Helmond Sport - MVV Maastricht: 2 - 3

MVV pakt in slotminuut volle winst in Helmond met dank aan hattrick van gretige Okita

Een wedstrijd pauze heeft spits en clubtopscorer Jonathan Okita duidelijk goed gedaan. De 21-jarige Maastrichtse aanvaller met dubbele paspoort was duidelijk fit, hongerig en gretig. Hij tekende in het uitduel voor de drie MVV-treffers waarvan het laatste exemplaar in de slotminuut viel. Door de 3-2 uitzege doet MVV nog volop mee in de race voor de Play-Offs en staat de ploeg momenteel achtste. Deze plek wordt wel gedeeld met FC Volendam, sc Cambuur, Almere City én FC Dordrecht. Op doelsaldo is MVV Maastricht echter de hoogst geklasseerde van deze vijf. Er zijn nog vier wedstrijden te spelen. De eerste ontmoeting is maandagavond 9 april in eigen huis tegen FC Dordrecht.

Helmond Sport-MVV was een wedstrijd met duidelijk twee gezichten. In de eerste helft een veel beter MVV dat de thuisclub lange tijd in de houdgreep had en ook verdiend naar 0-2 wist uit te lopen. "We moeten leren een dergelijke wedstrijd bij een 2-0 voorsprong dood te maken", zei MVV-coach Ron Elsen na afloop.

Na een voorzichtig aftastend begin was de eerste grote kans in Helmond voor MVV. Jonathan Okita bediende in de achtste minuut Pieter Nys die op zijn beurt Tuur Houben in het strafschopgebied wist aan te spelen. Zijn schot was echter te zacht om doelman Van Gassel in verlegenheid te brengen. Jonathan Okita was enorm alert, dat liet hij een minuut later duidelijk zien. De topscoorder van de Maastrichtenaren haalde vanaf achttien meter vernietigend uit: 0-1.

In de 25e minuut kon Christophe Janssens voorkomen dat na een uitgespeelde aanval Helmond Sport op gelijke hoogte kwam. De vrijgespeelde Janzen kon van dichtbij in knallen maar de MVV'er wist erger te voorkomen. In de 32e minuut liet MVV wellicht het mooiste uitgespeelde Maastrichtse doelpunt van het jaar zien. Een fraaie pass over de hele lengte van het veld van de voet van Dogan Golpek viel precies in de voeten van Alessandro Ciranni. Hij kapte met twee schijnbewegingen zijn tegenstander uit en legde de bal panklaar voor Jonathan Okita. De 21-jarige aanvaller krulde de bal vervolgens fraai in de Helmondse kruising en bracht zijn seizoenstotaal op zestien: 0-2. De Maastrichtenaren hielden de posities op het veld goed bezet . Tot in de 36e minuut. De MVV-verdedigers lieten zich verrassen en werden uitgespeeld. Een voorzet kon daardoor vervolgens simpel door Naudts in het MVV-doel gewerkt worden (1-2).

Na de pauze was weer de eerste mogelijkheid voor MVV. Een pass over de hele lengte van het veld, gelanceerd door Pereira, kwam in de voeten van Alessandro Ciranni die op zijn beurt Tuur Houben op maat bediende. Alleen doelman Van Gassel wenste niet aan Maastrichts succes mee te werken. MVV liet Helmond Sport meer en meer in het eigen spel komen. Vooral lange ballen op de grote aanvallers van Helmond brachten gevaar en ontregelde het spel van de Sterrendragers. Het eerste grote wapenfeit van de thuisclub viel in de 58e minuut te noteren. Een schot vanaf 20 meter zeilde een meter over het Maastrichtse doel. Het was meer dan een waarschuwingsschot want twee minuten later stond de gelijkmaker op het scorebord. Michael Verrips wist in eerste instantie nog fraai in te grijpen, de rebound was echter voor Thomassen die de bal onhoudbaar in de touwen joeg (2-2). Nu leek de wedstrijd uit de handen van MVV te glippen. Vier minuten later ontsnapte het elftal van Ron Elsen zelfs aan een achterstand. Braber kreeg een hoekschop ongelukkig tegen zijn lichaam waardoor de bal niet in maar over het Maastrichtse doel stuitte. Pas in de slotfase kon MVV de eigen wil weer meer aan de tegenstander opleggen.

Een snelle counter, acht minuten voor het einde, bracht MVV na goed samenspel tussen Jonathan Okita en Kelechi Nwakali weer een doelrijpe kans. Nwakali kon uithalen, maar de doelman verschijn als winnnaar uit dat duel. Dat bleef hij ook twee minuten later toen een vrije trap vanaf 23 meter door Alessandro Ciranni goed werd ingeschoten. Het leer werd echter uit de hoek geplukt door de sluitpost van de Brabanders. De honger van de beste man van het veld - Jonathan Okita - bleek echter nog steeds niet gestild. In de slotminuut zette hij koers naar een strakke voorzet van Alessandro Ciranni. Niet alleen knikte hij doelpunt nummer 17 binnen, maar ook de winnende 3-2 voor MVV.

"Dit is goed voor het team. Belangrijk in de race om de Play-Offs. Ik ben tevreden", zei Okita direct na afloop." Ook Ron Elsen was tevreden. "We kunnen fases prima domineren. Niet de hele wedstrijd. Daar moeten we aan werken. Natuurlijk pompt Helmond in de tweede helft de ballen naar voren. Bijna op iedere positie waren de Brabantse spelers groter dan die van ons. Daar hadden we het in de tweede helft een tijdlang moeilijk mee. Onze ploeg heeft echter het karakter om constant op zoek te blijven naar de winst. En mooi ook dat dit dan beloond wordt en de bal gunstig voor ons viel."

De volgende wedstrijd speelt MVV Maastricht op maandag 9 april. In het eigen Stadion De Geusselt komt FC Dordrecht op bezoek. Aanvang: 20.00 uur.

Opstelling MVV: Michael Verrips, Christophe Janssens, Samy Mmaee (66. Shermar Martina), Steven Pereira, Pieter Nys, Alessandro Ciranni, Luc Mares, Jonathan Okita, Dogan Golpek (71. Joeri Schroijen), Tuur Houben (83. Shermaine Martina), Kelechi Nwakali.

Scheidsrechter: Oostrom. Gele kaarten: Kelechi Nwakali (54e minuut, geschorst voor volgende duel) Christophe Janssens (57e minuut),48. Ron Janzen, Helmond Sport)