De Graafschap - MVV Maastricht: 1 - 2

MVV Maastricht is na een knappe en fel bevochten 1-2 zege bij De Graafschap medekoploper van de Jupiler League. De Sterrendragers staan samen met FC Oss bovenaan met 10 punten uit 4 wedstrijden.

Een belangrijke rol bij deze overwinning was weggelegd voor Dean Koolhof. Hij was bij beide doelpunten prominent betrokken. Koolhof speelde vanaf de jeugdopleiding bij de Graafschap, maar kon na 13 jaar niet meer rekenen op een basisplek. Hij verkaste deze zomer op advies van zijn vader en oud-MVV-trainer Jurrie naar MVV. “Wij hebben de eerste helft alles goed staan, in de tweede helft ging De Graafschap drukken en kregen we het uiteindelijk nog moeilijk”, vatte Dean Koolhof de wedstrijd samen. “Het was voor mij een speciale wedstrijd en ik ben blij dat we de punten mee naar Maastricht nemen.”

MVV Maastricht startte in Doetinchem met dezelfde spelers als thuis tegen FC Den Bosch (3-0). De twee net teruggekeerde internationals Steven Pereira en Florian Loshaj startten dus op de bank.

In de eerste 15 minuten op een sfeervolle Vijverberg zagen de 8.023 toeschouwers twee aftastende teams waarbij  MVV positioneel  goed verdedigend – met een hoofdrol in de hele wedstrijd voor de sterk spelende Samy Mmaee - achter de bal stond. Aanvallend echter slordiger en in de beginfase dan ook niet meer dan twee flauwe schoten van Dean Koolhof en Jonathan Okita. Ook aan de andere kant hoefde doelman Verrips niet echt in actie te komen. De eerste echte grote kans was voor MVV. In de 18e minuut ‘dreigde’ een van richting veranderde voorzet van Shermaine Martina in de kruising te zeilen. Doelman Filip Bednarek tikte de bal echter net over de lat.

Vier minuten later was het dan wel raak. Een slordige uittrap van doelman Bednarek werd op het middenveld door MVV onderschept waarna Joeri Schroijen erop uit ging. Zijn voorzet van links belandde bij Marvin Ogunjimi die hem niet goed verwerkt kreeg, Dean Koolhof daarentegen wel en verlengde de bal tegen de paal. Via het been van doelman Bednarek caramboleerde de bal in het doel: 0-1. Wegens vuurwerk op het veld werd het spel vervolgens 15 minuten stilgelegd.

Hierna kwam de Graafschap duidelijk beter uit de kleedkamers. De thuisclub had tot de rust het betere van het spel. Zo stond in de 26e minuut de sterk keepende MVV-doelman Michael Verrips succes van de Superboeren in de weg. Na een snelle aanval kapte Anthony van den Hurk Samy Mmaee uit waarna hij plotseling oog in oog met de MVV-goalie stond. De sluitpost verkleinde zijn doel echter snel en vakbekwaam. Even later verzuimde MVV verder uit te lopen. Een voorzet van Dean Koolhof was onderweg naar het hoofd van Marvin Ogunjimi die de 0-2 wilde inkoppen.  De doelman tikte de bal echter net voor het hoofd van de MVV-spits weg. In de 37e minuut kwam MVV goed weg toen een voorzet op 5 meter voor het doel niet goed werd ingetikt door de Graafschap-spits Van den Hurk. In de 42e minuut dan het laatste wapenfeit in de eerste helft. Een knap schot van Daryl van Mieghem werd echter goed gestopt door Verrips. 

Vlak na rust bracht een slordigheid in de MVV-defensie Jordy Tutuarima in ideale schietpositie. Hij schoot echter van 16 meter naast. Beter deed Samy Mmaee het aan de andere kant. Zijn sterke optreden beloonde hij met een doelpunt. In de 50e minuut legde Dean Koolhof een hoekschop op het hoofd van de jarige Mmaee: 0-2.

De Graafschap zocht na de 0-2 steeds nadrukkelijker de aanval en dankzij knap keeperswerk van Verrips bleef de voorsprong gehandhaafd. De Graafschap-trainer Henk de Jong gooide in de 64e minuut zijn 5-3-2-systeem overboord met het inbrengen van Sjoerd Ars. Deze extra aanvaller bleek in het vervolg van de tweede helft een constante plaaggeest voor de Maastrichtenaren. Vooral over de rechterkant van de Graafschap kwam geregeld het gevaar. Zo kopte Ars in de 70e minuut een strakke voorzet van rechts 10 centimeter naast. Een minuut later was het spits Van den Hurk die vanaf 15 meter kon uithalen. Shermaine Martina gooide zich echter in de baan van het schot. In de tegenaanval was het Jonathan Okita die na een uittrap van Verrips kansrijk voor het vijandige doel belandde. Zijn inzet ging echter naast.

Van de 67e tot de 70e minuut ontsnapten de Maastrichtenaren drie keer aan de 1-2. De grootste kans maakte Mmaee in de 70e minuut onschadelijk. Hij werkte de bal van de lijn. De druk van de Graafschap nam steeds verder toe. Coach Henk de Jong wisselde nog twee keer offensief, bij MVV kwamen Pereira en Loshaj in het veld om de defensie te ondersteunen. Juist Dean Koolhof kon in de 80eminuut aan alle onzekerheid een einde maken, maar zijn inzet bleek te slap voor de doelman. Het alles-of-niets-offensief van De Graafschap had dan toch nog succes, in de 86e minuut strafte Mark Diemers slordig uitverdedigen af. Vanaf 19 meter liet hij Verrips geen kans: 1-2. Even later leek Pereira in eigen doel te koppen, alleen MVV-doelman Verrips redde katachtig waardoor MVV drie zwaar bevochten punten mee huiswaarts mocht nemen. 

De volgende wedstrijd van MVV is aanstaande vrijdag thuis tegen Jong PSV om 20.00 uur. Dinsdag 19 september speelt MVV de bekerwedstrijd in de Geusselt tegen bekerfinalist AZ. Let op: deze wedstrijd begint niet om 20.00 uur, maar om 20.45 uur.