Jong Ajax - MVV Maastricht: 2 - 1

MVV Maastricht ziet Jong Ajax kampioen worden na 2-1 nederlaag

Een 2-1 nederlaag voor MVV Maastricht zaterdag 28 april jl. in Amsterdam op De Toekomst betekende het kampioenschap voor tegenstander Jong Ajax. MVV Maastricht zag tevens Almere City FC na een 2-0 overwinning tegen FC Volendam op de ranglijst voorbij glippen, wat betekent dat de Sterrendragers in de 1e ronde van de Play-Offs eerst dinsdag 1 mei a.s. thuis spelen in De Geusselt (aanvang 18.30u). Op zaterdag 5 mei volgt de uitwedstrijd in Almere (aanvang 18.30u).

Jong Ajax begon furieus aan het laatste competitieduel. Het kampioenschap lonkte en de jonkies van Ajax roken bloed. Michael Verrips moest al na één minuut ingrijpen en zag weer een minuut later een kopbal van Cassierra vlak naast het doel gaan. Even later was Johnsen dicht bij de openingstreffer, maar zijn kopbal ging over. De eerste kans voor MVV was er in de 11e minuut. Dogan Golpek trok over rechts goed naar binnen en haalde uit met zijn sterke linker. Het schot werd echter door doelman Kotarski gepakt. Waar Jong Ajax zo fel begon, was het MVV dat na een kwartier veel beter in het spel kwam. De bezoekers speelden gedisciplineerd en lieten Jong Ajax zich stuklopen op het verdedigingsblok dat werd opgetrokken. In de 16e minuut dacht heel MVV aan een strafschop, toen Jonathan Okita in het 16-metergebied 2 man passeerde, vrij uit kon halen, maar neer ging. Scheidsrechter Bax dacht daar echter anders over. Twee minuten later was het weer Jonathan Okita die gevaarlijk door kwam over links. Zijn directe verdediger voorkwam echter meer gevaar voor doelman Kotarski. Die moest even later wél vol aan de bak toen een hoekschop van Alessandro Ciranni door Samy Mmaee voor de voeten van Kelechi Nwakali werd gekopt. De Nigeriaanse spelmaker legde de bal op 20 meter goed en haalde de trekker pardoes over. Het leer suisde richting de Ajax-keeper die de streep wél keerde, maar de bal ook weer los liet. Pieter Nys was net te laat bij de bal om binnen te tikken. In de minuten erna kreeg aan de andere kant spits Cassierra twee aardige kansjes. Beide wist hij ze echter niet te verzilveren. Het was het starschot voor een klein slotoffensief van de thuisploeg. Jong Ajax had, in hun ogen, twee penalty’s op rij moeten hebben en in de laatste minuut van de eerste helft werd er nog een bal van de Maastrichtse doellijn gehaald. Het bleef derhalve 0-0 tot aan de rust.

In de tweede helft van hetzelfde laken een pak. Jong Ajax dat uit de startblokken schoot en MVV Maastricht dat verdedigend als een blok stond. Na twee minuten in de tweede helft moest Michael Verrips, weliswaar zeer stijlvol, redding brengen op een kopbal van de kleine Nunnely. In de 50e minuut was het de mee opgekomen Orejuela die het maar eens probeerde. Zijn schot was hard, maar vloog over de kruising. Ook De Wit dacht de 1-0 op de schoen te hebben. Na zijn actie wipte hij de bal echter met veel gevoel voorlangs het doel van Michael Verrips. Weer was een kwartier razen van de thuisclub in de ogen van MVV voldoende. De Sterrendragers zetten aan en plots kreeg de ploeg vanuit een hoekschop van Alessandro Ciranni een strafschop toebedeeld. Christophe Janssens werd in een heupworp gelegd door een Ajax-verdediger en Bax legde de bal prompt op de stip. Kelechi Nwakali bleef koel: 0-1. Toch duurde de voorsprong van MVV in Amsterdam niet lang. De ingevallen Sierhuis prikte de 1-1 binnen in de 66e minuut, nadat Cassierra wegdraaide van Shermar Martina in het strafschopgebied. Dat hij daarbij een hand in de nek van Shermar legde, beoordeelde Bax niet als ‘strafbaar’. Vier minuten later was zelfs de voorsprong voor Jong Ajax daar. Cassierra maakte gebruik van matig uitverdedigen van de rood-witten en schoot binnen: 2-1. Het thuispubliek voelde dat er een historische gebeurtenis op stapel stond. Een Jong-team dat kampioen van de Jupiler League ging worden. Het dreef de talenten van Ajax tot grootse daden. Er waren nog kansen voor Bijleveld en Nunnely, maar Michael Verrips werd niet meer gepasseerd. De 2-1 bleef op het scorebord staan. Dat was voor de thuisploeg voldoende om het kampioenschap naar zich toe te trekken. Voor MVV Maastricht betekende het de afsluiting van de competitie met een nederlaag. Dat vervelende gevoel moet echter meteen aan de kant worden gezet, want de belangrijke Play-Offwedstrijd tegen Almere City FC staat dinsdag 1 mei a.s. alweer op het programma. Fris beginnen aan het toetje van de competitie. Wie weet wat er dan nog kan gebeuren…