FC Volendam - MVV Maastricht: 3 - 3

MVV vliegt onnodig uit de KNVB-beker na verlies in penaltyserie tegen Volendam

Door een 5-4 verlies (na penaltys) en een 3-3 stand na reguliere speeltijd en verlenging, ligt MVV Maastricht voor het tweede jaar op rij in de eerste ronde uit de KNVB-beker. Na een comfortabele 0-2 én 1-3 voorsprong gaf de ploeg van trainer Ron Elsen het alsnog weg in Volendam. Tuyp was in de reguliere speeltijd de beul van de Maastrichtenaren. Hij scoorde drie keer.

Het was FC Volendam dat het beste van het spel had in de eerste 15 minuten. Daarna nam MVV Maastricht het heft in eigen hand. Dat leidde tot forse dreiging via de rechterflank, waar Luis Pedro met zijn acties verdediger Kok een lastige avond bezorgde. Het was diezelfde Pedro dan ook die in de 20e minuut een goede actie afrondde met een schot onder oud MVV-doelman Verhulst door: 0-1. MVV werd meer en meer gevaarlijk en beloonde het goede spel met een fantastische goal toen Thomas Verheydt zich geen moment bedacht en vanaf 40 meter, uit de draai, uithaalde. De bal vloog over de voor zijn doel staande Verhulst en plofte binnen: 0-2. Een wereldgoal die de Maastrichtenaren in een zetel zette. Bij rust was het dan ook 0-2 en leek er geen vuiltje aan de lucht in Volendam.

Meteen na rust nam Volendam het initiatief weer terug in handen. De gastheren waren feller en agressiever en MVV leek enigszins flegmatiek uit de rust te zijn gekomen. Via een één-twee in de 51e minuut werd Tuyp voor het doel van Bo Geens gevonden. De Belgische sluitpost keerde de inzet van de goalgetter in eerste instantie nog wel, maar moest de tweede keer capituleren: 1-2. Het leek alsof de wedstrijd uit handen van de Maastrichtenaren glipte, maar net op dat moment herpakten de bezoekers zich. Via een prachtige aanval over enkele schijven kwam de bal bij Joeri Schroijen voor de voeten die met buitenkant links het net achter Verhulst vond: 1-3. Het evenwicht in het spelbeeld was daana ook weer terug. Tot aan de 70e minuut. Wederom was het Tuyp, die bij de tweede paal de bal binnen joeg: 2-3. FC Volendam, dat geslagen leek in de eerste helft, geloofde er weer in en zag dat geloof beloond na een sublieme lob van Tuyp in de 79e minuut. In de laatste tien minuten was het enkel Voledam nog dat aanspraak mocht maken op de overwinning in de reguliere speeltijd, maar dat doelpunt viel niet.

In de verlenging ging het spel weer op en neer. Zowel MVV als FC Volendam kregen in de eerste helft van de verlenging enkele mogelijkheden, maar beide keepers hielden hun doel schoon. Dat gebeurde in de tweede helft van de verlenging ook, maar dat was meer te danken aan Bo Geens dan aan keeper Verhulst. Die laatste kreeg nauwelijks meer iets te doen. Bo Geens echter, plukte in de 115e minuut nog een vrije trap van Van Kippersluis uit de kruising. Het leidde allemaal niet meer tot doelpunten en de wedstrijd eindigde na 120 minuten in 3-3. 

De penaltyserie startte met een gestopte penalty van Evers, maar scheidsrechter Kooij oordeelde dat keeper Bo Geens te vroeg van de lijn afkwam. Evers mikte zijn herkansing wél binnen en zag zijn ploeggenoten dat vervolgens allemaal doen. Florian Loshaj, de vijfde penaltynemer van MVV Maastricht kreeg de zware last op zijn schouders om de laatste, gelijkmakende penalty op zich te nemen. Tot dan toe hadden Kelechi Nwakali, Alessandro Ciranni, Shermaine Martina én Joeri Schroijen alle vier hun plicht gedaan. De jonge middenvelder mikte echter te hoog en schoot over. Het was een zure afsluiter van een enerverende en spannende avond, waarin MVV Maastricht zichzelf voor haar goede spel weigerde te belonen.