FC Oss - MVV Maastricht: 0 - 3

Belangrijke overwinning MVV in Oss (0-3)

Met een 0-3 overwinning in Oss tegen de plaatselijke FC, heeft de ploeg van trainer Ron Elsen maandag 6 februari jl. goede zaken gedaan. Met de drie punten in de pocket zag het koploper VVV Venlo verliezen, net als runner-up Jong Ajax en achtervolgers sc Cambuur en FC Eindhoven. 

Na het teleurstellende gelijke spel in de eigen Geusselt, drie dagen eerder, tegen Achilles'29 (0-0), wist MVV wat het te doen stond in Oss: winnen en drie punten pakken. Met die opvatting startte de Sterrendragers de wedstrijd en dat was ook te zien. Er werd hoog druk gezet en iedereen zat fel op de bal én de man. De eerste kans was dan ook voor Luis Pedro. Keeper Ronald Koeman, inderdaad de zoon van, voorkwam echter een vroege achterstand voor de thuisploeg. Even later was FC Oss zelfs dichtbij de openingstreffer. Goed terugleggen van Jansen zorgde ervoor dat Bakx in stelling werd gebracht. Die mikte vanuit kansrijke positie naast. Het was de opmaat naar meer kansen voor de bezoekers. Eerst schoot Thomas Verheydt rakelings naast het doel van Koeman. Vervolgens werd de grote spits in de 16 meter omver geduwd door een Osse-verdediger. Scheidsrechter Bax wuifde het penaltyverzoek echter resoluut weg. Vijf minuten later ontving Luis Pedro eerst een gele kaart na een schwalbe net buiten de 16 meter, maar één minuut later was de rappe aanvaller wederom in kansrijke positie. Daar werd hij echter onreglementair gestuit door een verdediger van FC Oss. Alessandro Ciranni zette zich achter de bal en mikte de toegekende vrije trap naast. In de 25e minuut van de wedstrijd was er aan de andere kant wederom een kans voor FC Oss. Lazic besloot om vanaf 20 meter te schieten maar mikte in de handen van doelman Bo Geens. Het schotenfestival ging daarna door. De volgende reeks projectielen kwamen echter van de voeten van MVV'ers. Eerst was het Kelechi Nwakali die de boarding achter het doel van Koeman teisterde. Vervolgens deed Pedro enkele minuten later hetzelfde. Eén minuut later leek Thomas Verheydt de remedie gevonden te hebben: hij probeerde het met het hoofd na een goede voorzet van Joeri Schroijen. Toch kwam de grote Hagenees enkele milimeters te kort om de bal te raken. Het betekende een 0-0 ruststand. 

Nauwelijks een minuut na rust was de kansenregen van MVV op slag vergeten. Scheidsrechter Bax zag in een schouderduw van Nick Kuipers aan de rand van de 16 meter een overtreding op Mathieu. De scheids aarzelde even, maar wees toen naar de stip: penalty. Enkel Bo Geens kon nog voorkomen dat het makkelijk gegeven kado door topscorer Boere werd uitgepakt. De goalie dook inderdaad naar de goede hoek en ranselde het leer zijn kooi uit. Het was een vroeg breekpunt in de 2e helft. In het vervolg van de wedstrijd nam MVV het heft weer in handen en dat leidde tot een reeks gevaarlijke uitbraken, een goed genomen vrije trap van Alessandro Ciranni én uiteindelijk tot de goal van Thomas Verheydt in de 55e minuut. De spits besloot een doorkopbal van Pieter Nys ineens op de slof te nemen en zag de bal achter invaller-doelman Deckers tegen het net slaan: 0-1. MVV begon steeds beter in haar spel te komen en over de flanken werd veel ruimte weggegeven door FC Oss. Joeri Schroijen profiteerde daar in de 62e minuut niet optimaal van toen hij alleen op keeper Deckers af kon gaan maar tegen het lichaam van de doelman schoot. De 67e minuut was vervolgens het tweede en definitieve breekpunt van de wedstrijd. Çelik poeierde werkelijk een kanonskogel tegen de paal naast Bo Geens en de terugspringende bal kwam via enkele stations terecht bij de op rechts ontsnapte Luis Pedro. Die zag dat Joeri Schroijen mee was gekomen, maar ook dat een Osse verdediger de weg versperde tussen hem en zijn collega-aanvaller. Luis Pedro besloot daarom voor eigen succes te gaan, maar trof in eerste instantie Deckers op zijn weg. De terugspringende bal was echter wederom een prooi voor de rappe aanvaller, die nu Joeri Schroijen op maat kon bedienen: 0-2. Pieter Nys (volley met links) en de voor Luis Pedro ingevallen Patrick N'Koyi hadden daarna de kans om de score naar 0-3 te tillen, maar beiden wisten Deckers niet te passeren. Dat deed Thomas Verheydt even later wél en op aangeven van Alessandro Ciranni, die slim werd weggestuurd door Pieter Nys bij een snelle vrije trap, maakte hij zijn tweede van de avond: 0-3. Kelechi Nwakali besloot in de laatste minuut de handschoenen van keeper Deckers nog eens te testen maar die laatste ranselde de bal vakkundig uit zijn doel. Zo bleef het bij 0-3 en ging MVV er met drie belangrijke punten vandoor in het koude Oss.

De volgende horde die MVV Maastricht zal moeten nemen is Jong Ajax in Amsterdam, op maandag 13 februari a.s. (20.00 uur).