Jong Ajax - MVV Maastricht: 0 - 1

Goudhaantje Kostons beslissend in Amsterdam met fraaie vrije trap (0-1)

MVV heeft op Sportpark de Toekomst een hele knappe overwinning op Jong Ajax geboekt. De Maastrichtenaren waren lange tijd de onderliggende partij in Amsterdam, maar door een rake vrije trap van Koen Kostons en een solide verdediging gingen de punten toch mee de bus in naar Maastricht.

Om de memorabele derbyzege op Roda JC een passend vervolg te geven probeerden de Sterrendragers in een beduidend rustigere ambiance dezelfde passie en inzet te tonen als afgelopen zondagmiddag in De Geusselt. Strijden deed MVV na de aftrap op De Toekomst dan ook, maar dat sneeuwde onder door de flitsende start van de Amsterdamse jeugd. Die combineerden naar hartenlust door de achterste linie van MVV en na zeven minuten volleyde Lang na een hele mooie aanval nipt over. De mannen van Ron Elsen hadden moeite met het snelle aanvalsspel van Jong Ajax en pas in de twintigste minuut wisten de Maastrichtenaren zich een keer onder de Amsterdamse druk uit te voetballen. Een scherpe voorzet van Marnick Vermijl werd net voor de voeten van Anthony van den Hurk weggetikt en de daaropvolgende hoekschop leverde een poging van Joeri Schroijen op, die over schoot.

Toch ging de Ajax-storm na een minuut of twintig wat liggen. MVV slaagde erin om de bal wat langer in de ploeg te houden en de Maastrichtse aanvallen werden stukje bij beetje gevaarlijker. Goed uitgespeelde kansen kwamen er nog niet, maar op het half uur versierde Dogan Golpek wel een vrije trap op een meter of twintig van het Amsterdamse doel. Koen Kostons mocht aanleggen en krulde de bal prachtig via de binnenkant van de paal achter Kotarski: 0-1. Een ferme opsteker voor MVV, dat na de onverwachtse openingstreffer met man en macht streed om de rust met die marge te halen. Luc Mares en Dimitri Lavalée, het dienstdoende centrale duo van de Sterrendragers, gooiden zich voor alle rood-witte pogingen en mede daardoor bleef het doel van Luuk Koopmans in de eerste helft schoon.

Waar de aanwezigen wellicht verwacht hadden dat het vlaggenschip van de Ajax-jeugdopleiding na de rust in een hogere versnelling zou gaan spelen, gebeurde dat allerminst. De Amsterdammers hielden MVV niet in de houdgreep zoals dat aan het begin van de wedstrijd wel het geval was. De Maastrichtenaren kwamen, een aantal opportunistische pogingen daargelaten, in het eerste kwartier van de tweede helft nauwelijks in de problemen. De defensieve organisatie werd na zestig minuten toch enigszins verstoord toen Marnick Vermijl met een blessure van het veld moest en Joeri Schroijen noodgedwongen als rechtsback moest fungeren. De Amsterdammers, die met Johnsen een gevaarlijke linksbuiten tegenover de Weertenaar posteerden, hoopten van het defensieve manco bij MVV te profiteren maar met het nodige kunst- en vliegwerk weerhielden Luuk Koopmans en consorten de Ajacieden van een goal.

Ricardo Ippel had een kwartier voor tijd zelfs voor de beslissing kunnen zorgen in Amsterdam. De aanvoerder van MVV, die na zijn geseponeerde rode kaart de Maastrichtenaren gewoon weer leidde, kwam een kwartier voor tijd plotseling oog in oog met doelman Kotarski te staan. In plaats van een doeltreffend schot probeerde Ippel een ploeggenoot te bereiken, maar daar had niemand op gerekend en de kans was daarmee ook verkeken. Een spannende slotfase met een aandringend Jong Ajax was onontkoombaar voor MVV en Dimitri Lavalée was tien minuten voor tijd van grote waarde door koppend een zeker doelpunt van Pereira te voorkomen. Het aanvallende combinatiespel van de Amsterdammers werd ondertussen ingeruild voor het ouderwetse 'pompen of verzuipen', maar dat beviel de sterke MVV-defensie duidelijk beter dan de verfijnde aanvallers van Jong Ajax. Op fysieke kracht en ervaring werden in de slotfase de drie belangrijke punten dan ook uit het vuur gesleept en gaf MVV de fantastische derbyzege op Roda JC het best mogelijke vervolg.

MVV: Luuk Koopmans; Marnick Vermijl (60. Tuur Houben), Luc Mares, Dimitri Lavalée, Maxime Gunst; Ricardo Ippel, Jérôme Deom (65. Shermaine Martina), Koen Kostons; Dogan Golpek (81. Asumah Abubakar), Anthony van den Hurk en Joeri Schroijen.