Jong PSV - MVV Maastricht: 2 - 2

MVV haalt met 10 man punt bij Jong PSV (2-2)

Op de meest deprimerende dag van het jaar - Blue Monday -  heeft MVV met tien man een verdiend punt uit Eindhoven weten te slepen. Met 2-2 gingen Jong PSV en de Maastrichtenaren van het ijskoude Herdgang-complex waar het kunstgrasveld meer op een ijsbaan dan op een voetbalveld dat geschikt is voor betaald voetbal.

Precies 19 tellen stonden er op het Eindhovense scorebord en Joeri Schroijen joeg de bal namens MVV in de PSV-touwen. Hij werkte een strakke voorzet van Joshua Holtby in één keer knap achter PSV-doelman Roulaux. "Hij zat er lekker in", glunderde Schroijen dan ook na afloop.

Lang kon MVV - zonder Ippel - echter niet genieten van de voorsprong. Bij een PSV-voorzet in de zevende minuut duwde Luc Mares zijn directe tegenstander binnen de beruchte lijnen in de rug: strafschop. "Het was en geen strafschop en geen gele kaart", zei Mares. "Mijn tegenstander stopte plots met lopen en we botsten." De gele kaart zou later in de wedstrijd nog een vervelender verloop krijgen. In ieder  geval liet Verreth zich dit buitenkansje niet ontgaan en schoot de bal langs Koopmans: 1-1.

MVV was beducht op de snelle aanvallen van Jong PSV, stond taktisch goed te spelen en hield de Eindhovenaren - met de meest scorende voorhoede van de Keuken Kampioen Divisie - goed in bedwang te houden. wisten toch gaande de eerste helft enkele malen goed de Maastrichtse verdediging te omzeilen. MVV liet zich aanvallend niet onbetuigd en stoomde zonder schroom geregeld richting het PSV-doel op.  De grootste kans kwam in de 28e minuut. Een voorzet leek op het hoofd van de geheel vrijstaande Anthony van den Hurk te gaan vallen. Iedereen verwachtte de 1-2 echter de bal schampte net over het hoofd van de MVV-spits heen. Aan de overzijde moest Luuk Koopmans in de 37e minuut met een uiterste krachtinspanning een Eindhovens doelpunt voorkomen. De PSV-huurling tikte de bal uit het uiterste hoekje.

In de 42e minuut begon rechtsback Shermar Martina aan een prachtige solo. Hij liet vier PSV-spelers solerend zijn hielen zijn en haalde vanaf 15 meter prachtig uit: de bal plofte precies in de kruising: 1-2. Het was het eerste MVV-doelpunt voor de verdediger die lange tijd door blessures geplaagd werd. "Ik dacht, ik laat me eens gaan en begon te passeren. Plots zag ik dat ik op de rand van het strafschopgebied stond. Op dat moment bedacht ik me niet meer en haalde uit. En ik moet eerlijk bekennen: hij zat er lekker in", aldus de  doelpuntenmaker.

In de tweede helft had MVV opnieuw de zaken goed voor elkaar. PSV mocht komen maar echt gevaarlijk werd de ploeg van trainer Dennis Haar niet. Beide ploegen kregen steeds meer moeite met het moeilijk bespeelbare veld. Ook doelman Koopmans. Een relatief slap schot van Marlon Frey in de 64e minuut leek immers een makkelijke prooi te worden voor de dit jaar feilloze Luuk Koopmans. De doelman kreeg de bal echter niet onder controle en moest lossen. Al struikelend op de Eindhovense ijspiste probeerde hij de 2-2 te voorkomen. Helaas zonder resultaat. Joël Piroe maakte dankbaar gebruik van het zeldzame Koopmans- slippertje. Scheidsrechter Gerrets had vervolgens een paar minuten later geen genade met Luc Mares. De laatste man uit Rothem zette een sliding in maar volgens de referee te laat. Hij bestrafte Mares met zijn tweede gele kaart en dus rood. "Ik zette inderdaad net iets te laat in. Dit was wel een terechte kaart. Helaas had ik er al ééntje onterecht gekregen." MVV moest nu meer en meer tegenhouden, de spelers die de afgelopen week met blessures trainden speelden nu met krampverschijnselen. Desondanks was er in de 82e minuut een gigantische kans voor de Sterrendragers. Jerome Deom kreeg na een lange aanval plotseling op de rand van het strafschopgebied de bal voor zijn voeten. Hij haalde hard uit maar Mendonca assisteerde zijn doelman  en voorkwam de Maastrichtse voorsprong.

Vier minuten voor tijd kroop MVV door het oog van de naald. Een diepe Eindhovense trap leek doelman Koopmans buiten zijn strafschopgebied weg te koppen maar hij zeilde onder de bal door waardoor Aboukhlal het leer in het lege doel leek te gaan schuiven. Maar wonder boven wonder schoof hij de bal naast het Maastrichtse doel. De wedstrijd eindigde hierdoor in hetzelfde resultaat als in de heenwedstrijd in de Geusselt (2-2). Door deze puntendeling staat MVV nu gedeeld dertiende.

"We speelden met veel energie en vertrouwen. Waren geregeld dreigend. Ook mooi dat we twee keer scoorden. Maar op dit dramatisch slechte veld, vooral in de tweede helft, was goed voetbal niet mogelijk", vertelde MVV-coach Ron Elsen na afloop. "De ploeg heeft knap gespeeld met veel arbeid en discipline."

MVV speelt vrijdag in eigen huis tegen Helmond Sport. Aanvang: 20.00 uur. Dan zal Ron Elsen ook een oplossing gereed moeten hebben voor de zekere afwezigen Pieter Nys en Luc Mares.

Opstelling MVV Maastricht: Luuk Koopmans, Dimitri Lavalee, Luc Mares, Jerome Deom, Pieter Nys, Koen Kostons (72. Marnick Vermijl), Shermar Martina (82. Xavier Mbuyamba), Maxime Gunst, Joshua Holtby, Anthony van den Hurk, Joeri Schroijen (88. Shermaine Martina). Scheidsrechter Gerrets. Gele kaarten: Soulas (PSV), Luc Mares en Pieter Nys (MVV), Toeschouwers: 500