FC Twente - MVV Maastricht: 0 - 1

MVV stunt in Enschede en wint van FC Twente: 0-1

MVV Maastricht heeft in de Grolsch Veste tegen Eredivisie-degradant en kampioenskandidaat FC Twente gestunt door met 0-1 te winnen. Anthony van den Hurk tekende na een uur spelen met een kopbal voor de uiteindelijk winnende treffer. Door deze zege klimt MVV naar een (gedeelde) achtste plek.

Met drie wijzigingen in de basiself startte MVV aan de pittige klus tegen Twente. Shermaine Martina, Asumah Abubakar en Maxime Gunst begonnen op de bank terwijl Dimitri Lavalée, Jérome Deom en Joeri Schroijen (terug van een schorsing) in de basis startten.

De eerste helft had MVV de zaken perfect voor elkaar in stadion De Grolsch Veste, waar 25.100 toeschouwers aanwezig waren. Een totaal andere ambiance voor de Maastrichtse Sterrendragers gelet op het feit dat de laatste uitwedstrijd in de Galgenwaard tegen Jong FC Utrecht voor 250 geïnteresseerden werd afgewerkt. FC Twente had moeite om door de goed opgestelde Maastrichtse defensie te komen. De Tukkers waren steeds op zoek naar de vrije man maar vonden deze niet omdat de MVV'ers in alle linies heel strak dekten.

In de twintigste minuut was de eerste echte kans van de wedstrijd zelfs voor MVV. Een voorzet vanaf rechts van Jérome Deom belandde bij Joeri Schroijen op zijn voet. Alleen de hoek was zodanig moeilijk dat de bal ver naast het doel verdween.  FC Twente zette hier in de eerste akte slechts één echte snel uitgevoerde aanval tegenover die uiteindelijk geen doelgevaar opleverde.

In het tweede bedrijf vonden de Tukkers elkaar direct na de hervatting iets sneller en beter. Logisch dan ook kwam het eerste gevaar van FC Twente. Een vrije schop vanaf 20 meter van Hölscher verdween in de 53e minuut een halve meter naast het MVV-doel. Slordig spel in de Maastrichtse achterhoede zorgde ervoor dat in de 58e minuut Aitor een kleine kans kreeg. Hij kon vanaf de zijkant oprukken naar het MVV-doel maar zijn schot verdween ruim naast.

In de 60e minuut de eerste echte mooi uitgevoerde aanval van MVV. Ricardo Ippel ontfutselde de bal en zette een snelle Maastrichtse aanval op rechts op. Marnick Vermijl zette daarop de bal voor precies op het hoofd van Anthony van den Hurk, die doelman Drommel geen schijn van kans gaf: 0-1. Een reactie liet niet lang op zich wachten. Een snelle aanval van FC Twente in de 62e minuut die uiteindelijk in de voeten van Aitor belandde. Zijn indraaiend schot werd fraai uit het doel gewerkt door doelman Luuk Koopmans. In de 68e minuut ontsnapte MVV aan de gelijkmaker. Een voorzet werkte Oosterwijk tegen de Maastrichtse paal. In de 70e minuut zette Twente alles op de aanval en bracht de gepasseerde topscorer Boere als tweede centrumspits in het veld. Hij zorgde direct voor gevaar en had bij zijn eerste balcontact de Tukkers op gelijke hoogte kunnen brengen. Een afgemeten voorzet belandde op het hoofd van de totaal vrijstaande Boere. Zijn van dichtbij hard ingekopte bal spatte echter uit elkaar op de vuisten van Luuk Koopmans.

Een wereldactie van Asumah Abubakar in de 77e minuut. Vanaf eigen helft begon hij aan een solo, passeerde diverse FC Twente-spelers om vervolgens Joeri Schroijen aan te spelen. Deze tikte de bal terug naar Abubakar die zich in het strafschopgebied vrij wist te kappen. Zijn inzet werd echter  door Twente-doelman Drommel met een uiterste krachtinspanning uit de hoek geranseld.

Boere deed in de 80e minuut opnieuw van zich spreken. Een voorzet schoof hij vanaf 12 meter richting het MVV-doel. Buiten bereik van Luuk Koopmans trof de bal opnieuw de paal. In de tegenaanval was het Ricardo Ippel die voor gevaar zorgde. Hij haalde van 20 meter uit, de bal verdween echter nipt aan de verkeerde kant van de paal. In de 85e minuut ontsnapte MVV opnieuw aan de gelijkmaker. Een harde voorzet schoot net voorbij Boere die vanaf vijf meter leek in te tikken. Ook deze keer was de sterk spelende Luuk Koopmans de winnaar. Samen met de 200 meegereisde Maastrichtse supporters, die geruime tijd de 24.900 FC Twente-supporters wisten te overstemmen met hun gezang, werd de zege uitgebreid op het veld gevierd.

Aan de ongeslagen status van MVV Maastricht in uitwedstrijden komt zodoende geen einde. Inmiddels werden 11 van de 14 punten behaald buiten De Geusselt.

De volgende wedstrijd van MVV is aanstaande vrijdag 19 oktober. Om 20.00 uur heet in De Geusselt Jong PSV de tegenstander.

Opstelling MVV: Luuk Koopmans, Marnick Vermijl (78. Hawbir Moustafa), Shermar Martina, Luc Mares, Dimitri Lavalée, Ricardo Ippel, Pieter Nys, Jérome Deom (70. Shermaine Martina), Joeri Schroijen, Tuur Houben (64. Asumah Abubakar) en Anthony van den Hurk.

De cijfers: FC Twente-MVV Maastricht 0-1. Toeschouwers: 25.100. Gele kaarten: Shermaine Martina Lavalée (MVV), Boschker (keeperstrainer), Aitor, Ramos (FC Twente) Scheidsrechter: Dieperink.