MVV Maastricht - AZ Alkmaar: 2 - 3

Dapper MVV verliest nipt in bekerclash van AZ (2-3)

Een staande ovatie van een dankbaar publiek in De Geusselt. Dat viel de ploeg van Ron Elsen minutenlang meer dan terecht ten deel na de nipte 2-3 bekernederlaag tegen AZ, de bekerfinalist van afgelopen seizoen. Het grote verschil tussen de nummer twee van de Eredivisie en de nummer twee van de Jupiler League: Wout Weghorst. Hij was verantwoordelijk voor twee doelpunten en een fraaie assist. Namens MVV - dat ook deze avond weer pure reclame voor zichzelf maakte - trof Samy Mmaee twee keer doel.

In de eerste helft deed MVV geen moment onder voor AZ. Sterker nog: het was bij vlagen de betere partij. De Alkmaarders hadden duidelijk moeite met het fel jagende MVV. De medekoploper van de Eredivisie prijst zich echter meer dan gelukkig met spits Weghorst. Was hij in de laatste wedstrijd tegen Sparta op Het Kasteel al verantwoordelijk voor de enige twee doelpunten van zijn team, ook in Maastricht was hij meer dan belangrijk voor het team van John van den Brom. In de zevende minuut kopte Weghorst een - overigens onterecht toegekende - hoekschop in de zevende minuut voor de voeten van Hatzidiakos. Hij draaide zich vlak voor het doel vrij: 0-1. MVV ging echter niet bij de pakken neerzitten. Sterker nog, de thuisclub nam het initiatief van de wedstrijd langzaam maar zeker over. AZ - op de geblesseerde Ron Vlaar na in dezelfde opstelling als afgelopen weekeinde tegen Sparta - zag de fris en monter spelende Maastrichtenaren geregeld door de verdediging snijden. In de 16e minuut werd na een flitsende aanval Dean Koolhof knap vrijgespeeld. Hij passeerde vanaf acht meter doelman Bizot maar echter ook de verkeerde kant van de paal. Dertien minuten later werd Jonathan Okita vanaf het middenveld gelanceerd. Zwaar gehinderd ging hij op het AZ-doel af. ZIjn schot ging echter hoog over. Vijf minuten later had Samy Mmaee meer succes. Hij kopt in de 34e minuut een MVV-hoekschop krachtig tegen de touwen. AZ leek nu wakker geschrokken en schakelde een tandje bij. Twee kansen gingen nog naast het MVV doel. De Alkmaarders hebben echter Weghorst in de gelederen. Ook in de 43e minuut deed hij weer van zich spreken. Hij promoveerde een voorzet tot doelpunt 1-2. Op dat moment niet echt verdiend te noemen. 

In de tweede helft was AZ feller, zat dichter op de huid van de Maastrichtenaren. MVV had het moeilijk om de bal snel rond te kunnen laten lopen. De 4.270 toeschouwers zagen dat nu de beste kansen voor de gasten uit de kaasstad waren. Vijf keer was AZ dichtbij een treffer, MVV daarentegen maar één keer. Vanaf de 65e minuut kreeg MVV toch weer meer grip op het spel van de ploeg uit Noord-Holland. Samy Mmaee was in de 69e minuut met een kopbal uit een hoekschop dichtbij de gelijkmaker. Zijn inzet zeilde net over het Alkmaarse doel. Twee minuten later had hij meer geluk. Een vrije trap van Alessandro Ciranni rondde Mmaee doeltreffend af: 2-2. AZ was zichtbaar onder de indruk van dit Maastrichtse voetbalgeweld en was de kluts kwijt. In de 79e minuut leek Marvin Ogunjimi hiervan optimaal te profiteren. Hij ging vanaf de zijkant alleen op doelman Bizot af. In plaats dat hij doel trof en MVV in veilige haven loodste, waren de vuisten van AZ-doelman Bizot het eindstation. Net op het moment dat het publiek op een derde treffer van MVV hoopte was het opnieuw Weghorst die zijn koelbloedigheid bewees. Hij kopte in de 82e minuut de winnende 2-3 in. In de slotfase kwam er nog een Maastrichts alles-of-niets-offensief, het mocht echter niet meer baten.

De volgende wedstrijd is vrijdag 22 september. Dan staat in de Jupiler League de kraker tegen sc Cambuur op het programma. De wedstrijd in de Geusselt begint om 20.00 uur.

Fotoverslag