FC Eindhoven - MVV Maastricht: 3 - 2

MVV start dramatisch, maar laat uiteindelijk punt liggen in knotsgek duel: 3-2

In een knotsgekke ontmoeting in Eindhoven leek MVV na 23 minuten al een kansloze avond tegemoet te gaan. Het stond toen inmiddels 3-0 voor de thuisclub. In de tweede helft begon MVV aan een achtervolging en dat leek vlak voor tijd - bij een stand van 3-2 - vruchten af te werpen. Alleen....Jonathan Okita miste vanaf elf meter in een wedstrijd met twee gezichten.

Vlak voor de wedstrijd mocht Eindhoven-spits Lieder de Bronzen Stier in ontvangst nemen. Dit als beloning voor het feit dat hij de topscorer van de eerste periode in de Jupiler League was (7 doelpunten in 9 duels). Deze waarschuwing was aan MVV blijkbaar niet besteed. Binnen 23 minuten was diezelfde Lieder hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor een originele hattrick. FC Eindhoven - MVV was vrijdagavond overigens ook het bal der afwezigen. Kende MVV zes afmeldingen wegens langdurige blessures, FC Eindhoven deed niet veel onder met even zoveel vaste klanten bij de medische afdeling. 

MVV startte vanwege het aantal blessuregevallen met 2 nieuwe gezichten in de basiself: Matisse Thuys én Koen Kostons. Nog geen 35 seconden waren in Eindhoven gespeeld of spits Lieder mocht zijn faam al waarmaken. Zijn inzet trof al bij de eerste de beste aanval direct doel: 1-0. Jonathan Okita kon twee minuten later al de schade wegwerken. Hij ging alleen op het doel van Swinkels af. Hij treuzelde echter te lang waardoor de Eindhoven-defensie de bal kon wegwerken. In de 14e minuut kreeg Dean Koolhof een mooie kans. Hij moest een hoge bal in één keer op z'n slof nemen. De moeilijke bal vanaf 15 meter trof geen doel.

Met de Bronzen Stier én de 1-0 was de honger van Lieder blijkbaar nog altijd niet gestild. In de 17e minuut mocht hij na een snelle Eindhoven-aanval via het sterke eigen middenveld, ongehinderd vanaf zestien meter uithalen: 2-0. In de 23e minuut kon MVV - dat in de eerste helft achter de feiten aanliep - aan een vrijwel onmogelijke missie beginnen. Het veel agressievere Eindhoven lanceerde opnieuw Lieder. Deze keer benaderde hij van rechts het MVV-doel. Zijn knal leek al vroeg een einde aan alle goede bedoelingen van MVV te maken: 3-0. Na dit doelpunt kwam Eindhoven tot rust en kon MVV een beetje controle krijgen. Toch was het opnieuw Lieder die vlakbij een treffer was. In de 41e minuut mocht hij opnieuw in kansrijke positie uithalen. Deze keer was echter MVV-doelman Michael Verrips de winnaar.

Het meest opvallende in de tweede helft viel aan het begin te noteren. Pieter Nys maakte sneller dan verwacht zijn rentree. Mede door zijn stimulerende inbreng kreeg MVV meer grip op het middenveld waardoor de ploegen ook plots meer aan elkaar gewaagd waren. Sterker nog: MVV kwam sneller en feller uit de startblokken dan de opponent. In de 55e minuut bracht Jonathan Okita de spanning weer enigszins terug in de wedstrijd. Hij kopte een voorzet van Koen Kostons onhoudbaar in: 3-1.Twee minuten later was het Florian Loshaj die MVV nog dichterbij de tweede club uit de lichtstad bracht. Hij schoof de bal, na een aanval via links, keurig in het Eindhoven-doel: 3-2. MVV was nu veel feller, iedere tweede bal was voor de Maastrichtenaren. Eindhoven had het moeilijk en moest plotseling overschakelen van 'een makkelijke avond'' naar 'alle hens aan dek'. In de 65e minuut viel echter een nieuwe tegenvaller voor MVV te noteren. Shermar Martina moest geblesseerd het veld verlaten ("ik kreeg een pijnscheut in m'n hamstring". MVV zette nu alles op de aanval en dit leidde tot enkele hachelijke momenten voor het Eindhoven-doel. In de 84e minuut was het - door de aanvallende posities van de Sterrendragers - echter juist Lieder die alleen op het MVV-doel af mocht gaan. Door goed werk van aanvoerder Alessandro Ciranni en Michael Verrips werd erger voorkomen. 

In de 87e minuut leek MVV dan tóch loon naar werken te krijgen. Op rechts ging invaller Dogan Golpek goed door op een bal. Hij werd vervolgens gevloerd binnen de 16-meter. Jonathan Okita ontfermde zich over de strafschop en kon MVV aan - op basis van de tweede helft - een inmiddels verdiend punt helpen. Zijn inzet was echter te zacht en te onnauwkeurig. Doelman Swinkels wist de bal makkelijk uit het doel tikken. De eindstand werd derhalve 3-2.

Door deze nederlaag zakt MVV een plek op de ranglijst en staat nu elfde. De volgende wedstrijd van de Sterrendragers is vrijdag 24 november. In eigen stadion heet Helmond Sport dan de tegenstander. Aanvang: 20.00 uur.Drie dagen later spelen de Maastrichtenaren in en tegen Emmen (maandag 27 november, 20.00 uur).