Jong FC Utrecht - MVV Maastricht: 2 - 1

Gehavend MVV moet meerdere erkennen in Jong Utrecht (2-1)

Mocht MVV Maastricht vorige week nog voor een bijna uitverkochte Geusselt acteren, in de Utrechtse Galgenwaard - met een capaciteit van 23.750 toeschouwers - waren vrijdagavond 20 oktober slechts zo'n 250 stoeltjes bezet. MVV was - zo vlak voor Halloween - blijkbaar toch onder de indruk van deze spookachtige omgeving en liet de drie punten totaal onnodig achter in de Domstad. Het is - inclusief de bekerwedstrijd tegen AZ - de zevende achtereenvolgende keer dat de Maastrichtenaren niet met winst van het veld wisten te stappen. In die zeven ontmoetingen werden twee keer de punten gedeeld en was de tegenstander vijf keer te sterk.

De eerste helft had MVV - zeker in het eerste half uur - alles redelijk voor elkaar. De rijen sloten goed aan, Jong FC Utrecht werd vroeg vastgezet waardoor de eerste kleine mogelijkheden ook logischerwijs voor de Maastrichtenaren was. Maar ook was er pech: al na 5 minuten moest de vervanger van de geblesseerde Christophe Janssens, Shermaine Martina, zichzelf ook met een blessure laten vervangen. MVV liet zich niet ontmoedigen door deze hernieuwde blessure-tegenslag en zocht de aanval. In de 18e minuut resulteerde dit in de verdiende 0-1 voorsprong. Een afgeslagen MVV-hoekschop werd vanaf 15-meter door Atilla Yildirim ingeschoten. Doelman Marsman - vorig jaar bij FC Twente nog goed voor 34 wedstrijden in de eredivisie - moest het antwoord schuldig blijven. MVV zette nogmaals aan maar was slordig in de eindpassing en kon mede hierdoor niet meer echt gevaarlijk worden. Sterker nog: men liet het touw vieren waardoor Utrecht richting het MVV-doel mocht oprukken. Uit de eerste de beste kans die hierdoor ontstond werd direct (in de 41e minuut) de 1-1 aangetekend. Venema schoot de bal hard in de Maastrichtse bovenhoek. Of dit leed al niet voldoende was, moest in de 45e minuut ook nog aanvoerder Pieter Nys geblesseerd van het veld. Na Ricardo Ippel, de gebroeders Shermaine en Shermar Martina, Dean Koolhof (niet fit voor een hele wedstrijd), Christophe Janssens (voetbreuk) én Di Livio Jungschleger de zevende afvaller in de toch al niet ruim bemeten MVV-selectie.

De tweede helft kon de weinige toeschouwers op de koude, winderige tribune geen moment echt verwarmen. Daarvoor was het spel aan beide kanten van te geringe kwaliteit. Bij MVV ontbrak in die tweede helft de echte dynamiek. De eerste kans in die tweede akte was desondanks voor Jonathan Okita. Schuin voor het doel wist hij zich vrij te spelen en kon hij vanaf zeven meter uithalen. Alleen doelman Marsman wilde in de echoput die de Galgenwaard deze avond was, geen medewerking aan Maastrichts succes verlenen. In de 54e minuut had Joeri Schroijen bijna succes. Na een mooie combinatie mocht hij ongehinderd uithalen. Zijn schot verdween echter net langs het Utrecht-doel. In de 75e minuut had Jonathan Okita geen oog voor zijn ploeggenoot. Na een afgeslagen hoekschop werd hij samen met ploeggenoot Tuur Houben gelanceerd. In een 2 tegen 1 situatie besloot Okita voor eigen succes te gaan, echter zonder positief resultaat. Een minuut later was het Marvin Ogunjimi met zijn beste kans van de wedstrijd. In het strafschopgebied draaide hij zich vrij en haalde vanaf 15 meter uit. Alleen zeilde de bal over het doel. Meer fortuin had Jong Utrecht. In de 85e minuut was het opnieuw Venema die MVV het nakijken gaf: 2-1. Totaal onnodig lieten de Maastrichtenaren hierdoor de punten in Utrecht achter en zakt de ploeg verder de middenmoot in.

Tevens ziet het deze avond wederom twee spelers de ziekenboeg in kruipen: Shermaine Martina en Pieter Nys. Hoe ver moet de gifbeker nog leeg? De eerstvolgende mogelijkheid om het antigif uit te vinden, is op zondag 29 oktober a.s. Dan speelt de ploeg van trainer Ron Elsen thuis in De Geusselt tegen FC Volendam (14.30 uur). 

Fotoverslag