HF PO's: MVV Maastricht - SC Cambuur: 1 - 1

MVV en Cambuur in evenwicht in eerste duel (1-1)

Het eerste duel van de halve finale in de Play-Offs tussen MVV en sc Cambuur is in 1-1 geëindigd. Een doelpuntrijk duel hing in de lucht, maar verder dan twee snelle doelpunten kwamen beide ploegen niet.

Door: Stephan van Appeven

Na een eerdere 2-1 winst in de Geusselt en een kansloze 4-0 nederlaag in Leeuwarden trof MVV sc Cambuur voor de derde keer deze jaargang. De Friezen speelden na vijf minuten hun eerste kans bij elkaar. Tissoudali vuurde, Bo Geens redde. Het Maastrichtse antwoord leverde wel succes op in de vorm van een goal. Een gekraakte voorzet van Ricardo Ippel werd bij de tweede paal binnengelopen door Kelechi Nwakali: 1-0. Een minuut later dacht de Geusselt makkelijk aan de tweede goal te komen, maar Patrick N’Koyi speelde zich net niet snel genoeg vrij, nadat de doelman van Cambuur hem de bal in zijn voeten speelde. Het was een drukke fase, want een minuut later had Cambuur het doel in het vizier. Monteiro mikte echter ruim naast. In de 17de minuut kwamen de gasten dan wel langszij. Van der Streek krulde de bal prachtig langs Bo Geens in het doel: 1-1.

Het viel na die gelijkmaker wat stil. Ricardo Ippel maakte de Geusselt weer wakker met een rush over vijftig meter, die tot een einde kwam toen hij het strafschopgebied inliep en gestuit werd door een Cambuur-verdediger. Het was de opmaat voor een behoorlijk Maastrichts kwartiertje. Joeri Schroijen kopte daarin net naast en kwam na een diepe bal van Leroy Labylle net te kort om te kunnen afronden. Schroijen stond ook aan de basis van behoorlijke kansen in de laatste minuten vóór rust. Eerst kopte Emrullah Güvenç zijn voorzet maar net over de kruising en toen hij alleen richting de doelman liep, schoot de linksbuiten niet zelf maar legde hij af op Patrick N’Koyi, die inmiddels alweer in de dekking stond en het afronden onmogelijk werd gemaakt. Geen MVV-voorsprong dus bij rust.

Na de pauze was wéér de eerste kans voor Cambuur. Een snelle vrije trap van Bakker werd bijna door Van der Streek tot goal gepromoveerd. Uit de draai vlamde hij op Bo Geens. Aan de andere kant zat het MVV niet mee. De arbitrage floot Joeri Schroijen ten onrechte voor buitenspel terug, terwijl de linkspoot in de korte hoek raak schoot. MVV was de bovenliggende partij op dat moment. Patrick N’Koyi liet zich wegduwen op het moment dat hij dacht te kunnen uithalen. Maar het was toch echt Joeri Schroijen die de gevaarlijkste MVV’er was. Op het uur probeerde hij het uit een onmogelijke hoek, die ook onmogelijk bleek; op de vuisten van Zeinstra. Met Barto erbij in de spits bij Cambuur na de zestigste minuut, kregen de bezoekers een sterk aanspeelpunt erbij. Net ingevallen mocht hij meteen op doel koppen. Bo Geens pakte klem. Ook Van der Streek kwam even later niet verder dan de handen van de MVV-keeper. Maar het was MVV dat – in tegenstelling tot in de eerste helft – na rust de overhand had. Een omhaal van Patrick N’Koyi (hoog over) en een uithaal van Joeri Schroijen (weer uit een onmogelijke hoek op de vuisten van Zeinstra) waren enkele mogelijkheden. Op aangeven van Luis Pedro was Patrick N’Koyi echter nog dichterbij. Vlak voordat hij gewisseld werd punterde hij over. Op een volgende voorzet van Luis Pedro, mocht de vervanger van N’Koyi, Thomas Verheijdt, het proberen. De invaller kopte tegen de laatste man van de Friezen aan. De winnende in Maastrichts voordeel kwam er echter niet meer. Maar aan de andere kant: het gevreesde Cambuur kwam ook niet in de buurt van een overwinning. Miscommunicatie tussen Shermaine Martina en Bo Geens leverde bijna – uit het niets – alsnog de geel-blauwe winst op, maar Pieter Nys bood de reddende hand voordat Barto dacht binnen te schieten.

MVV moet in ieder geval gaan scoren in Leeuwarden, wil de ploeg de finale van de Play-Offs bereiken. Komende zondag 21 mei om 14.30 uur moet dit dan gaan gebeuren in het Cambuur-stadion.