FC Utrecht - MVV Maastricht: 2 - 0

Strijdbaar MVV gaat eervol ten onder in Utrecht (2-0)

MVV heeft in de eerste ronde van de TOTO KNVB Beker niet voor een verrassing kunnen zorgen. Op bezoek bij Eredivisionist FC Utrecht hielden de Sterrendragers een uur lang gelijke tred, maar uiteindelijk moesten de Maastrichtenaren toch hun meerdere erkennen: 2-0.

De verwachting was dat FC Utrecht tijdens de eerste thuiswedstrijd onder de jarige Dick Advocaat wel even over MVV heen zou lopen. Daar was vanaf de eerste minuut weinig sprake van, ondanks dat de gastheren het meeste de bal hadden. Dat vele balbezit werd echter niet omgezet in doelrijpe kansen en MVV hield de poort in het eerste kwartier uitstekend dicht. Alleen Gustafson kreeg een aardige mogelijkheid, maar zijn schot werd onderweg gekraakt. Met het uitblijven van Utrechtse kansen groeide het zelfvertrouwen van MVV, dat steeds vaker op de vijandelijke helft durfde te voetballen. Na een halfuur spelen leverde dat een prima poging van Asumah Abubakar op, die rakelings over vloog.

Na het eerste halfuur speelde de wedstrijd zich voornamelijk op het middenveld af en hield MVV de Utrechtse Eredivisionist in evenwicht. Bij vlagen probeerden de Sterrendragers zelf gevaar te stichten. Voorzetten van Shermaine Martina en Joeri Schroijen gingen net aan hun doel voorbij. FC Utrecht teerde voornamelijk op hoekschoppen, maar ondanks een optisch overwicht voor de luchtmacht van de Domstedelingen wist Luuk Koopmans de voorgeslingerde ballen keer op keer te vangen. Vlak voor de pauze nam MVV bijna de leiding. Wederom bezorgde Asumah Abubakar de Utrecht-defensie hoofdbrekens en vuurde hij met gevaar op het doel van Jensen. Die zag tot zijn opluchting de poging over zijn lat heen scheren.

Advocaat leek zijn ploeg in de rust op het hart gedrukt te hebben om directer de weg naar het Maastrichtse doel te zoeken. De passes van de thuisploeg gingen over steeds grotere afstanden en bereikten hun doel vaker, waardoor het Utrecht-gevaar toenam. In de 51e minuut moest Luuk Koopmans ingrijpen na een van richting veranderde poging van Klaiber, waarna hij ook een inzet van Gustafson over zijn doel zag verdwijnen. De druk van de gastheren werd de MVV-defensie na een uur spelen te veel. Kerk werd neergelegd in een woud van Maastrichtse benen en scheidsrechter Van de Kerkhof kende FC Utrecht een penalty toe. Dessers schoot FC Utrecht vervolgens vanaf de stip op een 1-0 voorsprong. In eerste instantie leek de achterstand een tik te zijn voor MVV, dat moest toezien hoe de thuisploeg op zoek ging naar de tweede treffer. Dat deed het echter niet met scherp en langzaam maar zeker leken de mannen van Ron Elsen te beseffen dat een resultaat nog steeds mogelijk was.

Met Tuur Houben voor Hawbir Moustafa zette MVV de weg naar voren in en tien minuten voor tijd maakte Görtler de opdracht iets eenvoudiger voor de Maastrichtenaren. Hij kreeg een directe rode kaart na een charge van achteren op Ricardo Ippel, maar twee minuten later was het alweer tien tegen tien. Joeri Schroijen zou een schoppende beweging hebben gemaakt en werd ook van het veld gestuurd. Met nog maar twintig spelers op het veld zette MVV nog één keer alles op alles om een verlenging af te dwingen. Pieter Nys zag een schot over de doellat heen vliegen en Luuk Koopmans ging bij een hoekschop diep in blessuretijd mee naar voren. Die hoekschop werd echter afgeslagen, waarna de thuisploeg eenvoudig uitbrak en via Nick Venema het duel in het slot gooide: 2-0. Daarna werd er direct afgefloten, waardoor MVV met opgeheven hoofd het bekertoernooi moest verlaten.

Aanstaande maandag speelt MVV wederom in Utrecht. Dan treft het de beloften van FC Utrecht. Die wedstrijd begint op 1 oktober om 20:00 uur.