HF PO's: SC Cambuur - MVV Maastricht: 1 - 2

MVV wint in extremis van sc Cambuur (1-2) en treft Roda JC in Finale Play-Offs

In de 92e minuut kroonde Thomas Verheydt zich zondag 21 mei in Leeuwarden tot matchwinner. Zijn kopbal zeilde over Cambuur-goalie Zeinstra heen en alles wat MVV Maastricht was in het Cambuur-stadion ontplofte! "Roda is de volgende!" schreeuwde de 180 meegereisde supporters in het uitvak. Wat een fantastische ontknoping en wat een Finale...

Het begon allemaal om 14.30 uur. De aftrap in het met ruim 9.600 toeschouwers gevulde Cambuur-stadion. Cambuur had de morele voorsprong van het uitdoelpunt, afgelopen donderdag in De Geusselt. De thuisploeg begon voortvarend. In de 9e minuut schoot een Cambuur-speler vervaarlijk over het doel van Bo Geens uit een hoekschop. Enkele minuten later volgende het eerste waarschuwingsschot vanuit MVV-zijde. Alessandro Ciranni mikte van 25 meter recht op keeper Zeinstra. In de 19e minuut klapte Bo Geens en Steven Pereira op elkaar na een goede verdedigende actie van de keeper. Beide werden weer opgelapt en konden verder. Dat was maar goed ook, want beide bleken later in de wedstrijd nog een hoofdrol voor zich op te eisen. Op het half uur, nadat Ricardo Ippel geel had gekregen voor een vermeende overtreding, schoot Lilipaly na een goede actie net over de kist van Bo Geens. Vijf minuten later kreeg Leroy Labylle vervolgens de gele kaart getoond van de strak fluitende scheidsrechter Kamphuis. In de 37e minuut volgende de grootste kans van de wedstrijd tot dan toe. Lilipaly ging door over rechts en legde voor. Bij de tweede paal wist een toegesnelde Cambuur-speler echter niet af te ronden. Pieter Nys en Luis Pedro zorgde even later voor een gevaarlijke situatie aan de andere kant van het veld. Het schot van Luis werd door doelman Zeinstra echter naast gebokst. Het spel golfde in die fase op en neer. Een gekrulde bal van Cambuur eindigde één minuut later net naast het MVV-doel. De 42e minuut was vervolgens weer een uitval aan de andere kant. Kelechi Nwakali toonde zijn klasse én lenigheid en lobte de bal over de keeper, maar met een stuit ook over het doel van Zeinstra. Vlak voor rust dacht Patrick N'Koyi nog onreglementair gestuit te worden door een verdediger van Cambuur, maar dat had Kamphuis anders gezien. Derhalve stond het 0-0 bij rust en waren er voor beide ploegen nog alle kansen. 

In de 2e helft nam Cambuur het initiatief meteen in handen. In de 50e minuut werkte de ingevallen Barto de bal uit een vrije trap in de handen van Bo Geens. Acht minuten later was het wel raak voor de invaller-spits. Een goede pass van Monteiro kwam precies goed aan en Barto mikte het leer achter Geens. De spits bleef een plaag voor de MVV-verdediging. In de 61e minuut schoot hij over uit kansrijke positie. Het was billenknijpen voor MVV Maastricht, maar het devies bleef: rustig blijven en scoren. 1-1 zou een verlenging betekenen. In de 74e minuut kwam daar die kans voor MVV. Joeri Schroijen kwam over links goed opzetten en bediende Luis Pedro op maat. Die raakte de bal echter verkeerd, waardoor Zeinstra niet in de verlegenheid raakte. Eén minuut later kreeg diezelfde Zeinstra het wél Spaans-benauwd. Patrick N'Koyi kopte slim achterover en zag zijn bal net over de lat zeilen. Aan de andere kant gaf MVV uiteraard ruimte weg en dus kon Van de Streek een minuut later gevaarlijk worden. Zijn kopbal ging voorlangs. In de 77e minuut pakte Steven Pereira, op de grond liggend, zijn 2e gele kaart in de Play-Offs en wist daarmee dat hij geschorst is voor een eventueel vervolg. Maar dat deerde hem weinig, want na de wissel van Thomas Verheydt voor een sterk spelende Shermaine Marina (79e minuut), was het Steven Pereira die de hoop terugbracht in de harten van alle MVV'ers. Een prachtig bekeken bal van Kelechi Nwakali zette Steven Pereira vrij voor Zeinstra. Met een atletische sprong werkte hij het leer in een boog over de verbouwereerde keeper: 1-1. Cambuur kreeg een morele mokerslag en wist even niet meer waar het moest kijken. Daar profiteerde zes minuten later Luis Pedro bijna van, toen hij over rechts alles en iedereen zijn hielen liet zien en voor het doel eindigde. Zijn schot werd echter gepareerd door Zeinstra. De voor het doel vrij staande Thomas Verheydt riep hem nog toe dat hij de bal beter had kunnen voorleggen. Het werd spannend voor beide teams. In de 88e minuut ging een schot van Cambuur voorlangs en een minuut later mocht Alessandro Ciranni op zijn favoriete plek aanleggen voor een vrije trap. De krul die Ciranni in gedachten had werd er echter door de muur uitgehaald en eindigde als hoekschop. Uit de hoekschop werd Thomas Verheydt net niet bereikt met een steekballetje en Cambuur kon aan de andere zijde counteren. Houtkoop kreeg dé kans op de 2-1 maar schoof naast. En dat was het geluk voor MVV, want in de 92e minuut was er de voorzet van Joeri Schroijen die perfect op maat was voor Thomas Verheydt. Met een boogje kopte de aanvaller de 1-2 binnen en alles en iedereen met een rood-wit hart werd uitzinnig van vreugde. De laatste seconden van de wedstrijd moest Cambuur er nog twee maken. Dat gebeurde niet meer en na het laatste fluitsignaal van Kamphuis stoof iedereen het veld op om het feestje voor het uitvak te vieren. "Roda is de volgende!"

Inderdaad: donderdag 25 mei speelt MVV in De Geusselt in een ongetwijfeld volle bak tegen de rivaal uit Kerkrade (aanvang 19.45 uur). Op zondag 28 mei staat de uitwedstrijd in het Parkstad Limburg-stadion op het programma (14.30 uur). MVV Maastricht én Roda JC gaan het daar uitmaken wie in de Eredivisie speelt volgend seizoen én wie in de Jupiler League.

#LaotUsDruime