Fortuna Sittard - MVV Maastricht: 2 - 3

Koppositie MVV een feit na derbyzege in Sittard (2-3)

MVV is koploper! En uitgerekend bij buurman Fortuna Sittard werd die zege vrijdag 18 november jl. behaald. Luid toegezongen door de eigen fans, alsof MVV thuis speelde, worstelden de Sterrendragers zich op een moeilijk veld naar de derbyzege en de eerste plaats.

Door: Stephan van Appeven

In het eerste kwartier werd MVV afgebluft door een enthousiast Fortuna. Op een dramatisch veld was goed voetbal weliswaar onmogelijk, maar de thuisploeg was daarnaast ook overal een stap eerder, zonder dat dit overigens echt gevaar opleverde. In dat eerste deel was de eerste mogelijkheid namelijk voor MVV. Kelechi Nwakali schoot van net buiten het strafschopgebied een meter over. Na vijftien minuten kwam het duel meer in evenwicht en had MVV de slechte mat zich wat meer eigen gemaakt. Een individuele actie van Kelechi Nwakali was nodig om het tot dan toe saaie duel open te breken. Na een mooie dubbele passeerbeweging werd de Arsenal-huurling vlak voor de doelman gevloerd. Aan Thomas Verheydt de taak om te doen wat collega Alessandro Ciranni tegen Telstar naliet: een penalty benutten. En ook Verheydt leek daar niet in te slagen. Doelman Ter Wielen redde zijn inzet, maar werd tot woede van de Fortuna-aanhang teruggefloten. De doelman kwam te snel van zijn lijn af bij zijn redding en de penalty moest opnieuw, zo besliste de scheidsrechter. Thomas Verheydt liet zijn tweede elf meter kans niet onbenut en mikte nu wel raak: 0-1. Een kleine tien minuten later vocht Fortuna zich naar de gelijkmaker. Een eerdere poging van Van Hout (volley) ging nog naast, maar na 36 minuten mikte de buitenspeler wel raak toen Steven Pereira een vrije trap pardoes voor de voeten van de aanvaller liet belanden. Die haalde uit: 1-1.

MVV leek die tegenslag vier minuten later alweer te verwerken. Een mislukte voorzet van Joeri Schroijen eindigde op de binnenkant van de paal en tot ontzetting van de MVV-fans niet in het doel. De grootste kans op een hernieuwde voorsprong was echter voor Pieter Nys. De middenvelder kreeg de bal op een presenteerblaadje van Thomas Verheydt, maar mikte in vrije positie voor de doelman ruim over. En van die onzorgvuldigheid profiteerde Fortuna. MVV kreeg de bal in de blessuretijd van de eerste helft achterin niet opgeruimd waarna Smeets met een droog schoot afdrukte: 2-1.

De waarschijnlijke donderspeech van Ron Elsen in de rust deed wonderen, want MVV herstelde de schade direct na rust. Goed doorgaan van Joeri Schroijen, die bij de eerste paal Thomas Verheydt zag verlengen, leverde de 2-2 op. De bal viel via de binnenkant van de paal binnen. Alweer de zevende treffer van Verheydt. Vijf minuten daarna ging MVV erop en erover, want pakte opnieuw de leiding. Weer was Thomas Verheydt belangrijk. Hij kopte de bal panklaar voor de voeten van Pieter Nys, die vlak voor de lijn binnentikte. Even leek MVV vervolgens Fortuna helemaal bij de keel te pakken, maar de druk die sinds de aftrap van het tweede bedrijf ontstond, verdween ook weer als sneeuw voor de zon enkele minuten na de 2-3. MVV zakte wat terug en zag De Regt centimeters naast koppen na een uur. Zeven minuten later werd de gelijkmaker al zo goed als geteld. Een loepzuivere vrije trap van Smeets knalde via de onderkant van de lat terug het veld in; MVV ontsnapte. Het geluk van de koploper? Het bleek het geluk van de koploper, want MVV trok de voorsprong over de streep omdat Fortuna niet bij machte bleek het sterke Maastrichtse verdedigingsfort te kraken. En er was ook hulp nodig vanaf andere velden, want omdat VVV Venlo niet won bij NAC Breda, schuift MVV door de zege op van plek 2 naar 1. Vanaf nu is MVV dus lijstaanvoerder en de te kloppen ploeg. FC Den Bosch gaat een eerste poging wagen, volgende week vrijdag in de Geusselt.

Fotoverslag