Almere City FC - MVV Maastricht: 2 - 2

MVV pakt in extremis verdiend punt (2-2)

MVV Maastricht heeft vrijdag 7 september in de absolute slotfase een punt overgehouden aan de uitwedstrijd bij Almere City FC. De Sterrendragers kwamen via een doelpunt van Pieter Nys alsnog op gelijke hoogte: 2-2. In de eerste helft scoorde Anthony van den Hurk zijn eerste treffer in Maastrichtse dienst.

Door Guy Habets

Beide ploegen, die in de oefencampagne op hetzelfde veld al een keer gelijkspeelden, lieten vanaf de aftrap zien de aanval te willen zoeken. MVV deed dat door de bal geduldig rond te spelen en te wachten op de opening, terwijl de thuisploeg inzette op de snelheid van spelers als Calcan en Kip. De strijdwijze van de Maastrichtenaren leverde de eerste kans op. Anthony van den Hurk dacht de doelman te verrassen met een scherp schot in de korte hoek, maar de Almeerse goalie stond op zijn post. Even later probeerde Pieter Nys de gasten op voorsprong te zetten, maar hij kwam een teenlengte tekort om een voorzet vanaf links binnen te glijden.

Ook Almere City liet zich zien. Onder aanvoering van de goed spelende Kip creëerde de thuisploeg een aantal gevaarlijke situaties voor het doel van Luuk Koopmans, maar die hoefde niet in actie te komen. De polderbewoners sprongen namelijk onzorgvuldig met de geboden kansen om. Dat leek MVV ook te doen, want in de vierentwintigste minuut miste Joeri Schroijen een prima kans op de openingstreffer. Gelukkig voor de Sterrendragers kwam die er enkele minuten later alsnog. Een prima combinatie over de as van het veld leidde tot een steekbal op Anthony van den Hurk, die de bal op fraaie wijze over de uitstormende keeper heen stiftte en daarmee zijn eerste MVV-treffer liet aantekenen: 0-1.

Lang kon MVV echter niet genieten van de voorsprong. Vanaf de aftrap bouwde Almere City aan een aanval, die uiteindelijk vanaf de rand van de zestien werd bekroond met een succesvolle inzet van Calcan. Een klap voor de Maastrichtenaren, die even van slag waren door de vliegensvlugge tegentreffer. Almere-spits Meijer dacht hiervan te profiteren, maar hij kwam net te laat inglijden en scoorde daardoor niet. Pas vlak voor de rust lieten de gasten weer wat van zich zien via een aantal standaardsituaties. Daardoor kregen Joeri Schroijen en Jérôme Deom beiden een mogelijkheid, maar een hernieuwde Maastrichtse voorsprong kwam er niet.

Waar beide teams voor de rust nog de aanval zochten, leverde het begin van de tweede helft weinig spektakel op. Mede door de buien die de polder natregenden was het spel slordig en bevond de bal zich voornamelijk op het middenveld. Een spaarzame hoekschop voor Almere City leverde de thuisploeg toch de voorsprong op. De bal viel in de kluts tegen het MVV-been van de ongelukkige Pieter Nys, waardoor Luuk Koopmans lijdzaam moest toezien hoe de bal in zijn doel verdween: 2-1. De gastheren probeerden daarna door te drukken en de beslissing te forceren. De Maastrichtse verdediging capituleerde echter niet voor een derde keer.

Na een periode met veel balbezit voor Almere City kwam het initiatief vanaf de zeventigste minuut steeds meer bij MVV te liggen. Met Dogan Golpek in de ploeg voor Hawbir Moustafa probeerden de Sterrendragers wat opportunistischer te gaan voetballen. Met een schot van de ingevallen Tuur Houben begon een fase waarin de Maastrichtenaren duidelijk de bovenliggende partij waren en ook kansen kregen. De bal viel een aantal keer gevaarlijk voor het Almere-doel en de verdedigers van de thuisploeg wisten de bal ternauwernood weg te werken. Dogan Golpek probeerde het daarnaast van afstand, maar zijn poging werd ook geblokt door een dapper verdedigende Almere-speler. De gelijkmaker hing in de lucht, maar de tijd tikte weg in het voordeel van de thuisploeg.

Met nog twee minuten op de klok kreeg MVV dan toch waar het recht op had. Een lange aanval over veel schijven leverde balbezit op de achterlijn op voor Dogan Golpek. Die behield het overzicht en legde met het hoofd terug, waar Pieter Nys al klaar stond om de bal het beslissende zetje te geven en de 2-2 op het bord te zetten. De verdiende gelijkmaker leverde een moraalboost op voor de Sterrendragers, die in blessuretijd zelfs nog op zoek gingen naar de winnende goal. Koen Kostons had die goal kunnen maken, maar hij ging net onder een voorzet van Joeri Schroijen door. Het eindsignaal van scheidsrechter Blank kwam daardoor vooral voor Almere City als geroepen, terwijl de natgeregende MVV-spelers het uitvak bedankten en een zwaarbevochten punt mee terug konden nemen.

MVV Maastricht:
Luuk Koopmans; Hawbir Moustafa (67. Dogan Golpek), Dimitri Lavalée (86. Koen Kostons), Luc Mares, Marnick Vermijl; Pieter Nys, Ricardo Ippel, Jérôme Deom (56. Tuur Houben); Asumah Abubakar, Joeri Schroijen, Anthony van den Hurk.