Fortuna Sittard - MVV Maastricht: 3 - 0

MVV moet in zware derby meerdere erkennen in Fortuna Sittard (3-0)

Op een zwaar en moeilijk bespeelbaar veld heeft MVV Maastricht in een spectaculaire derby niet van Fortuna Sittard weten te winnen: 3-0. Voor het eerst sinds 2011 leed MVV schipbreuk in Sittard. Een overwinning waar uiteindelijk niets op af te dingen viel.

MVV doorstond de eerste 15 minuten in Sittard relatief makkelijk op een soppig veld waar combinatievoetbal vrijwel onmogelijk was. Doelman Michael Verrips had in de beginfase twee eenvoudige reddingen nodig om orde op zaken te houden.

Vanaf de 20e minuut nam de Sittardse druk steeds verder toe. Vooral via links was er constante Fortuna-dreiging. De grootste kans voor de thuisclub viel in de 22e minuut te noteren. De binnenkant van de paal en het lichaam van Shermar Martina voorkwamen succes voor Fortuna. Een minuut later nam Stokkers het Maastrichtse doel koppend onder vuur. Nu verdween de bal net naast het doel. De Sittardse formatie van de trainers Hofland en Braga bleef het betere van het spel hebben maar MVV loerde op de snelle omschakeling. In de 27e minuut leek dat zijn vruchten af te werpen. Na een goede omschakeling liet Jonathan Okita een gouden kans op de 0-1 onbenut. Een verre uittrap van Michael Verrips belandde achter de Fortuna-defensie, direct in de voeten van Okita. Hij mocht alleen op doelman Özer af maar de aanvaller schoot de bal recht in de handen van de goalie.

In de 38e minuut was Fortuna aan de andere kant opnieuw dicht bij een voorsprong. Stokkers speelde zich op de rand van het strafschopgebied zelf fraai vrij waardoor hij plots oog in oog stond met doelman Michael Verrips. De laatstgenoemde kon de bal echter met een goede parade tot hoekschop werken. Fortuna reeg inmiddels de kansen aan elkaar. In de 41e minuut was het Semedo die in het strafschopgebied het doel onder vuur kon nemen. Vrouwe Fortuna was in dit geval met MVV, opnieuw vond het leer namelijk het Maastrichtse net niet. In blessuretijd van de eerste helft - waarin Fortuna 72 procent van de tijd balbezit had - was het geluk voor MVV op. Dianessy kapte op links twee MVV'ers mooi uit en kromde de bal in de uiterste hoek, onhoudbaar voor Michael Verrips: 1-0.

Na de thee verzuimde MVV direct de gelijkmaker binnen te werken. Jonathan Okita ontsnapte op rechts en bediende de vrij voor het doel staande Atilla Yildirim. Zijn inzet was echter te onnauwkeurig en zwak waardoor doelman Özer redding kon brengen. De wedstrijd werd opener en MVV leek meer grip op de tegenstander te krijgen. Via Joeri Schroijen kwam Atilla Yildirim in de 53e minuut dan ook in een kansrijke positie maar ook deze keer was de Fortuna-doelman winnaar. En zoals zo vaak in het voetbal, als je zelf de kansen in deze fase niet weet te benutten, dan doet de opponent dat wel. In de 62e minuut ging Steven Pereira in het strafschopgebied een duel aan met Cantwell. Volgens Higler niet volgens de regels: de scheids legde de bal op de stip. Semedo liet zich dit buitenkansje niet ontnemen: 2-0. MVV, dat zo goed aan de tweede helft begonnen was, leek danig onder de indruk van deze tegenslag.

MVV wisselde aanvallend op zoek naar de aansluitingstreffer. In de 80e minuut was de thuisclub echter dicht bij een volgende treffer. Steven Pereira werd in een sprintduel afgetroefde door Stokkers die vervolgens buiten het bereik van Verrips de paal raakte. Invaller Askovski verzuimde zijn team in de 82e minuut een volgende keer te laten juichen. Hij schoof in kansrijke positie de bal naast. In de tegenaanval kreeg invaller Dean Koolhof een mooie gelegenheid om de achterstand te verkleinen. Ook hij vond zijn meerdere in doelman Özer.

In de 85e minuut werd Tuur Houben binnen de beruchte lijnen van het strafschopgebied neergelegd: penalty, wees Higler voor de 2e maal deze avond. Verdediger Shermar Martina ging achter de bal staan maar schoot de bal hoog de tribunes in. Voor Martina - de laatste weken prima op dreef - was de gifbeker in deze wedstrijd nog niet leeg. In de 88e minuut maakte hij een overtreding en kreeg hij zijn tweede gele kaart in deze wedstrijd en moest hij met rood van het veld. Opnieuw in blessuretijd wist Fortuna de eindstand te bepalen. Terwijl MVV op zoek ging naar de 2-1, schakelde de Sittarde aanval snel om en counterde invaller Askovski alleen op Michael Verrips af. Zijn schuiver eindigde onder Verrips door in het doel, waardoor de eindstand op 3-0 werd bepaald.

MVV Maastricht speelt vrijdag 9 maart alweer de volgende competitiewedstrijd. Thuis is dan Jong FC Utrecht te gast in Stadion de Geusselt. De wedstrijd wordt gespeeld om 20.00 uur. 


Opstelling MVV Maastricht: 
Michael Verrips, Christophe Janssens (67. Tuur Houben), Shermar Martina, Steven Pereira, Atilla Yildirim (75. Dogan Dolpek), Joeri Schroijen, Pieter Nys, Alessandro Ciranni 75. (Dean Koolhof), Luc Mares, Jonathan Okita, Kelechi Nwakali.

Opstelling Fortuna Sittard: 
Özer, Schuurs, Heerings, Dammers, Stokkers, Dianessy, Essers, Semedo (77. Askovski), Smeets (61. Kojic), Hutten, Cantwell (90. Vidigal).

Scheidsrechter Higler. Rode kaart: Shermar Martina (2x geel), Gele kaart: Christophe Janssens (MVV), Joeri Schroijen (MVV), Stokkers (Fortuna), Schuurs (Fortuna), Askovski (Fortuna), Özer (Fortuna).