Jong AZ - MVV Maastricht: 3 - 1

Mat MVV buigt in slotfase voor Jong AZ (3-1)

MVV heeft op het trainingscomplex van AZ zijn meerdere moeten erkennen in het vlaggenschip van de Alkmaarse jeugdopleiding. Jong AZ sloeg diep in de tweede helft toe en dompelde de Maastrichtenaren, die na een kwartier nog op voorsprong kwamen via Joeri Schroijen, in rouw: 3-1.

Door: Guy Habets

Hoewel MVV in de eerste minuten na de aftrap het initiatief probeerde te nemen ontstonden er voor beide ploegen geen grote mogelijkheden. Jong AZ moest het hebben van een uitbraak die door Springer voorlangs werd geschoten, terwijl de Maastrichtenaren via Joeri Schroijen en Kelechi Nwakali het Alkmaarse doel zonder succes onder vuur namen. Na een kwartier spelen leek de eerste goed uitgespeelde kans direct tot de Maastrichtse openingstreffer te leiden. Joeri Schroijen zette voor en Jonathan Okita rondde bekwaam af, maar volgens de grensrechter van dienst was de bal eerder al over de achterlijn geweest. Gelukkig voor MVV was het een minuut later alsnog raak. De hoofdrollen waren wederom voor Joeri Schroijen en Jonathan Okita, die elkaar goed wisten te vinden. Okita dolde twee tegenstanders en bood Schroijen een niet te missen kans: 0-1.

De aanvalsdrang van MVV leek door de openingstreffer gestild. Het spel speelde zich na de treffer van Schroijen voornamelijk op het middenveld af en de Alkmaarse jeugd werd alleen gevaarlijk uit een standaardsituatie, die door Michael Verrips vakkundig uit het doel werd geranseld. Er leek dus geen vuiltje aan de lucht voor de gasten, maar na een half uur spelen lag de gelijkmaker ineens toch in het MVV-netje. Na een duel tussen Druijf en Shermar Martina leek er een overtreding gemaakt te worden op de verdediger van MVV, maar scheidsrechter Gerrets wuifde het weg. Daardoor was de hele defensie uit positie, zetten de Alkmaarders Kaandorp vrij voor de keeper en die tekende zonder enige moeite de 1-1 aan. Ondanks die tegenslag trachtten de bezoekers de voorsprong nog voor de rust weer terug te verdienen. Kelechi Nwakali, Dean Koolhof en Jonathan Okita probeerden allen doelman Olij te verschalken, maar slaagden daar niet in.

Na de pauze werd het spel gedomineerd door Jong AZ. De thuisploeg had het meeste balbezit, zonder daarmee ook echt tot gevaarlijke momenten te komen. MVV gokte op snelle uitbraken, maar die kwamen er in de eerste fase na de rust niet. Het was namelijk Druijf die het doel van Verrips onder vuur nam, maar over besloot. Na een uur spelen lieten ook de Sterrendragers weer eens wat zien. Een indrukwekkende solo van Joeri Schroijen eindigde bij de Alkmaarse rechtsback Church, die de bal op de lijn weghaalde. Waar dit een stimulans had moeten zijn voor MVV, was het de thuisploeg die geschrokken was en de Maastrichtenaren bij de keel greep. Tijdens een spannende scrimmage leek Jong AZ tot twee keer toe te scoren, maar door kunst en vliegwerk van de achterhoede en keeper Verrips ging de bal er niet in en had MVV nog uitzicht op een resultaat.

Die Maastrichtse hoop werd echter in de slotfase de grond in geboord door Jong AZ. De gastheren wachtten al de hele tweede helft geduldig op een kans en toen dat moment zich vijf minuten voor tijd aandeed was het raak. Invaller Hardijk mocht vanaf de rechterkant te eenvoudig een voorzet geven en bereikte de volledig vrijstaande Jacobs, die met zijn kopbal Michael Verrips kansloos liet en de 2-1 scoorde. MVV was nog niet van de klap hersteld of ook de derde Alkmaarse goal was een feit. Wederom werd de bal vanaf rechts ingebracht en ditmaal was Goudmijn de beul van MVV. Door die tegentreffer knakte er iets bij de Sterrendragers, die de hoop op een goed resultaat lieten varen. In de blessuretijd had Jong AZ zelfs nog mogelijkheden op de 4-1, maar dat leed bleef MVV dan nog bespaard. Door de nederlaag zakt MVV een plekje op de ranglijst, maar het houdt een voorsprong van drie punten op de belangrijkste achtervolgers. Volgende week vrijdag krijgt MVV een uitgelezen mogelijkheid om deelname aan de Jupiler Play-Offs zo goed als veilig te stellen. Dan is FC Oss in Stadion de Geusselt vanaf 20:00 de tegenstander.

Opstelling MVV: Michael Verrips; Alessandro Ciranni, Shermar Martina, Steven Pereira (84. Tuur Houben), Christophe Janssens; Luc Mares, Shermaine Martina, Kelechi Nwakali; Dean Koolhof (67. Atilla Yildirim), Jonathan Okita, Joeri Schroijen (79. Matisse Thuys).

Gele kaarten: Christophe Janssens, Kelechi Nwakali (MVV), Mees Hoedemakers, Mees Kaandorp (Jong AZ).

Scheidsrechter: Gerrets.

Toeschouwers: 270.