Jong AZ - MVV Maastricht: 2 - 3

Invaller Joeri Schroijen houdt MVV in de race voor Play-Offs (2-3)

MVV heeft de hoop op deelname aan de Keuken Kampioen Divisie Playoffs levend gehouden met een belangrijke driepunter in Wijdewormer. Na een knotsgekke tweede helft trokken de Sterrendragers door een rake strafschop van Joeri Schroijen toch nog aan het langste eind: 2-3.

Door Guy Habets

"De eindsprint van MVV moet tegen Jong AZ beginnen." Duidelijke teksten vanuit het Maastrichtse kamp voorafgaand aan de wedstrijd tegen de beloften van AZ, afgewerkt op het AFAS trainingscomplex van de Alkmaar Zaanstreek Combinatie in Wijdewormer. De drie punten waren noodzakelijk en dus gingen de Sterrendragers vanaf de aftrap op zoek naar een doelpunt. De eerste fatsoenlijke kans daarop was voor Tuur Houben. Hij nam na tien minuten spelen een bal over van een tegenstander en zag de doelman te ver voor zijn doel staan. Zijn poging kon maar net voor de lijn worden weggebokst door De Boer, de goalie van Jong AZ. Datzelfde gold een minuut of zes later voor Luuk Koopmans, die een inzet van heel dichtbij van Mihalik met veel moeite onder controle kreeg.

De aanvallende intenties van de Maastrichtenaren werden na twintig minuten alsnog beloond. Linksback Dimitri Lavalée kreeg alle ruimte om een voorzet af te leveren, die door Koen Kostons met het hoofd gecontroleerd richting de verre hoek werd gestuurd: 0-1. Een zeer welkom doelpunt voor MVV, dat daarmee de controle over de wedstrijd definitief in handen kreeg. Jong AZ wist alleen gevaar te stichten uit hoekschoppen en buiten een mislukt schot van Koopmeiners had MVV weinig van de Alkmaarders te vrezen. De ploeg van Ron Elsen speelde na de openingstreffer van Kostons zelf ook weinig kansen meer bij elkaar, maar de rust werd toch zonder al te veel moeite bereikt.

Ook in het tweede bedrijf bezorgde de watervlugge en attente Tuur Houben de Alkmaarse defensie meteen kopzorgen. Hij dook wederom uit de rug van een tegenstander op en creëerde daarmee de eerste mogelijkheid van de tweede helft namens MVV, die uiteindelijk door een AZ'er werd geblokt. Zijn slimme passje op Marnick Vermijl van een kleine vijf minuten later werd door de rechtsback niet tot doelpunt gepromoveerd, maar het moge duidelijk zijn dat de kleine Belg zijn stempel op de wedstrijd drukte. Helaas voor de Sterrendragers bleef de tweede goal ondanks deze goede fase nog uit, ook omdat Anthony van den Hurk na een uur spelen een knappe volley via de voet van de keeper op het aluminium uiteen zag spatten.

De Maastrichtse equipe kreeg even later op pijnlijke wijze de rekening gepresenteerd. Jacobs stoomde op rechts door en vuurde knap raak in de verre hoek (1-1), waarna Helmer het leed voor MVV nog veel groter had kunnen maken. De middenvelder van Jong AZ raakte gelukkig voor de ploeg van Elsen de paal. De Sterrendragers hadden een paar minuten nodig om van de klap te bekomen, maar in het laatste kwartier streed MVV met alles wat het had voor de drie punten. Koen Kostons leek zijn ploeg die punten te gaan bezorgen, maar hij miste in zeer kansrijke positie. Aan de andere kant bewees ook Koopmans zijn waarde toen hij met een knappe reflex de Alkmaarse voorsprong voorkwam.

Op dat moment deed de MVV-topscorer wat van hem verwacht werd: scoren. Anthony van den Hurk werd na een lange bal vrij voor de keeper gezet en die belangrijke kans was wel aan de nummer negen van de Maastrichtenaren besteed. Hij stiftte de bal knap over de uitkomende doelman heen, zette MVV op 1-2 en tekende en passant ook zijn vijftiende treffer van het seizoen aan. De teleurstelling was des te groter toen Goudmijn vlak voor tijd de 2-2 op de borden zette, maar daarmee was het nog niet gedaan in Wijdewormer. MVV kreeg een penalty na een overtreding op Tuur Houben, waarna invaller Joeri Schroijen zich over de bal ontfermde. De linkspoot bleef ijzig kalm, schoot de bal de bovenhoek in en bracht zijn ploeg daarmee drie hele belangrijke punten. De Alkmaarders wisten Luuk Koopmans in blessuretijd immers niet meer in verlegenheid te brengen, waardoor MVV nog altijd alle kans maakt op een plekje in de Keuken Kampioen Divisie Playoffs. De achterstand op de laatste nacompetitieplaats, nu in handen van N.E.C., is slechts één punt.

MVV Maastricht: Luuk Koopmans; Marnick Vermijl, Shermar Martina (68. Maxime Gunst), Luc Mares, Dimitri Lavalée; Ricardo Ippel, Jérôme Deom, Koen Kostons (80. Shermaine Martina); Tuur Houben, Anthony van den Hurk, Asumah Abubakar (74. Joeri Schroijen).