MVV Maastricht - FC Dordrecht: 1 - 0

MVV wint van FC Dordrecht (1-0) en blijft vol in de 'Race om Play-Offs'

MVV Maastricht blijft volop in de race voor de Play-Offs. Een zwaar bevochten zege in eigen huis tegen FC Dordrecht (1-0) én verlies van de voornaamste concurrenten zorgt er nu voor dat MVV nog steeds plek acht inneemt maar nu deze plek alleen deelt met sc Cambuur.

De as van je team vormt het belangrijkste onderdeel van je elftal. Daar omheen bouw je lopende het seizoen je vertrouwde formatie. Alleen bij MVV is dat dit seizoen vrijwel niet mogelijk. Door verschillende redenen ontbrak opnieuw die reguliere as aan de aftrap van MVV-FC Dordrecht. Samy Mmaee (blessure), Ricardo Ippel (blessure), Pieter Nys (blessure) en Kelechi Nwakali (geschorst) waren tegen FC Dordrecht niet van de partij. Tel daarbij op dat één spits, Marvin Ogunjimi, inmiddels vertrokken is en je kunt het improvisatietalent van trainer Ron Elsen en zijn staf om opnieuw een alternatief volwaardig en vooral strijdvaardig team neer te zetten alleen maar bewonderen. "De as weg is geen excuus. De andere jongens hebben ook hun kwaliteiten. En ze staan er als een beroep op deze jongens gedaan wordt. Dat hebben ze vandaag weer bewezen", aldus trainer Ron Elsen die natuurlijk in zijn sas is over zes punten in vier dagen.

Na een aftastend begin van beide ploegen was de eerste kans voor MVV-topscorer Jonathan Okita. Een harde voorzet belandde in de tiende minuut wel op zijn hoofd maar hj kon de bal te weinig richting meegeven. Vijf minuten later plofte het leer bijna in het Dordrecht-doel. Een voorzet van Tuur Houben werd van richting veranderd, waardoor de doelman kansloos was. Echter ging de bal net naast het doel. Ook net naast de goal ging een minuut later de inzet van Boumediene. Hij liet drie MVV-verdedigers zijn hielen zijn en mocht via de zijkant op het doel af. Zijn schot rolde echter net naast. Dordrecht had in het grootste gedeelte van de eerste helft een overwicht, combineerde goed. MVV had het hier zichtbaar moeilijk mee. In de 30e minuut kroop MVV door het oog van de naald. Terwijl de Maastrichtenaren bezig waren aan een reeks van vrije schoppen en hoekschoppen voor het Dordtse-doel, verspeelde MVV knullig de bal. Hierna kreeg Mahmudov de bal in de voeten gespeeld en mocht hij vanaf het middenveld alleen op doelman Michael Verrips af. De Dordrecht-speler hield zijn zenuwen echter niet in bedwang en schoof de bal naast het MVV-doel. Het antwoord van MVV liet niet lang op zich wachten. Een afgemeten voorzet van Dogan Golpek belandde op het hoofd voor de geheel vrijstaande Tuur Houben. Doelman Janssen wist echter met een uiterste krachtinspanning de kopbal van de Belg uit het doel te ranselen. Een schitterende aanval in de 39e minuut van MVV bracht dan toch de 1-0 op het scorebord. Jonathan Okita gaf vanaf de zijlijn een prachtige voorzet in de voeten van Joeri Schroijen die de doelman met zijn afgemeten schot geen kans gaf. "Een typische MVV-goal", zou trainer Elsen na afloop van het duel het doelpunt omschrijven. Bijna gelijk met het rustsignaal verzuimde FC Dordrecht op gelijke hoogte te komen. Een hoekschop werd van dichtbij ingekopt door de vrijstaande Bliek. Hij had het vizier niet op scherp staan.

Na de thee had MVV meer grip op de tegenstander. Zodanig zelfs dat Dordrecht in deze komende 45 minuten niet echt gevaarlijk wist te worden.

De eerste kans van de tweede helft was voor Joeri Schroijen.In de 53e minuut had hij de 2-0 op zijn voet. Hij speelde zich knap vrij en posteerde zich voor het Dordtse doel. De bal sprong echter te ver van zijn voet waardoor de bal naast huppelde. Twee minuten later was het dezelfde, gretig spelende, Schroijen die kansrijk voor het doel verscheen. Alleen de voorzet was te moeilijk waardoor hij onvoldoende controle over de bal kreeg en de mogelijkheid in de definitieve anonimiteit verdween. In de 66e minuut werd dezelfde Schroijen op maat bediend en mocht hij alleen op het doel van de Schapekoppen af. Met zijn inzet passeerde hij doelman Janssen maar ook de verkeerde kant van de paal. FC Dordrecht voerde de druk op en wisselde aanvallend. MVV wist de stroom aan aanvallen echter nog steeds prima op te vangen en - zoals eerder gezegd- wisten de gasten geen doelrijpe kans meer te creëren. Dat deed MVV echter wel. En meer dan eens. In de 75e minuut kon een geheel vrijstaande Shermaine Martina na een hoekschop vanaf 15 meter vrijstaand uithalen. Hij mikte echter te hoog. Het slotoffensief van Dordrecht hield aan terwijl MVV op de counter kon blijven loeren. Deze counters kwamen er ook, maar werden slordig uitgevoerd. In de 84e minuut nam Jonathan Okita een voorzet fraai mee en rondde deze knap af, alleen constateerde de grensrechter dat de aanvaller nipt buitenspel stond waardoor de spanning vol op de wedstrijd bleef staan. In de slotminuut was er nog een dubbele mogelijkheid voor MVV. Maar zowel Matisse Thuys alsook Dean Koolhof kregen in kansrijke positie de bal niet over de doellijn. "Een belangrijke zege voor ons", zegt Joeri Schroijen na afloop. De tot man van de wedstrijd uitgeroepen maker van de 1-0 is tevreden. "Ik zat lekker in mijn vel vandaag. Had er vandaag eigenlijk nog wel eentje mogen maken", lacht hij. "Het was niet sprankelend vandaag maar de drie punten hebben we in Maastricht gehouden. En dat is in deze fase van de competitie het belangrijkste. We hebben in ieder geval tegen Dordrecht een goede stap richting de Play-Offs gezet. Ik sta zometeen dan ook volledig voldaan onder de douche." Ook trainer Ron Elsen is tevreden. "Complimenten voor de jongens die er toch maar weer staan nu er weer diverse spelers afwezig zijn. In de eerste helft had Dordrecht het betere van het spel en valt de goal een beetje tegen de verhouding in. In de tweede helft hadden we volledige controle waardoor Dordrecht niet meer gevaarlijk werd. En als je het aantal kansen in de tweede helft voor ons telt, dan had er best nog eentje in gemogen. Nu bleef het tot de laatste seconde spannend."

De volgende wedstrijd voor MVV is vrijdag 13 april aanstaande, uit in Alkmaar tegen Jong AZ (20.00 uur).

Opstelling MVV: Michael Verrips, Christophe Janssens, Shermar Martina, Steven Pereira, Joeri Schroijen (82. Matisse Thuys), Alessandro Ciranni, Luc Mares, Shermaine Martina, Jonathan Okita, Dogan Golpek (65. Dean Koolhof), Tuur Houben (74. Florian Loshaj).

Scheidsrechter Mulder. Gele kaarten: Shermar Martina (MVV), Bakker (Dordrecht), Bliek (Dordrecht), Hamer (Dordrecht) Toeschouwers: 4.419