van Shermar Martina en Samy Mmaee (interlandverplichtingen) spelend in het centrum van de verdediging - dichtbij het openingsdoelpunt. Een voorzet na een hoekschop kon hij vanaf vijf meter vrij inkoppen maar doelman Hooyberghs had een katachtige reactie in huis waardoor hij een zeker doelpunt kon verhinderen. Eindhoven had dus het betere van het spel en drong aan. Dit resulteerde al snel in twee grote kansen voor Eindhoven in de 23e minuut. Eerst kon een inzet ternauwernood uit de doelmond worden gewerkt waarna een hard schot van Van den Boomen net naast vloog. In de 28e minuut een fraaie actie op de rechterflank van Eindhoven-aanvaller Swinnen. Hij liet zijn hielen aan de MVV-defensie zien en zette hard voor. De bal ging hard en strak door het vijfmetergebied maar vond geen Eindhovens been. In de tegenaanval had MVV een pasklaar antwoord. Joeri Schroijen - net hersteld van een griep - kapte zich knap op de rand van het strafschopgebied vrij. Hij haalde hard uit maar miste nipt het doel van de ploeg uit de Lichtstad. Beide ploegen hielden zich goed in de greep waardoor echt attractief voetbal uitbleef. De Eindhovense kwelgeest en topscorer Lieder - hij scoorde in de heenwedstrijd binnen 23 minuten drie keer - kon pas vlak voor rust voor het eerst van zich doen spreken. Zijn schot werd echter makkelijk uit de lucht geplukt door doelman Michael Verrips. Terwijl iedereen met zijn gedachten al bij de thee zat, sloeg MVV genadeloos toe. Een voorzet van Pieter Nys werd knap door Alessandro Ciranni in een doelpunt omgezet. "Ik wilde eigenlijk ruimte maken. De bal kwam plots voor mijn voeten en ik tikte de bal op een voor ons belangrijk moment in het net", liet Man of the Match Alessandro Ciranni na afloop glunderend weten.

De tweede helft begon met twee wissels aan MVV-zijde. Christophe Janssens was duizelig en "wist zelfs niet meer waar hij was", aldus trainer Ron Elsen. Joeri Schroijen was ziek geweest en kon nog geen 90 minuten aan. Vooral voor het uitvallen van Janssens moest Ron Elsen een creatieve oplossing bedenken. Want omdat Shermar Martina en Samy Mmaee wegens interlandverplichtingen ontbraken ontfermde Janssens zich in de eerste helft vakkundig over de centrale verdedigingspositie. Na rust was het Luc Mares die deze plek en dus ook topscorer Lieder voor zijn rekening ging nemen. Ook op het middenveld en in de aanval waren er diverse omzettingen maar de Maastrichtenaren leken hierdoor juist extra energie te krijgen. Eindhoven ging op zoek naar de gelijkmaker waardoor MVV meer ruimte kreeg.

De eerste kans in de tweede helft was dan ook voor Jonathan Okita. Hij brak door de Eindhoven-defensie, maar wachtte te lang waardoor zijn schot door een verdediger geblokkeerd kon worden. In de 52e minuut leek Eindhoven langszij te komen. Echter Klooster kopte de bal doeltreffend in terwijl hij nipt buitenspel stond. Doelpunt afgekeurd.

Via een snelle tegenaanval werd Jonathan Okita vervolgens in stelling gebracht. Zijn vlammend schot belandde echter in de handen van de Eindhoven-goalie. FC Eindhoven voerde de druk op waardoor in de 61e minuut Lieder zijn klasse als topscorer van de Jupiler League mocht etaleren. Hij speelde twee MVV-verdedigers uit waarna hij pas gestuit kon worden door de opnieuw sterk spelende doelman Michael Verrips. Aan de andere kant was het in de 67e minuut Koen Kostons die een voorzet op maat kreeg. Kostons realiseerde zich niet dat hij in kansrijke positie stond en in plaats van op doel te koppen, legde hij de bal terug. De gasten uit Brabant wilden de gelijkmaker forceren en gingen meer vooruit spelen. Voor de Maastrichtenaren - die steeds meer grip op de tegenstander kregen - echter een mooie gelegenheid om de geboden extra ruimte te benutten. In de 71e minuut stond Eindhoven na een overtreding niet op te letten. MVV hervatte het spel snel waarna Okita het strafschopgebied binnen drong en Kostons een niet te missen kans bood. Hij wist het lege doel echter vanaf 12 meter niet te vinden, hij raakte het aluminium waardoor de wedstrijd niet in 't slot werd gegooid. Ook Jonathan Okita haalde de trekker in de 76e minuut niet over. Ontsnapt op rechts mocht hij alleen op doelman Hooyberghs af. Zijn inzet was echter een kruising tussen een schot en een voorzet, waardoor opnieuw het duel niet vroegtijdig beslist werd. In de 79e minuut gebeurde dan ook wat te verwachten was: twee gigantische kansen voor Eindhoven. Een schot van Lieder belandde op de lat waarna El Hasnaoui de bal namens Eindhoven in de rebound zo voor het inschieten had. De op de grond liggende Michael Verrips stak echter armen en benen in de lucht waarna de bal op de voet van de doelman belandde en zo over het doel zeilde. "De bal belandde op mijn scheenbeen", bekende El Hasnaoui na afloop in de Geusselt-catacomben. Eindhoven bleef op zoek naar de gelijkmaker maar deed dit vooral door lange ballen. De MVV-defensie - met een Pereira die aan het einde van het duel 'op zijn tandvlees liep' - stond echter goed en kwam hierdoor niet meer in verlegenheid. Luc Mares, die vanaf het middenveld in de tweede helft de rol van Janssens in het hart van de defensie meer dan goed had overgenomen, gaf Lieder geen ruimte meer en hield hem goed uit de wedstrijd. Sterker nog, Jonathan Okita mocht drie minuten voor het einde op het Eindhoven-doel af maar zijn inzet miste de juiste koers. In blessuretijd was het dan toch raak: Koen Kostons kapte zijn tegenstander mooi uit, de Eindhovenaar greep al vallend in door in het strafschopgebied de bal met de hand weg te tikken: strafschop. Kelechi Nwakali - donderdag na afloop van de training nog flink geoefend op het nemen van strafschoppen - schoot de bal feilloos in en bracht de eindstand op 2-0.

 "Thuis winnen van een directe concurrent is belangrijk. Je krijgt immers nu niet meer lang de tijd om fouten en onnodig puntverlies goed te maken. Iedere wedstrijd is voor ons nu een finale", aldus een tevreden Alessandro Ciranni.

Ron Elsen was duidelijk niet tevreden over de eerste helft: "Eindhoven was toen de betere ploeg. We speelden zonder al te veel samenhang. We kregen ze niet onder druk gezet. Ik tekende dan ook bij rust voor een 0-0. De 1-0 in blessuretijd was natuurlijk een mooie meevaller. In de tweede helft hadden we meer aandeel, hebben we ze ook pijn kunnen doen en onder druk kunnen zetten. Zeker in de laatste 20 minuten waren we duidelijk de betere ploeg. De eindpass was bij ons echter vaak slordig waardoor de 2-0 niet valt. Maar ik kijk tevreden terug. De werkethiek was prima en ook de jongens die allemaal invielen deden dit meer dan verdienstelijk."

De volgende wedstrijd voor MVV is aanstaande vrijdag 30 maart. Dan speelt MVV de uitwedstrijd tegen FC Den Bosch (20.00 uur).

Opstelling MVV: Michael Verrips, Christophe Janssens (46. Matisse Thuys) , Steven Pereira, Joeri Schroijen {46. Koen Kostons), Pieter Nys (85. Florian Loshaj), Alessandro Ciranni, Luc Mares, Jonathan Okita, Hawbir Moustafa, Tuur Houben, Kelechi Nwakali.

Scheidsrechter: Bax. Toeschouwers: 5011. Gele kaarten: Steven Pereira (MVV, 46. minuut), Van den Boomen (Eindhoven, 71e minuut).