Finale PO's: MVV Maastricht - Roda JC: 0 - 0

Promotie stap dichtbij voor MVV na enerverend gelijkspel (0-0)

MVV heeft na een uitstekende wedstrijd met 0-0 gelijkgespeeld tegen rivaal Roda JC. De Maastrichtenaren waren, vooral na rust, de betere maar vergaten zichzelf te belonen. Desondanks is de kans op promotie met dit gelijke spel wellicht alleen maar groter geworden.

Door: Stephan van Appeven

Een vol stadion, prachtig weer en de ideale tegenstander: alle ingrediënten voor een echte finale waren aanwezig in de Geusselt. Eredivisie stond op het spel. En die gedachte leek aanvankelijk enigszins nerveus door MVV te worden opgevat. De ploeg van Ron Elsen stond in de eerste vijf minuten onder enorme druk. Roda JC wilde al snel een gaatje slaan met de thuisploeg. Oud-Sterrendrager Van Hyfte deed daartoe een eerste poging. Na een goede aanval schoot de Belg centimeters voorlangs, ook dankzij de vingertoppen van Bo Geens. Uit de daaropvolgende hoekschop was het alsnog bijna 0-1. Na een kluts maaide Ricardo Ippel maar net over de eigen kist. Roda bleef in die fase doordrukken. Een schot van Van Hyfte werd geblokt en in diezelfde minuut mikte Schahin met een volley over. De eerste keer dat MVV uitbrak moest doelman Van Leer ook meteen aan de bak. Hij had een schot van Joeri Schroijen klem. De linksbuiten van MVV was twee minuten later wederom gevaarlijk. Uit de draai mikte Joeri Schroijen net naast. Het vurige eerste kwartier mocht Roda JC kansrijk afsluiten. Een vrije trap van Auassar ging een halve meter over de kruising van Bo Geens.

Het werd na die eerste vijftien minuten wat rustiger in dit hete duel. Het uitverkochte stadion veerde pas in de 24ste minuut weer op. Patrick N’Koyi werd na goed werk van Luis Pedro vrij voor het doel gezet, maar mikte op de vuisten van de keeper. Het antwoord van Roda kwam in de persoon van de kleinste op het veld: Ajagun. Die kopte na een lange ingooi in de handen van Bo Geens. Geen minuut later dacht de Geusselt een zekere goal te mogen begroeten. Want dat zijn de vrije trappen van Alessandro Ciranni immers vaak. Dit keer niet. De muur kraakte zijn poging. Het laatste woord in de eerste helft was wederom aan MVV. Een vlijmscherpe voorzet van de goed spelende Luis Pedro ging maar net voorbij aan Patrick N’Koyi.

En hoe scherp Roda startte aan de eerste helft, zo jaagde MVV in het begin van de tweede helft snel op een eerste treffer. Leroy Labylle deed de eerste poging: een schot in de korte hoek ging naast. Vijf minuten later was de mogelijkheid tot voorsprong wat groter. Na een lange bal van Pieter Nys kwam Patrick N’Koyi alleen voor de doelman maar schoof de bal centimeters langs de verkeerde kant van de paal. De spits kreeg een herkansing na goed voorbereidend werk van Leroy Labylle, maar ook nu scoorde Patrick N’Koyi niet; hij raakte de vuisten van Van Leer. MVV was in die fase zo druk aan het aanvallen dat de verdedigende stellingen even wat onderbezet waren. Dit resulteerde in een volledig vrijstaande Van Hyfte, die aflegde op Ajagun, en die zag zijn inzet van de lijn getrapt worden door man of the match Shermaine Martina. Van Hyfte kreeg niet lang daarna weer een reuzekans. Dit keer blokte Alessandro Ciranni een inzet van dichtbij.

MVV speelde een puike tweede helft. Met de steun van de 8.800 toeschouwers speelde de ploeg verzorgd voetbal dat weer op het niveau was van vóór de winterstop. MVV speelde eredivisiewaardig die tweede helft. Maar op het scorebord werd het verschil niet gemaakt. Ook Alessandro Ciranni, weer uit een vrije trap, schoot net niet met scherp (halve meter over). Diezelfde MVV-rechtsback leverde een minuut later, na een prachtaanval, een piekfijne voorzet op Patrick N’Koyi, die dit keer over kegelde. Een voorzet van Luis Pedro werd vervolgens uit paniek door Werker over zijn eigen doel gewerkt. MVV jaagde op de voorsprong en beet zich volledig vast in de Kerkradenaren. Ook Joeri Schroijen, die tien minuten vóór het einde de zestien meter in dribbelde, kreeg de 1-0 niet op het bord. Hij pegelde het leer voorlangs. Na een counter, enkele minuten later, bediende diezelfde Joeri Schroijen Pieter Nys net niet op maat. De Belg kreeg de bal net achter zich en mikte naast. Bracht het invallende ‘Bies’ (Thomas Verheydt) die verdiende 1-0 dan op het bord? Hij was dichtbij, maar mikte met het hoofd net naast. Shermaine Martina dan misschien? Na de bal mooi vrij te hebben gemaakt, schoot de uitstekende stand-in voor Steven Pereira centimeters naast. Nee, MVV ging zichzelf niet belonen en mocht nog van geluk spreken dat die kleine Ajagun van Roda JC in de blessuretijd de bal niet goed op het hoofd kreeg.

Maar wat zegt die 0-0? Die zegt dat MVV aan elk gelijkspel hoger dan 0-0 zondag (uit in Kerkrade om 14.30 uur) genoeg heeft voor promotie. Elke overwinning is uiteraard ook voldoende om de markt die dag om 19.00 uur vol te krijgen. Het worden nog spannende dagen…