FC Eindhoven - MVV Maastricht: 0 - 1

Joeri Schroijen schiet MVV naar de zege in Eindhoven (0-1)

Dankzij een rake strafschop van Joeri Schroijen heeft MVV een driepunter gescoord op bezoek bij FC Eindhoven. Vijf minuten voor het einde werd de linksbuiten neergehaald in het strafschopgebied, waarna hij MVV vanaf de stip de 0-1 overwinning schonk.

De wedstrijd in het Jan Louwers Stadion werd door beide teams afwachtend begonnen. MVV wist uit twee hoekschoppen geen kans te creëren, terwijl FC Eindhoven opbouwend moeite had om door de georganiseerde Maastrichtse achterhoede te combineren. Tot driemaal toe in de eerste tien minuten leverde een Brabantse steekpass een vrije trap voor MVV op, aangezien de spits van de thuisploeg buitenspel werd gezet door goed stappende Sterrendragers. Het eerste half uur van de wedstrijd speelde zich daardoor voornamelijk op het middenveld af.

De gastheren oefenden vanaf de dertigste minuut de meeste druk uit. Dit resulteerde in een knap afstandsschot vanaf een meter of dertig, dat even knap uit de kruising geranseld werd door Luuk Koopmans. De daaropvolgende hoekschop scheerde gevaarlijk dicht langs het Maastrichtse doel, maar werd op tijd verwerkt. De MVV-goalie was daarmee niet verlost van de Eindhovense aanvallers, want een kleine tien minuten later pareerde hij met een knappe reflex ook een harde kopbal van Lopes.

De Sterrendragers konden daar in de eerste helft bar weinig tegenover zetten. De voorwaartsen konden de bal niet in de ploeg houden en tot overmaat van ramp moest Pieter Nys vlak voor rust het veld verlaten. Hij kwam hard in botsing met Seedorf en hield daar een hoofdblessure aan over. Pas in de blessuretijd van de eerste helft wist MVV het eerste schot op doel te lossen, maar Joeri Schroijen produceerde een rollertje in de handen van doelman Swinkels. Aangezien ook FC Eindhoven het overwicht niet op het scorebord uitdrukte was 0-0 een logische ruststand.

Vlak na de onderbreking pakte MVV de handschoen op en had de 0-1 op het scorebord moeten staan. Een hoekschop vanaf rechts van de ingevallen Tuur Houben werd in vrijstaande positie ingekopt door Anthony van den Hurk, maar de bal verdween net aan de verkeerde kant van de paal. Niet lang daarna had Asumah Abubakar de 0-1 op de schoen. Hij werd aangespeeld door Joeri Schroijen, maar schoot veel te wild over. Ook een vrije trap van Shermaine Martina ging maar net naast. De thuisploeg was overdonderd door het plotselinge aanvalsgeweld van MVV en hanteerde veelvuldig de lange bal om gevaarlijke situaties te vermijden.

De goede fase zorgde echter niet voor een Maastrichtse goal. Nadat de storm was gaan liggen begon het schaakspel dat zich in de eerste helft ook al voltrok weer van voor af aan. Vooral FC Eindhoven was enorm slordig in balbezit, waardoor het meeste balbezit wel voor de mannen van Ron Elsen was. Het ontbrak MVV helaas aan een goede eindpass. Joeri Schroijen, Anthony van den Hurk en de ingevallen Dogan Golpek werden mede daardoor niet meer in stelling gebracht. Van den Hurk was een kwartier voor tijd dan toch gevaarlijk met een vrije trap vanaf een meter of vijfentwintig. De poging van de MVV-spits was niet onaardig, maar eindigde wel in de handen van Swinkels.

Toch probeerde de thuisploeg, dat zonder punten aan de wedstrijd tegen MVV begon, met man en macht een doelpunt te forceren. Een aantal corners werden gevaarlijk de Maastrichtse zestien in gepompt, maar de defensie hield zich uitstekend staande. De Sterrendragers verdedigden gedisciplineerd en zochten geduldig de aanval. Dat geduld werd vijf minuten voor tijd beloond. Joeri Schroijen werd neergehaald in het strafschopgebied en scheidsrechter Van de Graaf kon weinig anders dan MVV een penalty toekennen. Schroijen ging zelf achter de bal staan en vuurde de bal overtuigend in de bovenhoek: 0-1. Na de goal drong de thuisploeg nog heel even aan, maar de overwinning van onze matadoren kwam geen moment meer in gevaar.

MVV Maastricht: Luuk Koopmans; Marnick Vermijl, Luc Mares, Shermar Martina, Hawbir Moustafa; Pieter Nys (41. Tuur Houben), Ricardo Ippel, Shermaine Martina (84. Koen Kostons); Joeri Schroijen, Asumah Abubakar (65. Dogan Golpek), Anthony van den Hurk.