Finale PO's: Roda JC - MVV Maastricht: 1 - 0

MVV mist promotie na kleine nederlaag (1-0)

MVV speelt volgend seizoen helaas niet in de eredivisie. De allesbeslissende uitwedstrijd om promotie bij Roda JC ging met 1-0 verloren. En dat zorgde voor tranen bij de MVV-spelers na het laatste fluitsignaal.

Door: Stephan van Appeven

Na de 0-0 van afgelopen donderdag zat MVV in ieder geval in een betere uitgangspositie dan het na één wedstrijd in de halve finale zat. Want aan een gelijkspel van 1-1 of hoger zou de eredivisie een feit zijn. En naar die bevrijdende uitgoal ging MVV standvastig op zoek. Luis Pedro was in de eerste helft daarin vaak het gevaarlijke middelpunt. De rechtsbuiten haalde met links uit na tien minuten, maar zag Van Leer namens Roda redden. De thuisploeg meldde zich in de persoon van Auassar, die een vrije trap hard naast poeierde. Daarna was het weer de beurt aan MVV, dat na een hachelijke klutssituatie in de doelmond via Pieter Nys de trekker niet overhaalde. Zijn inzet werd geblokt.

Een tegenslag voor MVV in de zoektocht naar scorend succes was de 1-0. Uitgerekend Werker, oud-MVV’er, knikte na 26 minuten de 1-0 uit een corner binnen. Rechtsback Dijkhuizen deed even later bijna hetzelfde, maar die had het vizier minder gericht: naast. MVV moest zich even herpakken na die tegenslag, maar kwam langzaam weer in de flow van goede aanvallen. Maar steeds scheelde het centimeters of ontbrak het aan geluk. Voor Kelechi Nwakali scheelde het wel wat meer. Na een goede individuele actie lepelde hij de bal een meter of twee over. MVV hield in het slot van die eerste helft het gas volop ingeduwd. Joeri Schroijen leverde twee te zwakke schoten en een uithaal van Luis Pedro werd weggebokst. Diezelfde Luis Pedro was in de laatste minuut van de eerste helft erdoor, maar Van Leer was net op tijd bij de bal om weg te rossen. En ook Alessandro Ciranni, die vanaf randje zestien meter schoot, rondde in de blessuretijd van de eerste helft niet af. Ook zijn inzet werd geblokt. Maar het was duidelijk: Roda wankelde en MVV weigerde de trekker over te halen.

Wat er ook gebeurde, MVV moest scoren na rust om de promotiedroom in leven te houden. Alessandro Ciranni deed daartoe een eerste poging. Zijn vrije trap ging echter ruim over. Drie minuten later had MVV bijna aan één goal niet genoeg gehad voor promotie. Steven Pereira liet de bal onder zijn voet doorlopen en zag Ajagun ontsnappen. Bo Geens was op tijd paraat om dat gevaar te verijdelen. Een 1-0 achterstand dus nog steeds: één goal maken dus. Een klusje dat MVV al eens klaarde, maar dat wel een stuk lastiger werd toen eerste Kelchi Nwakali met een blessure naar de kant moest en vervolgens Nick Kuipers met rood het veld moest verlaten. De MVV-captain zou volgens de videobeelden van scheidsrechter Janssen hebben nagetrapt. Het laatste half uur dus met tien man. Een minuut na die veldverwijzing had Gnjatic de wedstrijd kunnen beslissen. Van dichtbij mikte hij echter ruim over. MVV dan. Dat bleef eigenlijk ook met een speler minder de betere ploeg. Maar er doorheen kwam MVV zo goed als niet meer. Van afstand dan maar, dacht Ricardo Ippel. Zijn inzet werd geblokt. Een kopballetje van Thomas Verheydt verdween over. En ook een volley van Emrullah Güvenç (over) bracht geen succes. Maar ondanks dat MVV aanvallend weinig grote kansen meer kreeg, beleefden de Roda-fans de tweede helft in angst en beven. Want heel overtuigend was het aan Kerkraadse zijde zeker niet. Toch had invaller Djim de 2-0 op zijn schoen in de laatste minuut. Na een counter bracht Bo Geens van dichtbij redding. Nog één keer MVV dan: in een alles of niets poging kopte Thomas Verheydt in de zevende minuut van de extra tijd over.

Geen promotie voor MVV. Maar wat een week was het. Een week waarin heel Maastricht volop meeleefde met het lot van MVV, dat helaas ook volgend seizoen in de Jupiler League ligt...